Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.10.2020 19:16

Тиск на бізнес зростає. Що насправді означає боротьба зі "скрутками"?

Доцент кафедри кримінального права та кримінології в Державному податковому університеті

Останнім часом урядовці й деякі парламентарі почали вихвалятися перевиконанням надходжень ПДВ до державного бюджету.

Якби за цим стояли системні реформаторські рішення й зростання макроекономічних показників, я б теж радів цьому факту. Але вітчизняна економіка тривалий час демонструє падіння (-6,2% ВВП за підсумками 7 місяців). Вважаю, для підвищення податкових надходжень уряд вдається до тиску на бізнес. І це загрожує катастрофою у найближчому майбутньому.

Нещодавно голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової і митної політики Дмитро Гетьманцев навів цікаву статистику. За його словами, на кінець вересня 2020 року надходження з ПДВ до державної скарбниці зросли на 35% порівняно з планом, що його Кабмін затвердив ще до карантину. А в порівнянні з уже відкоригованим завданням це зростання сягнуло 68%. На своєму сайті Мінфін звітує про те, що за підсумками вересня податкові органи зібрали ПДВ на 5,2 млрд більше від плану.

Також хочу звернути вашу увагу на інший парадокс. У серпні 2019 року бізнес реалізував товарів і послуг на суму 808,2 млрд грн і сплатив ПДВ 19,9 млрд грн. Натомість у серпні 2020 року об’єми реалізації скоротилися до 732,1 млрд грн, зате сплата ПДВ зросла до 23,3 млрд грн. Як таке може бути? У Мінфіні пояснюють: це вдалося зробити в тому числі й «за рахунок удосконалення роботи системи моніторингу відповідності податкових накладних критеріям оцінки ступеня ризиків, ліквідації схем з податку на додану вартість».

Та насправді це суперечить здоровому глузду. Уявіть: на тлі загального економічного спаду та коронавірусної кризи держава збирає на порядок більше податку! До того ж фіскальні органи ставлять собі в заслугу не лише зменшення суми відшкодованого ПДВ (з 11,4 до 8,6 млрд грн на прикладі вересня 2019 і 2020 років), але і загальне зменшення заявленого ПДВ до відшкодування – (10,8 млрд грн проти 9,0 млрд грн)! Інакше кажучи, аби наповнити бюджет, податківці роблять ставку на звичний для них метод - збільшення фіскального й адміністративного тиску на бізнес.

Які ж «секретні» механізми найчастіше застосовують податківці, аби забезпечити перевиконання своїх планів? Скажімо, підприємці масово скаржаться на штучне і безпідставне блокування реєстрації податкових накладних на підставі ризиковості бізнес-операцій. Вочевидь, ДПС у такий спосіб активізує боротьбу з так званими «скрутками» - тобто, зменшенням для бізнесу податкового зобов'язання зі сплати ПДВ, нарахованого із продажу одного товару, завдяки податковому кредиту, отриманому при купівлі іншого. Наприклад, підприємство закуповує продукти харчування, а реалізовує будівельні матеріали або рекламні послуги.

Зрозуміло, що ДПС та уряд у цілому мають боротися з цим явищем і, таким чином. сприяти детінізації економіки. Але ми знаємо, що «диявол», як завжди, ховається у деталях. Дуже часто під «роздачу» податківців потрапляють підприємства, що займаються якоюсь переробкою. Вони купують напівфабрикат, користуються при цьому податковим кредитом, виготовляють якусь продукцію і продають її за іншою ціною. Те саме стосується сфери послуг - наприклад, транспортних тощо.

ДПС ловить підприємців на невідповідності придбаного та реалізованого товарів, що підпадає під категорію ризиковості «обрив постачання». Відтак податкові накладні автоматично блокуються системою! Що робити бізнесу в таких випадках? Правильно – іти «на уклін» до податкової із купою документів і пояснень, виправдовуючись за свою абсолютно законну підприємницьку діяльність.

Мій досвід аналітика й численні відгуки підприємців свідчать про те, що ДПС може штучно блокувати податкові накладні, і цей момент містить значні корупційні ризики. Позбавляючи бізнес отримувати податкові кредити, фіскальні органи змушують його сплачувати більші суми ПДВ. А потім Мінфін хизується перевиконанням показників.

Я впевнений, що дії чиновників і посадовців ДПС створюють реальний тиск на підприємців. На жаль, в уряді вперто ігнорують звернення авторитетних експертів, які вже тривалий час наполягають на лібералізації системи оподаткування та реформуванні фіскальних органів. Лише ці кроки здатні врятувати Україну від економічного фіаско.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]