Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.01.2022 09:57

Які офіси чекають на нас у 2022 році

СЕО ZIKZAK Architects

Ми все ще чекаємо, що колишній стиль життя та роботи, стануть такими, як були у далекому 2019 році, але настав час вже зрозуміти та прийняти, що пандемія стала лише тригером до глобальних змін.

Керівники все більше роблять ставки на людей, які вміють самостійно організовувати свою роботу та не залежати від зовнішніх обставин. Але яка справа: найнезалежніші повертатися в офіс і не хочуть. Що із цим робити? - ось у чому питання.

Одні роблять ставку на соцпакет, інші на шантаж, а є ті, хто готовий забезпечити співробітнику «домашній затишок в офісі». Якщо ваш вектор спрямований все ж таки на комфортний дизайн, тоді ця стаття стане для вас корисним чек-листом. 

Гнучка робота

Так, гнучкі робочі простори існують вже довгий час, але гнучка робота — це тенденція офісного дизайну, яка набула величезної актуальності у 2021 році й впевнено зробить крок у 2022 році.

Карантинні заходи довели, що багато хто з нас може працювати звідки завгодно, якщо ж ви хочете заохочувати людей до повернення співробітників в офіс, вашому бізнесу також необхідно продумати дизайн свого робочого місця. Замість того щоб просто думати: «нам потрібна N-кількість столів», час обміркувати, як можна використати ваш простір для заохочення різних способів роботи.

Оскільки частина співробітників, як і раніше, вважає за краще працювати віддалено хоча б кілька днів на тиждень, то друга частина вашої команди приходитиме в офіс на постійній основі. Таким чином, замість того, щоб виділяти кожному окремий стіл, спроєктуйте офіс з резервованими робочими місцями, гнучкими зонами без резервування, робочими зонами, які орієнтовані на конкретні завдання, і модульними меблями, щоб вмістити чисельність персоналу, що змінюється.

В одному з київських офісів IT-компанії ми продумали кухню, яка при необхідності могла спокійно переформатуватися в лекційний зал або зону для колективної роботи. Що значно дозволило скоротити займану площу.

Надання співробітникам різних місць для роботи - залежно від типу виконуваної ними роботи - дає вашій команді більше свободи, підвищує рівень продуктивності та залученість до робочого процесу.

Гнучке проєктування також може допомогти при різкому масштабуванні бізнесу, а саме швидке зростання кількості співробітників або, навпаки, скорочення штату.

Турбота про співробітників

Ще одне культурне зрушення в дизайні офісів 2022 року зосереджено навколо створення робочого простору, в якому безпека є пріоритетом. Пандемія ще раз нагадала нам про цінність наших співробітників та про важливість їхнього здоров'я та благополуччя для продуктивності будь-якої компанії.

Сучасний офіс перетворився на більш відкритий і просторий робочий простір, при цьому жертвуючи конфіденційністю та рівнем шуму. Цей шум стає все більш серйозною проблемою для тих, хто працює у цих приміщеннях. Шум може не досягати рівня, який може зашкодити вашому слуху, але може викликати серйозні емоційні проблеми. Якщо не тримати під контролем офісне шумове забруднення, то це може значно підірвати продуктивність чи навіть психічне здоров'я.

Власний офіс ми спроєктували як open space в стилі loft, що передбачає наявність не прихованих бетонних стін, стелі і колон. Звичайно, що значно зменшує акустичний комфорт. Тому нашим рішенням стала установка переговорної акустичної кабінки – phone booth, а на стелю були підвішені круглі акустичні елементи, що сприяють поглинанню шуму  від розмов.

Співробітники стають все більш вимогливими до свого робочого середовища, і це правильно: поряд з вищезазначеними заходами більш серйозні тенденції на 2022 включають елементи дизайну, орієнтовані на благополуччя, такі як фітодизайн, якісна вентиляція та великі площі природного світла. Ми розглядаємо 2022 рік як рік, коли ми привнесемо переваги та домашній комфорт на робоче місце.

Технології та розумні офіси

Офісам вже недостатньо бути офісами. Вони мають бути розумним організмом. Віддалена робота зміцнила нашу залежність від цифрової інформації та інтернету. Інтелектуальний робочий простір використовує цифрові датчики для відстеження та реагування на такі речі, як якість повітря, рівень природного освітлення, температуру в приміщенні та багато іншого.

Інтегровані технології також можуть допомогти у роботі: безконтактні двері, дозволять співробітникам легко пересуватися офісом без зайвих дотиків з предметами. Програми для бронювання робочих місць або переговорних, подібні до тих, які ми спроєктували в одному із столичних офісів, не створять конфліктних ситуацій між співробітниками. Якісна акустична установка в переговорній кімнаті допоможе провести ZOOM переговори не гірше, якби вони були наживо.

Офіс-ком'юніті

Хоча цей рік, безперечно, продовжить трансформуватися в плані робочих місць, одне стало зрозуміло, що офіс — це непросте місце зі столом, а повноцінне місце зустрічей друзів. Для багатьох співробітників, які звикли до домашньої роботи та соціальних обмежень, робочий день став подією, можливістю побачити друзів, отримати натхнення, зібратися разом та поспілкуватися.

Ця тенденція означає зростання у сфері офісного дизайну, яке буде тісно пов'язане з індустрією гостинності та відпочинку. Цей новий акцент на зручності та колективному досвіді стане ще одним способом для компаній залучити та утримати найкращі таланти.

Зв'язок з природою або як кажуть у народі екодизайн

Більшість свого робочого часу працівники проводять у приміщенні, і, отже, їх зв'язок із зовнішнім світом часто втрачається. Один зі способів допомогти співробітникам возз'єднатися з природою – це спроєктувати біофільний дизайн.

Ключові області, на яких наголошується в такому дизайні, - це вікна (для проникнення сонячного світла і природного середовища), зелень (наприклад, рослини в кашпо або живі стіни), текстура або відтінки (наприклад, дерев'яні та бетонні меблі, а також природні кольори) та фізичний зв'язок (наприклад, невеликий сад просто неба або патіо на даху). Дизайн офісів, натхненний природою, може стимулювати творчість та концентрацію, покращити якість повітря та знизити рівень стресу.

Організації, які все ще продовжують адаптуватися до нинішніх реалій у роботі, зможуть наймати та утримувати найкращі таланти, підтримувати здоров'я та благополуччя співробітників, розширювати співпрацю та підвищувати продуктивність та мати гарні відгуки від своїх же колег.

Успішне проєктування робочого місця – це не просто навичка, це набагато більше.

Це ваша культура!

Теги: Офіс
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]