Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.05.2023 14:42

Стимули для залучення приватних інвестицій у розвиток національної енергетики

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

Рамкова програма Світового банку Scaling up Renewable Energy Program є ініціативою, яка надає допомогу країнам, що розвиваються, у залученні приватних інвестицій у розвиток енергетики

Енергетичний перехід в країнах, що розвиваються, став однією з ключових тем, що обговорюються у світовій спільноті. Розширення доступу до надійних, безпечних та дешевих джерел енергії стало надзвичайно важливим завданням для міжнародної спільноти у зв'язку зі зростанням світової економіки та населення. У країнах, що розвиваються, забезпечення доступу до електроенергії має велике значення для економічного та соціального розвитку. Однак розвиток енергетики у таких країнах зустрічає багато викликів і перешкод.

Однією з головних перешкод, що стоять на шляху до успішного енергетичного переходу, є недостатня інфраструктура енергетики, яка знижує доступність енергії для широких верств населення. Для подолання цієї проблеми, потрібні значні інвестиції у розширення електромереж і розвиток транспортної інфраструктури, що забезпечують енергопостачання.

Однак, країни, що розвиваються, зазвичай не мають необхідних фінансових ресурсів для вирішення цих завдань. Звідси виникає необхідність у залученні приватних інвестицій у розвиток енергетики в цих країнах. Приватний сектор може внести значний вклад у розвиток енергетики, в тому числі відновлюваної енергетики, виробництва нових видів палива та енергозбереження.

Рамкова програма Світового банку «Розширення програми відновлюваної енергії» (Scaling up Renewable Energy Program – SREP) є ініціативою, яка надає допомогу країнам, що розвиваються, у залученні приватних інвестицій у розвиток енергетики. Програма була запущена у 2009 році та фокусується на розширенні доступності, безпечності та надійності відновлювальної енергії у країнах, що розвиваються.

Світовий Банк надає покроковий посібник із створення «доброчинного циклу», який сприятиме енергетичному переходу в країнах, що розвиваються, шляхом подолання перешкод і залучення приватних інвестицій. Кожен крок посилює наступний, створюючи результати, які створюють імпульс. 

Крок 1. Починається з визначення урядом своїх зобов’язань щодо довгострокової декарбонізації та переходу на чисту енергію. 

Крок 2: Встановлення сприятливих політик і правил, які створюють сприятливе середовище для операторів приватного сектора та інвесторів. 

Крок 3: Створення надійних інституцій та комунальних підприємств із фінансуванням для оснащення міністерств, регуляторів і галузевих планувальників. 

Перший, другий і третій кроки створюють імпульс і надсилають сильний сигнал міжнародним фінансистам про те, що ризики зменшено, що дозволяє надходити приватним інвестиціям.

Крок 4: Створення позитивного досвіду завдяки низці рентабельних енергетичних проєктів. 

Крок 5: Забезпечення прозорих, конкурентних і передбачуваних процесів закупівель для залучення міжнародних інвесторів.  

Крок 6: Використання позитивних результатів для зміцнення національної рішучості, підвищення інтересу споживачів і залучення ще більшої участі приватного сектору, оскільки цикл стає самозмінним. Успіх породжує успіх.

Супроводжує цю програму велика кількість партнерів з розвитку, зокрема Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Європейський банк реконструкції та розвитку, Агентство США з міжнародного розвитку, Німецький банк розвитку, Європейський інвестиційний банк та відомства ООН з розвитку.

Ці партнери забезпечують значні інвестиції відновлюваної енергетики та допомагають країнам, що розвиваються, отримати необхідні знання та технології.

Основні цілі програми SREP полягають у підтримці розвитку відновлюваної енергетики, забезпеченні доступності до енергії та підтримці інфраструктури для відновлюваної енергії. Основні заходи охоплюють розвиток механізмів фінансування та інвестицій у проєкти з відновлюваної енергетики, розробку загальних стратегій та політик щодо відновлюваної енергетики, а також налагодження соціально-економічного діалогу з метою ширшого залучення громадськості до процесу розбудови відновлюваної енергетики.

Іншою важливою ініціативою, що спрямована на розвиток енергетики у країнах, що розвиваються, є Програма Світового банку з залучення приватного сектору до проєктів «Енергетичної ефективності та відновлюваної енергії по ринковим умовам» (Energy Efficiency and Renewable Energy Market – EEREM).

Ця програма надає можливість приватному сектору вкладати кошти у проєкти з відновлюваної енергетики, що знижують витрати на енергопостачання та зменшують вплив на довкілля.

Однак, успіх енергетичного переходу в країнах, що розвиваються, залежить не тільки від програм інвестицій та допомоги, у тому числі міжнародної, але й від ефективності державної політики, дієвого впровадження соціальних та економічних реформ, що підвищуватимуть ефективність та конкурентоспроможність відновлюваної енергетики в цих країнах. Такі реформи мають полягати у поліпшенні клімату для бізнесу, створенні нових ринків для відновлюваної енергетики і підвищенні довіри в ці ринки.

Отже, енергетичний перехід в країнах, що розвиваються, є важливим завданням, яке вимагає комплексного підходу та спільних зусиль від урядів, приватного сектору та партнерів з розвитку. Застосування відновлюваної енергетики, збільшення масштабів доступності та зниження виробництва електроенергії на вугіллі в країнах, що розвиваються, приведе до покращення якості життя населення, зменшення забруднення довкілля та підвищення економічного потенціалу цих країн.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]