Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.08.2020 12:27

Коли лікар має юридичне право відмовитись від медичного супроводу пацієнта?

Юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company"

Лікарі щодня ризикують своїм здоров’ям, допомагаючи подолати пандемію та інші важкі хвороби.

Проте вони часто стають жертвами жорстокого погодження пацієнтів, несправедливих звинувачень, шахрайства або, навіть, нападів та жорсткого поводження.

Через низку факторів кожен лікар має право відмовитися від надання медичної допомоги пацієнтові.

Відповідно до Закону про охорону здоров’я передбачено, що лікар може відмовитись від пацієнта, який порушує рекомендації, режим медичної допомоги, крім випадків, коли пацієнт перебуває у невідкладному стані. Також лікар зобов’язаний надати медичну допомогу та зробити все для порятунку життя, якщо пацієнт є непритомним, якщо виявлена кровотеча або якщо пацієнт задихається. 

Права медичних працівників

Лікарі вповноважені давати відсіч агресивним пацієнтам, а також, вони мають право викликати поліцію, коли виникає конфліктна ситуація.

Більшість лікарів невідкладної допомоги самостійно втручаються у конфліктні ситуації з постраждалими та намагаються зарадити пацієнтові, а згодом ще й отримують стусанів. Тому, коли є підозра, що пацієнт поводитиметься агресивно, необхідно звернутися до поліції та швидко реагувати. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, покарання за такі злочини слід зробити суворішими і пообіцяв винести питання захисту лікарів на засіданні уряду.

Найчастіше від пацієнтів дістається лікарям швидкої допомоги та медикам у приймальних відділеннях. Якщо пацієнт поводиться агресивно, неадекватно, але перебуває повністю у свідомому стані, ходить своїми ногами, розуміє усю ситуацію, то в цьому випадку – лікар невідкладної допомоги може відмовитися від надання медичної допомоги, навіть приїхавши за викликом цього пацієнта. 

Чи може медик відмовитися надавати допомогу пацієнтові?

Лікар має обов’язково фіксувати у карті, листку непрацездатності,  іншій медичній документації вид порушення - несвоєчасна явка на прийом, алкогольне, наркотичне, токсичне сп'яніння під час лікування, вихід на роботу без дозволу лікаря. Обов’язково потрібно зробити запис про це у медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого.

З підтвердженими фактами порушень і відповідною заявою лікар має звернутись до керівника медзакладу. Але, у випадках, коли пацієнт знаходиться у невідкладному стані, лікар повинен обов’язково втрутитися та надати медичну допомогу. 

Чи існує в Україні список «недобросовісних пацієнтів»?

Вже декілька разів професійні асоціації лікарів намагалися запровадити відповідний список пацієнтів. З одного боку це не зовсім законно, а з іншого – такий реєстр дуже складно було б вести. Тому поки кожен лікар може стати жертвою подібного нечесного або агресивного пацієнта.

На мою думку, такий реєстр допоміг би дисциплінувати пацієнтів. Адже подібна практика дає змогу закладам охорони здоров’я та лікарям аналізувати ситуацію щодо подібних пацієнтів і приймати рішення щодо їх лікування.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]