Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.05.2021 10:14

Замість системних реформ – піклування про рейтинги

Доцент кафедри кримінального права та кримінології в Державному податковому університеті

Україна вкотре отримала шанс повернути собі довіру інвесторів і запустити процес економічного відновлення.

На таку думку наштовхує прогноз американського інвестиційного банку JPMorgan Chase. Його аналітики очікують, що протягом 2021 року ВВП нашої економіки зросте до 5,6%. Утім, інші провідні агентства світу більш скептичні щодо України. Але я впевнений, що фактичний успіх залежатиме від нашої здатності до системних реформ.

Квітневий звіт американського інвестиційного банку JPMorgan Chase став приємною несподіванкою. Варто сказати, що прогноз цього агентства щодо зростання українського ВВП у 5,6% значно оптимістичніший за очікування Національного банку України. Показник, який НБУ оприлюднив у квітні, знизився до 3,8%. А в Мінекономіки, наприклад, очікують, що у 2021 році ВВП країни зросте лише до 4,1%.

Аналітики JPMorgan Chase пояснюють свій оптимізм зростанням економіки країн ЄС та світу у другому півріччі. Інший сприятливий чинник, за їхньою версією, – це відновлення інвестиційної привабливості України та стрімке збільшення інвестицій у нашу країну. До того ж банкіри впевнені, що ми отримаємо гроші від МВФ у серпні-вересні.

На оцінки американських експертів не можна не зважати. JPMorgan Chase входить у «велику четвірку» банків США, до якої також належать такі ваговики, як Bank of America, Citigroup і Wells Fargo. Провідний банківський холдинг займається інвестиційним банкінгом, надає фінансові послуги приватним особам і малому бізнесу, проводить фінансові транзакції і управляє активами.

JPMorgan Chase – один із найбільших депозитарних банків, розмір його депозитарних активів становить $ 23,5 трлн, розмір активів під адмініструванням - $ 4,1 трлн, розмір активів під управлінням - $ 2 трлн. У списку найбільших публічних компаній світу Forbes Global 2000 за 2018 рік JPMorgan Chase посів 3-е місце.

Цікава деталь: у вересні 2020 року банк визнав свою причетність до незаконних маніпуляцій із цінами на дорогоцінні метали та ф’ючерсні контракти Міністерства фінансів США і зобов’язався виплатити державі 920 млн долл штрафу. Про це повідомляла агенція Reuters. Тобто, JPMorgan Chase прагне впливати на ринок, використовуючи різні методи. Але, так чи інакше, йдеться про надпотужний банк із трильйонними активами та широкими можливостями для інвестування.

Однак, крім цього фінансового гравця є також солідні рейтингові агентства: Moody's, Standard&Poor's та Fitch Ratings. Вони спеціалізуються на оцінці інвестиційних ризиків і є орієнтиром для більшості інвесторів. Україні ці агентства присвоїли рейтинг В зі стабільним прогнозом. Це той рівень, за яким інвестування в цінні папери емітента вважається високо спекулятивним. По-суті, ми стоїмо за кілька кроків від дефолту. Важливий момент: усі три агентства одностайні в своїх прогнозах щодо України і не переглядають їх із вересня 2020.

Отже, перспективи залучення інвестицій у вітчизняну економіку та шанси на стрімке зростання ВВП не такі однозначні. Щоправда, я б дуже серйозно ставився до оптимістичних прогнозів саме JPMorgan Chase. Адже його експертні оцінки можуть слугувати потужним меседжем для інших учасників ринку, зокрема, й для згаданих рейтингових агентств.

Але більш важливим є те, що в цій ситуації робить наш уряд? Напевне, готується скористатися оцінками світових банків і пропонує Верховній Раді пакет відповідних реформ? Зовсім ні! У січні 2021 року Кабмін озвучив ключові тези Національної економічної стратегії-2030. Один із її пунктів передбачає підвищення міжнародними агенціями кредитних рейтингів України. Під час обговорення документу міністр економіки Ігор Петрашко зазначив: «Наразі кредитний рейтинг України згідно з S&P, становить рівень «В», що значно нижче, ніж у країн-конкурентів за капітал… Маємо підвищити позицію України у міжнародних рейтингах S&P і Fitch до «ВВ» до кінця 2022 року та до «ВВ+» - до кінця 2024 року».

Так, рейтинги важливі, тому що інвестори довіряють їхній потужній системі оцінки економічного потенціалу країн. Але нашім урядовцям не треба забувати, що місце в таких рейтингах — це наслідок системних реформ в галузях оподаткування, судочинства, адміністрування бізнесу. І саме ці реформи повинні становити основу національної економічної стратегії. Якої, до речі, в Україні досі немає.

Зволікання з реформами може дорого нам коштувати. За даними Національного банку, індекс очікувань ділової активності в Україні впродовж останнього місяця опустився з 51.4 до 46.9 – це нижче за рівноважне значення. Так, це суб’єктивні оцінки вітчизняного бізнесу, але вони теж є сигналом для іноземних інвесторів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]