Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.01.2022 11:08

Як будівництво Запорізьких мостів змінює уявлення українців про себе

Перший заступник Голови Державного агентства автомобільних доріг України

Стереотип про те, що Україна - це там де гарно співають, але усюди процвітає корупція, роками існував у головах не лише іноземців, а й навіть деяких українців.

Другий рік наша команда працює, аби сформувати іншу думку: Україна - це там, де масштабно будують. 

На старті президентської програми Велике будівництво головними викликами були давноминулі міжремонтні терміни, корупція, застаріла система регіонального управління, бюрократія. Деякі регіони були в улюбленцях і отримували системні державні інвестиції, а інші обласні центри були відрізані від решти країни через погані дороги чи зруйновані мости. Колишні лідери галузі публічно заявляли, що для оновлення українських доріг потрібні 50 і більше років. Втім, команда Великого будівництва замахнулася на 24 000 км відновлених доріг та реанімацію забутих на роки довгобудів.  

Головним з них стала Автотранспортна магістраль через Дніпро у Запоріжжі - величезний комплекс штучних споруд, загальною довжиною понад 9 км. Ця магістраль безперервного руху мала з’єднати береги Дніпра та острів Хортиця з центром міста та найбільшим промисловим сектором за допомогою шести транспортних розв’язок та 2 позакласовими мостами з окремими спорудами під кожен напрям руху.  

Комплекс почали зводити ще у 2004 році з амбітною ціллю зробити вантовий міст найвищим у Європі. Та за 16 років проєкт став гігантським пам’ятником корупції, запоріжці зневірилися у тому, що коли-небудь береги Дніпра буде з’єднано, а звання найвищого мосту Європи відійшло мосту Мійо у Франції. 

Коли проєкт Запорізьких мостів став пріоритетом Президента Зеленського, на нього вже було витрачено, враховуючи перепади курсу, близько $400 млн (або 2,94 млрд грн). Недобудувати міст означало втратити ці гроші назавжди. Інженерної освіти не треба, щоб сказати - недобудовані конструкції довго не стоять. Ба більше, критичний стан існуючих мостових переходів через Дніпро в Запоріжжі загрожував повним транспортним колапсом. 

22 квітня 2020 року на місці будівництва Запорізьких мостів було оголошено про початок робіт. Контрактом на завершення будівництва заклали 4 роки, однак за умов стабільного фінансування погодили з підрядником, компанією ОНУР ТААХХУТ, вкластися у 2. Звісно, цю заяву суспільство зустріло зі скепсисом: будівництво пережило 4 президентів. Та лише за 8 місяців ми відкрили рух на першому проїзді одного з позакласових мостів, балкового. 

22 січня 2022 року, у День соборності України, транспорт поїхав першим проїздом другого позакласового мосту, вантового, котрий є найвищим в Україні і восьмим за висотою у Європі. Свідками цього історичного моменту стали 1 500 запоріжців, котрі утворили на споруді живий ланцюг з національною символікою. 

Ця подія на мою думку, стала головною інфраструктурною перемогою країни часів Незалежності. Передусім, вона здійснила переворот у свідомості українців. Запорізькі мости, на яких давно поставили хрест, в умовах російської агресії та пандемії стали наймасштабнішим будівельним майданчиком країни. Запорізькі мости довели: в Україні будують круто, швидко, масштабно. Українцям під силу втілити надскладні проєкти. 

Люди завдяки відкриттю лише двох проїздів ансамблю мостів заощаджують час на дорогу додому, на роботу чи навчання. Перевезення вантажів стало зручнішим та дешевшим. І, що не менш важливо, Запорізькі мости повернули українцям довіру до держави. Запорізькі мости більше не про розчарування, а про гордість за себе та своїх земляків. 

Сотні фахівців працювали у режимі 24/7. На деяких етапах кількість мостобудівників сягала 600 людей. Для будівництва вантового мосту на початку 2021 року до Запоріжжя прибув найпотужніший у Європі несамохідний плавучий кран LK-800 (відомий у народі як Захарій). Цей гігант транспортував з будмайданчика поблизу Кривої бухти до споруди № 10 тимчасові опори та секції прогонової будови, а також підіймав їх для монтажу.

Вітчизняна металургія теж зробила величезний вклад в успіх проєкту. Основні конструкції поставляли CKS (1213 т), «Укрсталь конструкція» (4038 т) та «Укрстальспецконструкція» (10 618 т). Інші допоміжні металеві конструкції загальною вагою 13 642 т поставили підприємства «Спецмашремонт», «Нікопрогресбуд», «Павлоград ЗММ», «СМД-Інвест», СМУ-13, УТГ-69, ЗДР та інші. Для будівництва Запорізьких мостів вже зараз використали: 2000 т арматури, 3 188 погонних метрів вантів, 6 250 т металоконструкцій мосту. Лише українського бетону пішло 11 100 м3.  

Зараз будівництво мостів не зупиняється, цьогоріч плануємо відкрити рух іншою частиною позакласових мостів, усіма розв’язками та з’їздами. Щоденно сотні мостобудівників працюють на об'єкті, аби завершити будівельні роботи та назавжди викреслити з інфраструктурної історії країни явище довгобуди.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]