Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.10.2021 14:57

Вино відвойовує територію у міцного алкоголю?

Засновниця сімейної винної компанії "46 Parallel Wine Group"

Принаймні, такі прогнози дають експерти на найближче п'ятиріччя.

Уже зараз споживання вина в світі зростає і, за окремими даними, превалює над міцною групою. Пропоную подивитися на цифри і оцінити перспективи розвитку даної ситуації в найближчі роки.

Статистика говорить про те, що тренд на збільшення споживання вина на глобальному рівні залишається стабільним. Виняток склав лише минулий «ковідний рік», коли споживання вина знизилося на 3%, і склало 234 млн. Гектолітрів (Гл). (Звіт Міжнародної Організації Виноградарства і Виноробства (OIV). Цей показник є мінімальним із 2002 року. Найбільш постраждала категорія - ігристі вина, за винятком просекко. Максимальний спад продемонстрував Китай, де споживання вина впало на 17%. При цьому, в США за рахунок збільшення сектора онлайн-продажів, кількість споживаного вина не просто не знизилася, а навпаки, навіть показала зростання.

• США - 33 млн. гектолітрів

• Франція - 24.7 млн. Гл

• Італія - ​​24.5 млн. Гл (зростання на 7.5%)

• Німеччина - 19.8 Гл (зростання на 0.2%)

• Великобританія - 13.3 млн. Гл (зростання на 2.2%)

• Китай - 12.4 млн. Гл (зниження на 17.4%)

• Росія - 10.3 млн. Гл (зростання на 3%)

• Іспанія - 9.6 млн. Гл (спад на 6.8%)

• Аргентина - 9.4 млн. Гл (зростання на 6.5%)

• Австралія - ​​5.7 млн. Гл (спад на 3.7%)

 Як бачимо, люди в середньому з року в рік п'ють більше, разом із цим, готовність витрачати на вино все більше грошей також зростає.

Варто звернути увагу, що всупереч стрімкому зростанню як виручки, так, власне, і обсягу ринку вина в грошовому вираженні, глобальний обсяг виробництва тихих та ігристих вин за останні 30 років є відносно стабільним і станом на 2020 рік складає 260 млн гектолітрів вина, з яких 1/5 від загального обсягу зроблені в Італії, 47 гектолітрів - у Франції, 40 - в Іспанії, 23 - в США і по 11 - в Аргентині, Австралії, Чилі і ПАР.

Для порівняння: обсяг виробництва вина в Україні в 2020 році склав 119 мільйонів літрів або 1,2 гектолітри, що в 41 разів менше лідируючої за обсягами Італії.

Що ж з продажами?

Старий Світ, як і раніше залишається лідерам в обсягах продажів. Станом на минулий рік, обсяг реалізації вин Франції, Італії, Німеччини та Іспанії склав 62%, в той час, як частка Нового Світу склала 31%. Україна входить в інші 7% із щорічно зростаючим споживанням вина приблизно на 2% рік до року. Такий тренд свідчить як про розвиток ринку вина, так і про розвиток культури споживання. Все більше і більше людей можна зустріти в каналі HoReCa, які віддають перевагу саме вину, а не міцним напоям.

За даними Statista Consumer Data Overview, глобальна виручка від реалізації вина в 2020 році склала близько $ 341 млрд. З них $ 50 млрд припадають на ринок США, другий за обсягами є Франція з виручкою в $ 25 млрд, а такі країни як Великобританія, Італія, Аргентина і Китай ділять між собою третє місце за обсягами виручки в розмірі $ 21 млрд кожна. Прогнозується, що у 2025 році цей показник досягне рекордних $ 529 млрд. В 2027 очікується, що обсяг ринку вина США складе $ 90 млрд, для Франції прогноз становить майже $ 35 млрд.

Зазираючи у майбутнє

Згідно з прогнозами, станом на 2025 рік глобальне середнє споживання вина на душу населення збільшиться на 9% до 2020 року і складе 3,64 літра, в той час, як споживання міцних алкогольних напоїв приросте на 3%. Але найцікавіше те, як зміниться готовність споживача платити за вино та міцні напої. Так ось, середня виручка від реалізації міцного алкоголю на душу населення приросте на + 23%, при цьому по вину цей показник складе + 36%. І якщо зараз середня річна виручка на душу населення від реалізації вина становить 43 долари, то до 2025 прогнозується, що вона збільшиться до 67 доларів на душу населення в рік.

І тут ключове завдання України - змінити фокус вітчизняних споживачів із імпорту на локальні українські вина ...

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]