Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2023 13:41

Як передбачити результат від реклами та не марно витратити весь рекламний бюджет

Засновник та керуючий партнер медійного агентства Forward Media в Україні, яке є частиною групи Havas Village

У сучасному світі реклама займає важливу роль в житті кожної компанії.

Вона залучає увагу аудиторії, підсилює імідж та сприяє зростанню продажів. Ефективна рекламна стратегія стала невід'ємною складовою успіху бізнесу на сьогоднішній день. 

Але існує ряд проблем, коли реклама може не принести бажаного результату, а й навпаки погіршити становище компанії. Одна з таких помилок – планування рекламних кампаній без аналізу ймовірного результату. Нехтування часто призводить до втрат коштів та ока, що сіпається. 

Економетрична модель, яку використовують більшість медіа холдингів, дозволяє детально дослідити та глибоко проаналізувати вплив реклами на майбутні продажі. 

Що таке економетрична модель? 

Економетрична модель складається з сукупності факторів та відповідає на основне питання “Який результат отримає компанія від рекламних інвестицій?”. Вона надає можливість краще зрозуміти вплив різних чинників на результативність бренду, які безумовно залежать від специфіки вашого бізнесу. Чинники можуть включати курс долара, сезонність продажів, тренди, а також непередбачені якісні фактори, такі як ціна продукту та його якість. Модель дозволяє аналізувати та кількісно вимірювати вплив кожного з цих факторів, показуючи на статистичних даних ймовірний результат з урахуванням поточної ситуації. 

Як допоможе саме вашій компанії?

• Передбачить, які будуть результати від реклами, що дозволяє оптимізувати стратегію для досягнення кращих результатів в разі потреби.

• Допоможе дізнатись вплив факторів на зростання, продажі та успіх бренду

• Визначить фактори, які знижують попит на ваш продукт або послуги

• Проаналізує активність конкурентів, що дозволить виявити загальні тенденції та гіпотези про фактори, що впливають на даний сегмент

• Визначить вплив ринкових умов та цін на бренд 

Такий підхід дає розуміння ефективності майбутніх дій, а фахівці мають можливість розробляти більш обґрунтовані стратегії реклами та маркетингу. Вони можуть точно вимірювати вплив кожного рекламного заходу, враховуючи всі фактори, що можуть вплинуть на результат. 

Як відбувається процес моделювання? 

Команда Forward Media також використовує економетричну модель вже не перший рік та з впевненістю каже про її дієвість. Для того, щоб модель показала найбільш чіткий результат, команда ознайомлюється з продуктом та збирає максимальну кількість інформації: продажі за певний період у клієнта та конкурентів, умови ринку, перелік та рекламні інвестиції конкурентів, запуски промо-акцій, ціноутворення, сезоні фактори, проведення івентів тощо. 

Далі на основі детальних даних будується математична функція. Вона цифровізує фактори, визначає їх силу впливу та відображає основний запит – вплив рекламної кампанії на головний KPI. Важливо, що дані повинні мати історичний період мінімум 3 роки для правильних висновків, так як модель спирається саме на минулий період. 

Орієнтуючись під запит, фахівці включають також і власну експертизу для комплексної роботи. Термін виконання економетричної моделі формулюється під індивідуальний запит, але зазвичай – це від 2-х до 4-х тижнів. 

Отже, економетрична модель в медіа є потужним інструментом для аналізу та оптимізації рекламних стратегій. Вона допомагає розкрити силу реклами, надаючи можливість досягати більшого успіху в сучасному конкурентному середовищі. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]