Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.02.2024 09:39

Район бойових дій – не аргумент відмовляти в призначені виплат за загибель правоохоронця

Адвокат з напрямку кадрових силовиків ЮК "Мережа права"

Вже два роки існують проблеми з виплатами одноразової грошової допомоги у разі загибелі не тільки військовослужбовців, але й працівників силових структур.

В грудні 2023 року Верховна Рада внесла додаткові зміни до законодавства та розширила перелік осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги. До цього переліку додали дітей загиблого (померлого), які зокрема були усиновлені, зачаті за життя загиблого, але ще не народжені.

Загальні складнощі в отриманні одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) (далі – ОГД) виникають частіш за все, через низьку обізнаність людей в порядку дій, які потрібно виконати в порядку оформлені документів. А деякі нюанси в постановах Кабінету міністрів України дозволяють судам відмовляти людям у виплатах.

Загалом, більшість відповідей на проблемні питання для родин загиблих правоохоронців міститься в Постанові уряду від 28.02.202 № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» (п. 2).

Наступний документ, який потрібно брати до уваги – це Закон України «Про Національну поліцію» від 02.07.2015 року № 580-VIII (далі – Закон № 580-VIII). В п.1 ч.2 ст. 97 вказано, що одноразова грошова допомога в разі загибелі (смерті), визначення втрати працездатності поліцейського (далі - одноразова грошова допомога) є соціальною виплатою, гарантованою допомогою з боку держави, яка призначається і виплачується особам, які за цим Законом мають право на її отримання, у разі загибелі поліцейського, що настала внаслідок протиправних дій третіх осіб, або під час учинення дій, спрямованих на рятування життя людей або усунення загрози їхньому життю, чи в ході участі в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, під час захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України або смерті поліцейського внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого за зазначених обставин; смерті поліцейського, що настала під час проходження ним служби в поліції.

Здавалося б – в законодавстві та нормативно-правових актах доволі чітко роз’яснено, але в практиці є виняткові випадки, які можуть визначати загальну проблему.

Так, мова йде про показове рішення Донецького окружного адміністративного суду від 12 лютого 2024 року у справі №200/7094/23.

У фабулі справи йшлося про те, що мати намагалася отримати одноразову виплату після загибелі сина-поліцейського у Краматорську. Але Головне управління Національної поліції відмовило їй в отриманні цієї виплати. Підставою стала суто формальна обставина. В листі до родини керівництво поліції в Донецькій області мотивувало свою відмову в призначені виплат тим, що Краматорськ на день на 2 січня 2023 року (день загибелі поліцейського) не був визначений районом бойових дій.

Мати вирішила оскаржувати цю відмову, оскільки мала результати проведеного розслідування, яке підтверджено, що правоохоронець загинув внаслідок ракетного обстрілу під час несення служби на блокпосту. Тобто, при безпосередньому виконанні обов’язків, що зафіксовано в службових матеріалах.

Таким чином, дії керівництва поліції, які відмовили матері в виплатах за сина можна вважати нонсенсом. Адже всі результати експертиз, в тому числі судово-медичної підтверджували, що працівник поліції загинув на місці отримавши мінно-вибухову травму під час обстрілу. Але родині загиблого ще рік довелося через суд відстоювати свої права на отримання виплат, через вільні трактовки законодавства серед керівництва Нацполіції.

В результаті, суд першої інстанції дійшов до висновку, що єдиним документом, який має вагу в цій справі є Порядок №168 ( в постанові уряду від 28.02.2022 № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» (п. 2).

Саме цей документ потрібно вважати єдиною умовою виплати одноразової грошової допомоги після загибелі поліцейського, а не визначений територіальний периметр зони бойових дій. До того ж, очевидно, що в нормативно-правових актах не встигають рухати перелік населених пунктів, які можна віднести до лінії фронту, а іноді – це загалом неможливо в силу певних обставин.

Рішення Донецького окружного адмінсуду має принципове значення для  інших родин правоохоронців, які не можуть отримати виплати за таких формальних підстав.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]