Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.04.2022 09:44

Трансформація дорожньої галузі України після 24 лютого

Перший заступник Голови Державного агентства автомобільних доріг України

Вже більш ніж два місяці ворог відбирає в України тисячі життів громадян, зрівнює із землею цілі міста та села, бомбить підприємства, обстрілює інфраструктуру

Загальна протяжність доріг, котрі постраждали через війну, становить близько 23 тисяч кілометрів. Знищено 300 штучних споруд. Руйнування продовжуються щодня, через активні бої оцінити масштаб шкоди, завдану дорогам на Харківщині, Донеччині та Луганщині поки неможливо.

Як і всі українці, команда Укравтодору підтримує армію та вірить у нашу перемогу над росією. Державне агентство автомобільних доріг України перейшло на “військові рейки” і зараз працює на двох напрямках: відновлення транспортного сполучення на звільнених територіях та підготовка відбудови дорожньої інфраструктури. 

Генеральне прибирання України

Після того, як на початку квітня українські війська вибили російські за межі державного кордону, Укравтодор почав координувати очищення державних доріг. Щоб забезпечити транспортне сполучення зі звільненими населеними пунктами, з автошляхів потрібно було прибрати спалену військову техніку, автомобілі цивільних, повалені дерева та сміття. Без цих кроків вивезти поранених, привезти медикаменти, воду та їжу людям неможливо. 

Наші підрядники приєдналися до комунальників та волонтерів у постраждалих населених пунктах Київщини. На сьогодні більш ніж 600 км доріг та вулиць різних форм власності Київщини, Чернігівщини та Сумщини прибрані. В тому числі 234 км вулиць найбільш постраждалих населених пунктів Київщини: Бучі, Ірпеня, Гостомеля, Бородянки та Ворзеля. Ще понад 100 км доріг очистили на підконтрольних Україні районах Харківщини.Фокусуємось не лише на важливих логістичних маршрутах, але й там де ворог нищив інфраструктуру: дороги, пішохідні переходи, бар’єрне огородження, шумові екрани.

Ключовою проблемою у відновленні транспортного сполучення є знищені мости. Нині нам вдалося відновити проїзд 20 штучними спорудами­ у Київській, Чернігівській, Сумській і Миколаївській областях. Переправи влаштовуємо на “дорогах життя”. Всі рішення щодо відновлення інфраструктури приймаються з огляду на думку військових. Ось кілька  найвідоміших переправ, які вже функціонують: через ріку Ірпінь на дорозі Р-30. Менш ніж за тиждень збудували і відновили сполучення Ірпеня, Бучі і Ворзеля зі столицею;

- Переправа поблизу села Стоянка на трасі М-06 Київ – Чоп;

- Переправа на маршруті Київ - Чернігів у Чернігівській області (на дорозі Р-69);

- Переправа на дорозі Н-27 Чернігів – Мена – Сосниця – Грем'яч (на ділянці між Черніговом і Меною);

- Переправа у Климентово  на дорозі Н-12 Суми - Полтава, завдяки якій є проїзд між Тростянцем та Охтиркою.

Як відбудувати дорожню інфраструктуру швидко та якісно? 

Для того, щоб проїзд основними магістралями у звільнених областях був безпечним, дорожні бригади на Київщині, Чернігівщині, Харківщині та Чернігівщині почали проводити ямковий ремонт. Першочергово забезпечуємо проїзд між обласними центрами, на евакуаційних маршрутах. 

Як ми пересвідчилися, свіже покриття на державних дорогах, подекуди витримало обстріли. Місцями достатньо буде замінити верхній шар. Однак, масштабне будівництво неминуче на підірваних мостах та старих дорогах. Ще один вектор роботи команди Укравтодору - напрацювання рішень, котрі дозволять після перемоги ремонтувати інфраструктуру швидко та якісно.

Після розмінування  ми негайно розпочали детальну оцінку руйнувань дорожньої та мостової інфраструктури. Для того, щоб підрахунок був точним та простим, розробляється Методологія оцінки збитків. Наше завдання - налагодити переведення зібраних даних про зруйновані мости і дороги у грошовий еквівалент. Україна вимагатиме компенсації від росії, ми виставимо їм рахунок за кожний зруйнований квадратний метр.

Ще один напрям - спрощення і скорочення термінів на проєктування доріг та штучних споруд. Ми максимально пришвидшимо терміни отримання технічної документації та дозволів. Проєктні організації мають працювати в умовах мінімальної бюрократії.

Разом із командою “Прозоро” розробляємо законодавчий пакет, який пришвидшить тендерні процедури зі збереженням відкритості та доступності для вітчизняних і іноземних компаній. 

Укравтодор “дожимає” також перехід на європейську систему ціноутворення. Ще до війни ми почали цю масштабну реформу і її завершення дозволить нарешті створити умови, за яких бізнес буде зацікавлений у використанні сучасних технологій, техніки та матеріалів. Це позитивно вплине на вартість дорожніх робіт, а також якісно посилить конкуренцію у галузі. Ціноутворення у сфері будівництва доріг довгий час будувалось на неефективній радянській системі — так званому ресурсному методу. Післявоєнна відбудова України не може бути загальмована стосами папірців про людиногодини.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]