Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.11.2020 11:45

Виконання судового рішення – в пошуках ефективності

Керівник практики вирішення спорів та банкрутства TEFFI Law Firm

На судову систему України не свариться най тільки ледащий. Суди в розвинутих країнах є надійним інститутом захисту порушеного права громадянина або підприємства.

І цей інститут є останнім доводом, крайньою мірою, коли всі інші можливості та способи вичерпані. Ви звертаєтесь до суду, вже не розраховуючи на добровільне відновлення опонентом вашого порушеного права. А відповідно й сила судової системи, сила її рішення вимірюється можливістю примусово виконати таке рішення та отримати, кінець кінцем, бажаний результат.

Нікому (прямо ось зовсім нікому, хоч перевіряйте) не цікавий процес заради процесу. Всіх цікавить бажаний результат протягом адекватного строку.

А значить, користь судового рішення також полягає в реальній можливості отримати відновлення порушеного права у передбачуваний час. 

Чому це важливо?

За статистикою, у 2019 році 724,6 млрд грн підлягали стягненню Державною виконавчою службою. При цьому фактично стягнуті 6,5 млрд грн (за даними дослідження Асоціації приватних виконавців України).

Відповідно, бажаний результат отриманий лише у 2,3 % випадків.

Показово, що ефективність приватних виконавців, за інформацію цього дослідження,  втричі краща за їх колег з державного сектору, а це вже близько 7 % виконання. Але, хоча й показник у 7 % відсотків виглядає привабливіше за статистику державних виконавців, в абсолютних цифрах різниця між сумою, яка підлягає стягненню, та фактично стягнута, дивовижна. Хоча навіть за таких показників приватне виконання - не просто альтернатива державній виконавчій службі, це - ефективніша альтернатива. А реформу виконання судових рішень можна без перебільшення вважати успішною.

У приватного виконавця є реальна мотивація до виконання рішення. Він конкурує за клієнта на новоствореному ринку, що є поштовхом до покращення сервісу та якості послуг, які надаються. Рекомендація задоволеного клієнта є для приватного виконавця найкращою рекламою. 

Клієнт – Адвокат – Приватний виконавець

До повноважень приватного виконавця відносяться не всі категорії рішень. За багатьма з них зберігається монополія держави, що має стати предметом продовження реформи. Але якщо є можливість обирати між державним виконавцем та приватною альтернативою – вибір не складний.

І хоча багато хто вважає, що робота адвоката закінчується разом с судовим провадженням, а далі – не його справа, активна позиція адвоката на стадії примусового виконання рішення може збільшити шанси на успіх та загальну ефективність.

Адвокати можуть сприяти виконанню рішення. Збирання інформації про боржника, активна участь у розшуку майна та активів, на які може бути звернуто стягнення, як на етапі підготовки до примусового виконання, так і на етапі виконання – невичерпний перелік інструментів у арсеналі досвідченого фахівця.

Нестандартні підходи та вміння подивитися на ситуацію з різних боків можуть значною мірою вплинути на досягнення бажаного результату. 

Шукаємо ефективність

Хай там як, але примусове виконання є тим важливим, фінальним елементом, яким завершується розв’язання спорів і досягнення захисту порушених прав і законних інтересів особи.

Обрання правильного виконавця значно збільшує шанси на успіх. Окрім цього, для збільшення ефективності, не зайвим буде активна позиція кредитора та його адвоката на стадії виконання рішення щодо розшуку активів і майна боржника, а також пошук нестандартних стратегій з використанням всього наявного правового арсеналу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]