Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.11.2021 17:32

Як створити свою винну колекцію?

Засновниця сімейної винної компанії "46 Parallel Wine Group"

Вважається, що лише 1% всіх вин у світі придатні для закладання у колекції? Як створити власну энотеку, яка б стала вигідною інвестицією, та чи є в ній місце українським винам, давайте розбиратися!

Днями відбувся перший розпродаж вин Sotheby's у Франції. Унікальну приватну колекцію вин Domaine de la Romanée Conti (Бургундія) було продано за 1,3 мільйона євро, що вдвічі перевищує передпродажну оцінку. Колекція включає vintage з 1998 по 2011 рік. Аукціон викликав неабиякий ажіотаж серед поціновувачів вин з Європи, Азії, Америки. 25 унікальних винних лотів було придбано раніше приватним колекціонером у Domaine de la Romanée Conti. Погодьтеся, подібний кейс говорить, у тому числі, про те, що зібрати колекцію та інвестувати у вино в умовах нової економічної парадигми – справа дуже приваблива, якщо підходити до неї серйозно та продумано. Адже, як зазначають експерти, за останні 25 років середньорічний темп приросту вартості найкращих вин становив 15%.

Власна енотека: крок за кроком?

Про це вже написано і сказано чимало. Але з особистого досвіду можу сказати, що правильно купивши вино зараз, ви не заплатите дорожче згодом і завжди матимете свій "золотий запас". Звісно, ​​створити свою особисту колекцію вин можна не обов'язково з метою перепродажу. Відкривати пляшку до особливої ​​події, або просто під настрій вина з власної енотеки – це теж чудова перспектива. Але щоб цей процес не перетворився на хаос із непередбачуваним результатом, треба послідовно робити кроки назустріч колекції вашої мрії.

З чого почати?

Для початку потрібно зафіксувати ключові аспекти:

1. Ви маєте визначитися, для чого вам колекція: збирати чи пити. Якщо на меті –  «гра в довгу» і головне для вас  - все ж згодом мати інвестиційно привабливий кейс, це один розвиток подій та й, зрештою, одні капіталовкладення. Якщо ж на меті задоволення від п’янкого хобі, то навіщо позбавляти себе задоволення насолоджуватися розвитком вина, щороку відкриваючи по пляшці? Єдина вимога – купуйте не одну пляшку, а щонайменше шість.

2. Бюджет. Краще одразу спланувати його на декілька років уперед. У хороший рік можна буде виділити більше коштів на покупку вин із класичних регіонів, а в невдалий, навпаки, урізати витрати на них. Наприклад, у США стартова сума на створення винної колекції із 48 пляшок оцінюється приблизно в $4500.

3. Система. Її необхідно продумати одразу, аби уникнути хаосу. Один із найпоширеніших підходів – збирати вина різних цінових категорій, які охоплюватимуть ключові виноробні регіони (Тоскана, Бордо та інші), різні авторські стилі та різні вінтажі. За такої стратегії у вашій винній колекції будуть представлені як готові до вживання вина, так і зразки, яким потрібна додаткова витримка. У результаті навіть аматорська колекція представлятиме збалансований набір цікавих вин, серед яких знайдеться місце як демократичним позиціям, так і престижним пляшкам.

4. Місце для зберігання. Звичайно, ідеальний варіант – це особистий льох, де є постійний рівень вологості, і вино може зберігатися роками та рівномірно розвиватися при постійній температурі. На жаль, центральне опалення прискорює старіння вина та ускладнює умови його зберігання просто у квартирі. У цьому випадку вихід є - винний холодильник. Купуйте відразу три: два – під білі та червоні для споживання, а третій відведіть для «НЗ» - недоторканного запасу. Так і цінні екземпляри будуть у безпеці, і завжди знайдеться пляшечка-друга для несподіваних гостей.

Що ж збирати?

Основне завдання, яке стоїть перед збирачем винної колекції – яке вино придбати? Об'єктом інвестування може бути не всяке вино. Вважається, що лише 1% всіх вироблених у світі вин годиться для цього. Тішусь від того, що українські вина вже можуть абсолютно справедливо претендувати на гідне місце у колекціях кращих світових поціновувачів вин. Здебільшого для колекціонування  найкраще підходять червоні вина, які мають потенціал до зберігання. Такі вина можуть «жити» десятиліттями, протягом яких їхні смакові характеристики лише покращуватимуться. Свій вплив має і рік урожаю. Особливо колекціонерів можуть зацікавити вина, вироблені будь-який знаменний рік. В колекцію також можуть йти:

• Ігристі вина.

• Білі вина.

• Червоні вина. До речі, саме їхню колекцію зазвичай формують із трьох категорій: міжнародні сорти, регіональні зразки та рідкісні вина, до яких можна переходити, коли ви поповнили свою колекцію класикою. Тут особливо важливу роль відіграє особистий менеджер, який зможе порекомендувати унікальні «родзинки». Такий «винний ментор» допоможе обрати найкращий вінтаж, забронює рідкісні вина та загалом убереже вас від багатьох помилок при створенні якісного винного фонду.

Де шукати вина?

Придбати вино для інвестування можна через спеціалізовані компанії. Банки в рамках рrivate banking також надають подібні послуги. Можна скористатися послугами однієї з європейських чи американських компаній, які забезпечують підтримку всіх етапів винних інвестицій. Одна з найвідоміших компаній – Berry Bros. & Rudd – торговий онлайн-майданчик, на якому кожен бажаючий може придбати чи продати вино. Серед компаній, що надають послуги з інвестування у вино, - Farr Vintners та Fine & Rare Wines Ltd. Існують спеціальні фонди інвестування у вино – Fine Wine Fund, Wine Investment Fund (TWIF) або Wine Growth Fund. Такий спосіб інвестування підійде тим, хто зацікавлений не в самому вині, а максимальної прибутковості своєї колекції. Фонд самостійно вкладає довірені його кошти у вина, які вважає найбільш інвестиційно-привабливими.

Отже,  головна порада новачкам: обирайте те, що вам особисто подобається. Тобто, немає сенсу колекціонувати червоні вина, коли самі ви віддаєте перевагу білим. Але навіть, якщо вам це колекціонування з часом набридне, мабуть, то буде ідеальний випадок, коли розлучатися з колекцією буде зовсім не сумно, а навпаки - п'яно. Тим же, хто поставиться до колекціонування серйозно, як до інвестиції, доведеться почекати і, хто знає, можливо, саме вам пощастить зробити цю інвестицію – найкращою інвестицією свого життя!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]