Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.06.2022 18:47

Дороги життя Чернігівщини: відновлюємо сполучення у постраждалій області 24/7

Перший заступник Голови Державного агентства автомобільних доріг України

Коли на початку квітня постріли окупантів в Чернігівській області стихли, почалася нова боротьба — за дорогу до кожного звільненого від окупації села.

Під час активних бойових дій на Чернігівщині було пошкоджено 680 кілометрів доріг державного значення та 25 штучних споруд. Населені пункти були ізольовані через зруйновані переправи, заміновані дороги та гори спаленої військової і цивільної техніки на автошляхах. Обласний центр, котрий омиває одна з найбільших рік України, Десна, перетворився на острів, адже величезні мости через неї було підірвано.

11 квітня дорожники Чернігівщини почали роботу на розмінованих дорогах. Понад 2 місяці вони працюють 24/7, щоб відновити транспортне сполучення в регіоні.

Першочерговою задачею дорожників стало забезпечення автомобільного зв’язку Чернігова з Києвом. Через підірвані мости через Десну основна магістраль, М-01 Київ – Чернігів – Нові Яриловичі, стала непридатною.

«Дорогою життя» для Чернігова став маршрут територіальними і регіональними автошляхами. На початку квітня вони мали вкрай незадовільний стан покриття з ямковістю, тріщинами і суцільними руйнаціями. А після бойових дій – ще й зі слідами від потрапляння снарядів, нерозірваними боєприпасами, спаленою військовою технікою на узбіччях, покинутими ворожими окопами та замінованими територіями.

У перші ж дні роботи дорожники приступили до спорудження тимчасових об'їздів біля зруйнованих мостів на дорозі Р-69. Збудували дві переправи.

Водночас розпочали аварійний ремонт покриття. На 20-кілометровій ділянці дороги Т-25-35 Козелець – Карпилівка – Сорокошичі, якою здійснюється виїзд на М-01 в напрямку Києва, роботи вже завершили. Найближчими тижнями плануємо фінішувати на 80-кілометровій ділянці дороги Р-69 Київ – Вишгород – Десна – Чернігів. Зараз здебільшого вкладаємо на найгірших ділянках траси суцільний шар асфальтобетону.

Загалом 101 кілометр доріг Чернігівщини очистили від сміття та згорілих транспортних засобів за перший місяць роботи. Зараз регулярно проводиться прибирання на блокпостах. Майже на 180 кілометрах проведено розмінування. Втім, узбіччя залишаються небезпечними – там подекуди досі виявляють вибухонебезпечні предмети. 

Аби мешканцям Чернігівщини гуманітарну допомогу, ліки та товари першої необхідності можна було довезти швидше, проводимо аварійні ремонти 12 доріг міжнародного, національного, регіонального та територіального значення. Також продовжуємо забезпечувати транспортне сполучення через зруйновані мости. Наразі можна проїхати 11 тимчасовими переправами. Ще 3 об’єкти у роботі.

Ми опрацьовуємо альтернативні маршрути та відновлюємо проїзд на стратегічних напрямках, адже після деокупації область гостро потребує гуманітарної допомоги.

Попереду ще чимало роботи. Нам потрібно відновити сполучення з найвіддаленішими селами. росія продовжує нищити Чернігівщину, регулярно випускаючи ракети, обстрілюючи прикордонні громади. Та наші дорожники не покладають рук і працюють щодня, кожен на своєму місці наближаючи велику Перемогу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]