Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.02.2022 18:17

Законопроєкт про місцевий референдум у питаннях і відповідях

Юрист, фахівець в сфері конституційного та міжнародного публічного права

Що передбачає проєкт Закону "Про місцевий референдум" (реєстр. № 5512 від 19 травня 2021 р.)?

19 травня 2021 року 112 народних депутатів України внесли до Парламенту  законопроєкт «Про місцевий референдум» (реєстр. № 5512 від 19 травня 2021 р.). У лютому 2022 року цей законопроєкт отримав схвальну оцінку Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія), яка спільно з Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ провела аналіз відповідності змісту та процесу підготовки законопроєкту міжнародним та європейським стандартам прямої демократії. Венеційська комісія та БДІПЛ особливо відзначили інклюзивну громадську дискусію підготовки законопроєкту — зокрема, проведення у період з червня по жовтень 2021 р. 96 регіональних консультацій з організаціями громадянського суспільства та іншими зацікавленими сторонами, в яких брали участь експерти Центру політико-правових реформ. 

Розглянемо основні ідеї цього законопроєкту через призму таких питань і відповідей: 

1. Що таке місцевий референдум? 

Місцевий референдум є формою  самостійного вирішення територіальною громадою (виборцями, які постійно мешкають у відповідній громаді) питань місцевого значення шляхом прямого голосування. 

2. Чи були «5 питань від Президента» різновидом місцевого референдуму? 

Так звані опитування «5 питань від Президента» 25 жовтня 2020 року не мають нічого спільного з інститутом місцевого референдуму, а є прикладом маніпулятивного інструменту, який не можуть підмінити собою демократичні інститути прямої демократії. Після скасування у листопаді 2012 року Закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» місцеві референдуми в Україні не проводилися.  

3. Де проводиться місцевий референдум?

Місцевий референдум може проводитися на первинному рівні адміністративно-територіального устрою держави — на рівні територіальної громади (села, селища, міста). Законопроєкт не передбачає проведення місцевих референдумів на районному чи обласному рівні, а також в районах у містах. Крім того, законопроєкт передбачає, що проведення місцевого референдуму у селах, селищах і містах Автономної Республіки Крим, в межах міста Севастополя, у селах, селищах і містах окремих районів Донецької та Луганської областей можливе через три роки з моменту повернення цих тимчасово окупованих території під загальну юрисдикцію України. 

4. Коли проводиться місцевий референдум? 

Місцевий референдум проводиться в останню неділю шістдесятиденного строку з дня опублікування рішення територіальної комісії з місцевого референдуму про призначення місцевого референдуму. Місцевий референдум не може проводитися одночасно з днем проведення чергових, позачергових, перших (крім повторних, проміжних, додаткових) місцевих виборів. Крім того, заборонено ініціювання, призначення та проведення місцевого референдуму у разі введення воєнного або надзвичайного стану на всій території України або на території, де передбачається його проведення, а також протягом тридцяти днів після скасування воєнного чи надзвичайного стану. 

5. Які питання можна виносити на місцевий референдум?   

Предметом місцевого референдуму може бути: затвердження статуту (змін до нього) територіальної громади, програми розвитку територіальної громади (змін до неї); дострокове припинення повноважень сільської, селищної, міської ради і/або сільського, селищного, міського голови; втрата чинності нормативно-правовим актом органу місцевого самоврядування або окремими його положеннями; інше питання місцевого значення, віднесене Конституцією та законами України до відання територіальної громади, її органів та посадових осіб.

6. З яких питань заборонено проводити місцевий референдум?   

Не можуть бути предметом місцевого референдуму питання: які є предметом всеукраїнського референдуму; що суперечать положенням Конституції та законів України; спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі; віднесені Конституцією України та законами України до компетенції інших посадових осіб та органів публічної влади; щодо реалізації окремих повноважень органів виконавчої влади, наданих органам місцевого самоврядування законом (делеговані повноваження); які стосуються прийняття рішення щодо затвердження, зміни місцевих бюджетів, тарифів на житлово-комунальні послуги, втрати чинності такими рішеннями; щодо внесення змін, скасування індивідуальних актів органів місцевого самоврядування; щодо прийняття нових нормативно-правових актів. Питання зміни території України є предметом виключно всеукраїнського референдуму. 

7. Скільки питань можуть виноситися на місцевий референдум?

На один місцевий референдум пропонується виносити лише одне питання, яке пропонує виборцю чіткі відповіді “так” або “ні” стосовно підтримки (затвердження, прийняття, висловлення): статуту  територіальної громади (змін до нього), програми  розвитку територіальної громади (змін до неї), проєкту рішення про визнання нормативно-правового акта (окремих його положень) органу місцевого самоврядування таким, що втратив чинність, положення нормативного чи індивідуального характеру без викладення його у вигляді проєкту рішення, дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови або сільської, селищної, міської ради. А у випадках, коли місцевий референдум щодо дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови або сільської, селищної, міської ради призначається відповідною територіальною комісією з місцевого референдуму на підставі відповідного рішення ради або голови, то на місцевий референдум автоматично виносяться два питання окремо: щодо дострокового припинення повноважень сільської, селищної, міської ради та щодо дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови.

8. Хто може ініціювати місцевий референдум?

Суб'єктами ініціювання місцевого референдуму можуть бути щонайменше 10 відсотків виборців, виборчі адреси яких належать до території відповідної територіальної громади; сільська, селищна, міська рада; сільський, селищний, міський голова. Місцевий референдум за ініціативою виборців ініціюється таким чином: 1) на зборах виборців утворюється ініціативна група з місцевого референдуму; 2) ініціативна група реєструється відповідною територіальною комісією з місцевого референдум; 3) ініціативна група протягом 60 днів збирає підписи виборів за проведення місцевого референдуму; 4) ініціативна група передає підписні листи територіальній комісії, яка проводить перевірку та підрахунок підписів виборців; 5) територіальна комісія призначає місцевий референдум. 

9. Якою має бути явка виборців для того, щоб референдум відбувся? 

Місцевий референдум вважається таким, що відбувся, якщо участь у голосуванні на місцевому референдумі взяли не менш як 50 відсотків виборців від кількості виборців, включених списків виборців на відповідному місцевому референдумі, а рішення місцевого референдуму щодо питання місцевого референдуму вважається прийнятим у разі, якщо щодо нього опцію «так» при голосуванні висловили більшість виборців від кількості виборців, які взяли участь у відповідному місцевому референдумі.

10. Чи є обов’язковими результати місцевого референдуму? 

Рішення, прийняте на місцевому референдумі, є обов’язковим для виконання  на території  відповідної територіальної громади та не потребує затвердження або схвалення відповідним органом місцевого самоврядування (за винятком загальних питань, які виносилися на референдум без викладення у формі проєкту рішення). Незалежно від предмета місцевого референдуму, розгляд результатів місцевого референдуму на засіданні відповідної місцевої ради є обов’язковим. 

11. Наскільки безпечним є місцевий референдум? Чи можливо використати місцевий референдум в сепаратистських цілях? 

Псевдореферендуми 2014 року не були актам вільного волевиявленням, а спланованою спецоперацією держави-агресора. Законопроєкт про місцевий референдум містить чимало юридичних запобіжників, які не дозволяють організувати місцевий референдум для порушення територіальної цілісності України (обмежений предмет і територія проведення місцевого референдуму, наявність контролю щодо питання референдуму та судового контролю самого процесу тощо). Крім того, відповідно до статті 73 Конституції України зміна території України є питанням виключно всеукраїнського референдуму.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]