Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.06.2020 12:31

Методичні рекомендації у версії Мінекономіки - це перемога

Президент "Всеукраїнської дорожньої Асоціації"

У 2020 році дорожня галузь отримала неймовірне фінансування - 79 млрд гривен.

Окремими заходами ця сума перевищила 100 млрд, що є безпрецедентними не тільки для дорожньої індустрії, а й для української економіки.

Разом з тим дорожній бізнес отримав безліч проблем пов’язаних з утиском, дискримінацією при проведенні закупівель. Можна спробувати уникнути цих формулювань, але за фактом оскаржень в АМКУ, та їх рішень, факт залишається фактом  методичні рекомендації документ настільки неідеальний, що довелося витратити декілька місяців в рамках праці у Робочій групі при Мінекономіки, щоб прибрати всі дискримінаційні положення.

Від дискримінації до демократичних засад

На початку року в Укравтодорі з’явилися ідея розробити методичні рекомендації для створення тендерної документації на проведення закупівель у дорожньо-будівельній галузі і наша Асоціація також притримувалась цієї позиції. Але пропозиції від нашої Асоціації не врахували і поспіхом чиновників складений документ створив більше проблем, аніж надав рішень.

Як результат, велика кількість підрядників не могли, та не можуть навіть подати свої пропозиції на тендер. Звісно, це викликало неабияке занепокоєння. Адже, яка ситуація склалася? Служби автомобільних доріг проводять тендер за новими правилами, компанії подають скарги до АМКУ за порушення, і 90% цих скарг задовольняються. Після цього замість усунення незаконних положень САДи й далі проводять тендери за цими правилами, і ситуація повторюється знову. Хто у цьому винен, “тролі”? У чому “тролінг”?

До нас звертаються представники дорожнього бізнесу з проханням захистити їх права на тендерах, тому що самі компанії не в змозі захистити себе самостійно.

Створення нової редакції методичних рекомендації — це вже перемога

Ми публічно заявили, що не підтримуємо таку редакцію методичних рекомендацій. Та запропонували створити її у тому вигляді, щоб вона була узгоджена з чинним законодавством та не порушувала права порядних компаній.

На початку квітня була створена Робоча група при Міністерстві економіки, куди увійшла Всеукраїнська дорожня Асоціація та експерти дорожньої галузі.. Ми зробили максимум для того, щоб ті методичні рекомендації, які розроблялися в рамках Робочої групи не мали дискримінаційних положень. Активували громадськість ще у березні, ініціювавши круглий стіл. Нас підтримали експерти з різних громадських організацій, разом з якими відстоюємо принципи прозорості та конкуренції у дорожній галузі. Після довгих дискусій під час розробки тексту методрекомендацій у Робочій групі прийшли до узгодженої позиції яка б задовільняла всіх стейкхолдерів.

В результаті Міністерство економіки має документ, який за змістом дозволяє досягти підвищення ефективності проведення публічних закупівель без дискримінаційних положень. І це є безумовною перемогою Всеукраїнської дорожньої Асоціації й усієї долученої спільноти. Адже створило певний успішний досвід, суть якого полягає у розумінні сили єдності. Об’єднавшись, ми створюємо можливості для захисту демократичних засад та принципів.

Залишилось тільки почекати коли замовники всіх рівнів повернутися до використання положень Закону “Про публічні закупівлі”. І до тих пір, поки не будуть прийняти методичні рекомендації Міністерством економіки, застосовуватимуть лише положення діючого закону.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]