Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.02.2022 14:26

Конкуренти стають колегами: чому бізнесу не варто відмовлятись від партнерства

Засновник та СЕО інвестиційної компанії Global Genesis

Про те, чому партнерство не шкодить, а допомагає бізнесу, розповідаю у своїй колонці.

Сучасні компанії дедалі частіше заявляють про партнерства з колишніми конкурентами заради реалізації нових проєктів чи розв’язання соціальних проблем. Співробітництво стає світовою практикою, яку потроху починає переймати й Україна.  

Останніми роками бізнес-ринок встиг настільки швидко трансформуватись, що підприємці, які зависли в минулому й сприймають всіх навколо виключно як конкурентів чи ворогів, лишились за межею виживання. Тепер бізнес думає не лише про масштабування доходів, але і про соціальну відповідальність. Це те, що прийнято називати імпакт-бізнесом, і те, що направлено на реалізацію цілей сталого розвитку ООН.  

Але важливо розуміти,  що самостійно не зможе справитись навіть найбільш потужне та авторитетне підприємство. Без партнерств з колись конкурентами, а сьогодні — колегами, досягати справді глобальних цілей вкрай важко. І це нормально, світова практика — об’єднуватись заради соціального інвестування, ставати партнерами, реалізуючи ключову мету в галузі сталого розвитку.  

Я не можу виступити експертом у практиці партнерств у всіх сферах нашого життя, але точно знаю, що такий підхід успішно змінює та покращує систему освіти по всьому світу, приносячи дивіденди й самому бізнесу.  

Якщо говорити про мастодонтів ринку, найкраще розбирати практику Google. Компанія стала партнером американських шкіл, і за 10 років понад 30 мільйонів учнів із США перейшли на освітні застосунки «гуглу». Бізнес передав класам безкоштовну техніку з доступом до всіх сервісів, а замість цього, крім репутаційного успіху, отримав лідерство ринку та майбутніх лояльних клієнтів. Сьогодні, говорячи про технічне забезпечення освітніх закладів, у США це називають не цифровізацією, а гуглофікацією.  

Крім того, партнерство допомагає у розв’язанні складних задач, і це підтверджує кейс від команди Apple Project, яка працює над скороченням цифрових прірв між учнями та знаннями. Завдяки партнерству з корпорацією, школи Аляски, які страждали від відсутності Інтернету, отримали швидкісне з’єднання та модернізацію загальної інфраструктури. Так, таке співробітництво коштувало Apple близько $100 мільйонів, але завоювало армію прихильників серед вчителів та батьків по всьому світу. До слова, після цього кейсу дохід компанії лише за один квартал склав $91,8 мільярда.  

Проте це глобальні приклади, в яких партнерство проявляється не на надто «рівному» рівні. Більш очевидні кейси можна знайти на ринках, де такий принцип співробітництва лише зароджується. Зокрема, в Україні. І тут важливо розуміти, що партнерство має різні форми, і це не завжди моделі «бізнес+бізнес» або «бізнес+благоотримувач».

Бізнесом вважаються і креативні індустрії, і в такому випадку партнерство виносить на перший план радше публічну складову, ніж фінансову або технічну. Яскравий приклад — українська реп-виконавиця Alyona Alyona, яка в партнерстві з Міністерством цифрової трансформації випустила окремий трек про цифрову грамотність. Чи допомогло це сфері освіти? Безумовно, адже завдяки популярній серед тінейджерів виконавиці кількість людей, які пройшли курс, збільшилась в рази. Що отримала від цього сама Альона? Бонуси у вигляді репутації, нових слухачів та відчутний «плюсик в карму».  

Схожий принцип партнерства з державою нам недавно вдалось реалізувати. Помилково можна подумати, що альтернативні центри освіти — вороги «класичних» шкіл. Але це не так. Ми любимо і цінуємо державні школи, а тому завжди шукаємо можливості співпрацювати з ними. До прикладу, на початку грудня 2021 року наша команда підписала меморандум про співробітництво з адміністрацією Шевченківського району Києва. Це приклад сучасних та грамотних підходів місцевого самоуправління до пропозицій бізнесу. І користь від такого співробітництва отримують усі, а перш за все — діти. 

Чимось подібним найближчим часом планує зайнятись і український стартап Deus Robots. У планах компанії — відкрити в Києві власну роботошколу й навчати майбутніх спеціалістів. Тут уже освітня складова об’єднується з питанням відкриття нових робочих місць і «вирощуванням» спеціалістів абсолютно нової ніші. Очевидно, бізнес налаштований на партнерство з вищими навчальними закладами, які здатні дати майбутнім робототехнікам надійну базу. 

Таких прикладів партнерств, при чому на абсолютно різних рівнях і з різними моделями, в Україні й світі  щодня стає все більше. Чи було це прогнозовано? Думаю, так. Саме з того моменту, як вперше заговорили про імпакт-бізнес та сталий розвиток. Наскільки це ефективно? Як на мене, максимально. За всі роки роботи я не згадаю моменту, коли компанії з таким ентузіазмом ішли на співробітництво і хотіли разом братись за нові проєкти.

Від себе можу виділити декілька “плюшок” партнерства для бізнесу, які можуть стати для когось мотивацією.

Сучасність. Як не банально, але партнерство у бізнесі — це тренд, який не можна ігнорувати. Завжди дивіться на великі компанії, лідерів ринку. Саме вони задають ці тенденції та диктують правила гри. Приклади з Google і Apple це підтверджують. 

Покращення сфери. Якщо підсумувати тему з освітою, подібні партнерства — це велика і довгострокова інвестиція в майбутнє теперішніх школярів та студентів. Вони отримують доступ до інноваційних технологій, пробують себе в сучасних професіях. 

Довіра й репутація. Компанії, які вкладають в партнерство соціальну складову, практично гарантовано отримають в результаті лояльних клієнтів, впізнаваність бренду й високий рівень довіри. По суті, це еквівалент вдячності від тих, кому безпосередньо допомогло співробітництво бізнесів. 

Результат. Пріоритети в кінцевих результатах для кожного бізнесу — свої. Але можу запевнити, що справа не лише в зароблених коштах. Якщо ще раз повернутися до кейсів з освітою, бізнес отримує не лише “плюсики” до рейтингу, але й потенційних майбутніх спеціалістів, які захочуть працювати саме з цією компанією. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]