Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.03.2016 14:45

Курсова різниця – збитки в розумінні ст.22 ЦК України

ВСС України з розгляду цивільних і кримінальних справ : «Курсова різниця – збитки в розумінні ст.22 ЦК України»

ВСС України з розгляду цивільних і кримінальних справ : «Курсова різниця – збитки в розумінні ст.22 ЦК України»

 

«16» грудня 2015р. ВСС України з розгляду цивільних і кримінальних справ, було прийнято ухвалу (справа № 6-24161ск15), за змістом якої касаційний суд дійшов наступного висновку: «Виходячи із того, що на час виконання рішення і сплати гривневого еквівалента отриманих відповідачем доларів США курс цієї валюти зріс, то право позивача на отримання еквівалентної переданим доларам США суми порушене і для його відновлення останній мусить зробити витрати, які є збитками в розумінні п. 2 ч. 1 ст. 22 ЦК України.

Саме цими обставинами обґрунтовувались вимоги Позивача.

Однак апеляційний суд на вказане уваги не звернув, дійшов передчасного  висновку про те, що курсова різниця, яку просить стягнути позивач, не може вважатись шкодою».

З цих підстав суд касаційної інстанції виходив, передаючи справу на новий апеляційний розгляд.  

Безумовно із вказаною правовою позицією неможливо погодитись, оскільки умовами (підставами) цивільно-правової відповідальності є склад цивільного правопорушення, який передбачає такі елементи, як: протиправна поведінка (дія чи бездіяльність) особи, шкідливий результат такої поведінки, причинний зв'язок між протиправною поведінкою та збитками, вина.

З огляду на викладене протиправна поведінка Боржника полягала у невчасному виконанні зобов’язання, проте яким чином невчасне виконання свого обов’язку Боржником вплинуло на знецінення національної валюти не зрозуміло і де саме суд касаційної інстанції вбачав причинний зв'язок між невчасним виконанням зобов’язання та знеціненням національної валюти також не зрозуміло та не піддається логіці.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]