Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.09.2020 10:02

Банки повинні працювати на економіку, а не на себе

Доцент кафедри кримінального права та кримінології в Державному податковому університеті

Скажіть, яку користь може мати для української економіки стійка, стабільна, але фактично непрацююча банківська система? Правильно - ніякої.

Однак саме таку систему ми отримали завдяки старанням НБУ та уряду.

Нещодавно Мінекономіки оприлюднило позитивну новину: мовляв, річний прогноз інфляції нині становить 5,9% проти березневого - 11,6%. То чом би й не порадіти за таку стабільність національної валюти?

Але, на мою думку, підстав для оптимізму в цій новині замало. Почну з того, що попередній прогноз у 11,6%, базувався на песимістичному сценарії зменшення доходів - передусім податкових надходжень.

Крім того уряд планував збільшити видатки на підтримку економіки в умовах карантину. Іншою статтею бюджетного фінансування мало стати пільгове кредитування бізнесу за програмою «5-7-9%». Держава зобов'язалася відшкодовувати банкам різницю між пільговою та ринковою ставкою.

Вочевидь, що долати бюджетну нестачу в Кабміні розраховували за рахунок додаткової емісії та залучення коштів МВФ і частково ЄБРР.

А тепер пригадаємо: наприкінці весни уряд вихвалявся стійкістю вітчизняної фінансової системи в умовах коронакризи. Цього вдалося досягти завдяки рефінансуванню банків з боку НБУ, а також запровадженню більш суворих вимог до співпраці з клієнтами. Щодо останнього, згадаймо одіозну постанову Нацбанку №65 від 19 травня, яка фактично визначала більшість банківських клієнтів, як "ризикових".

Що ж, фінансова система нині й справді стабільна. Ліквідність у банківській сфері становить понад 150 млрд. грн., а показник адекватності капіталу українських банків удвіччі перевищує норматив! 

Але це досягнення у вигляді рефінансування має зворотній бік. Замість того, аби активно видавати пільгові кредити підприємцям, банки почали вкладати кошти у більш безпечні для себе інструменти, наприклад, облігації держзайму.

Отже за незначним рівнем інфляції стоять відсутність кредитування, додаткова емісія та зростання попиту на грошові активи. 

Якщо ж зважити на те, що з вересня мінімальна зарплатня в Україні становить 5000 грн, то виникає питання: а чи не є справжньою метою підвищення "мінімалки" компенсація бюджетних витрат за рахунок збільшення зарплатних податків?

Переконаний, що така позиція є безперспективною. Міцна банківська система мусить бути рушієм економіки, а не перешкодою для її розвитку. Натомість сьогоднішній стан речей у діловій сфері я б охарактеризував, як стагнація.

Банки повинні працювати на розвиток бізнесу, кредитувати його. Саме тому НБУ слід переглянути травневу постанову номер 65 щодо рефінансування банків, зробити його більш цільовим, спрямованим на підтримку вітчизняних підприємців.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]