Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.06.2020 15:04

Пільги для медичних закладів, що не працювали під час карантину

Юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company"

Більшість приватних лікарень під час карантину були змушені частково або повністю припинити роботу.

Відомо, що майже 20 тисяч стоматологічних та приватних загальних клінік не працювали на карантині, а сьогодні знаходяться на межі закриття.

Чи передбачені для них компенсації та пільги? Чи є законодавче регулювання щодо сплати ними оренди чи виплати кредитів? Податкові пільги?

Для приватних закладів охорони здоров’я або ФОП, що займаються медичною практикою, якихось окремих пільг в порівнянні з іншими юридичними особами або ФОП на рівні законодавства не встановлено. Іншими словами, пільги ті ж, що і для всіх інших.

Щодо оренди – питання дуже спірне. Згідно з ч. 4 ст. 762 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України), наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася. Ч. 6 ст. 762 ЦК України вказує, що наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.

Законом № 553-IX від 13.04.2020 у перехідних положеннях ЦК України вказали, що «на час дії відповідних обмежувальних карантинних заходів, обставинами, за які наймач (орендар) не відповідає відповідно до частин 4 та 6 ст. 762 ЦК України, також є заходи, запроваджені суб’єктами владних повноважень, якими забороняються певні види господарської діяльності з використанням орендованого майна, або заходи, якими забороняється доступ до такого майна третіх осіб».

Право орендаря вимагати зменшення плати – це не обов’язок орендодавця погодитись. А використання – теж досить широке для тлумачення слово, адже хоча клініка наприклад не працює, але орендує майно, а в неї там залишилось все обладнання, документи, які там фактично зберігаються,  то це все одно вважається використанням. Потрібно все одно самостійно домовлятись з орендодавцем.

Кредити все рівно потрібно платити, є можливість скористатися кредитним канікулами, але знову ж потрібно в кожному окремому випадку домовлятись з банком і не факт, що він погодиться.

Податкові пільги наприклад встановлені для ФОП, за себе можна не платити ЄСВ, але за працівників – все рівно прийдеться. І ще багато нюансів, які на жаль свідчать про те, що після повного завершення карантину тисячі приватних лікарень будуть змушені припинити діяльність. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]