Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.06.2024 16:53

Відстрочка для студентів іноземних вишів діє

Правозахисник, адвокат, голова ГО "Незалежне антикорупційне бюро України"

Закон про мобілізацію передбачає можливість відстрочки студентам українських закордонних вишів.

Закон про мобілізацію передбачає можливість відстрочки для деяких категорій чоловіків, включаючи студентів. Це стосується як студентів українських, так і закордонних вишів.

Виклики для студентів іноземних ВНЗ

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 560 від 16 травня 2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період», для підтвердження навчання необхідно надати довідку, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО). Це створює певну проблему для студентів іноземних вишів, адже їхні навчальні заклади не мають доступу до цієї системи. 

Однак це не означає, що у таких студентів немає підстав для відстрочки.

Для підтвердження навчання також може бути використана довідка іноземного закладу освіти про зарахування на навчання або інші відповідні документи. Таким чином, студент має можливість подати довідку з іноземного ВНЗ замість довідки з ЄДЕБО.

Пріоритет Закону над Постановою КМ:

Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» має вищу силу ніж будь-який нормативно-правовий акт, включаючи постанови Кабінету Міністрів. Тому, якщо в Постанові КМУ № 560 не враховано форму документа для студентів іноземних ВНЗ, це не означає, що вони позбавлені права на відстрочку.

В численних постановах Верховний Суд висловлював, що суди не повинні застосовувати положення нормативно-правових актів, які не відповідають Конституції та законам України, незалежно від того, чи оскаржувалися такі акти в судовому порядку та чи є вони чинними на момент розгляду справи. (постанови від 12.03.2019 у справі № 913/204/18, від 10.03.2020 у справі № 160/1088/19).

Згідно з принципом пропорційності, органи влади повинні забезпечувати адекватні умови для реалізації прав громадян і уникати створення несправедливих перешкод. У цьому контексті, вимога довідки з ЄДЕБО для студентів іноземних вишів, що не мають доступу до цієї системи, є непропорційною. Органи влади повинні приймати такі процедури, які дозволяють громадянам скористатися своїми правами, навіть якщо технічні можливості не дозволяють подати документи у встановленій формі.

Водночас відсутність спеціального закону, який визначає порядок реалізації цих повноважень владного суб'єкта, також не означає, що такий суб'єкт має право діяти на власний розсуд або відповідно до підзаконного акта, який вочевидь суперечить вимогам закону. Враховуючи позитивний обов'язок, установлений для всіх суб'єктів владних повноважень статтею 19 Конституції України, за відсутності спеціального закону, який установлює конкретний спосіб вчинення дій чи прийняття рішень, будь-який суб'єкт владних повноважень повинен у першу чергу брати до уваги вимоги вже чинного закону.

Відсутність механізму формування довідок у системі ЄДЕБО для іноземних вишів не повинна створювати перешкоди для студентів у реалізації їхнього права на відстрочку, отже не може бути підставою для відмови в розгляді документів про надання відстрочки. 

Порядок отримання відстрочки для студентів іноземних ВНЗ:

Для отримання відстрочки студенту іноземного ВНЗ необхідно подати такі документи:

1. Довідку про навчання на денній формі в іноземному виші. Ця довідка має бути оригіналом (зверніть увагу, що ми не працюємо з підробленими документами) і бажано містити інформацію, яка дозволяє визначити послідовність освіти.

2. Контракт (договір) з іноземним навчальним закладом.

3. Переклад і нотаріально засвідчені копії довідки та контракту (договору) на українську мову.

4. Документи, що можуть підтвердити факт оплат за навчання.

5. Нотаріально засвідчені копії документів про освіту, які передували вступу студента до іноземного ВНЗ.

6. Заяву про відстрочку за формою, передбаченою ПКМУ № 560.

Додаткові вимоги

Право на відстрочку пов'язане з обов'язковим послідовним здобуттям освіти. Це означає, що студент повинен бути готовий представити в ТЦК документи, які підтверджують послідовність здобуття освіти відповідно до Закону України «Про освіту». Зокрема, довідка з іноземного ВНЗ має містити інформацію, яка підтверджує послідовність здобуття освіти, якщо це можливо.

Розгляд заяви

Заява про відстрочку з усіма необхідними додатками розглядається спеціальними комісіями при ТЦК протягом семи днів з дати надходження. Комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки, яке оформлюється протоколом. Рішення комісії повідомляється заявнику не пізніше наступного дня після ухвалення рішення.

У разі позитивного рішення студенту видається довідка із зазначенням строку відстрочки.

У разі відмови таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи