Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2020 15:01

Скасування "кредитних канікул" може вдарити по тимчасово непрацюючому бізнесу

Доцент кафедри кримінального права та кримінології в Державному податковому університеті

Нашим державним інституціям часто бракує злагодженості у прийнятті важливих рішень.

Днями, наприклад, в інформаційному просторі з’явилося повідомлення про те, що Національний банку України виступає за перегляд режиму «кредитних канікул», запроваджених на час карантину в рамках антикризових заходів Уряду. Мовляв, тривала дія пільги вже спричинила дисбаланс у банківській системі.

Нагадаю, 16 червня Верховна Рада остаточно затвердила законопроект № 3220, яким заборонила банкам нараховувати неустойку та пеню за прострочення платежів по кредитам, які виникли під час карантину. Дія заборони спливає 31 липня.

На думку виконувачки обов’язків голови НБУ пані Рожкової, перехід до адаптивного карантину повернув до роботи чимало підприємств і організацій – банківських боржників. Більш того, не всі бізнесмени, які скористалися «кредитними канікулами» під час карантину, зазнали збитків. Голова НБУ чомусь впевнена, що доволі широке коло підприємців здатне виконувати свої зобов’язання перед банками.

Треба визнати, що в умовах неплатежів банки й справді не зможуть довго забезпечувати власну фінансову стабільність. Адже їм доводиться виплачувати депозити.

Питання в іншому: серед банківських клієнтів, на яких висить кредитний борг, є не лише повноцінно працюючі підприємства. Навіть в умовах адаптивного карантину чимало представників малого й середнього бізнесу змушені чекати на цілковите його скасування. Насамперед, це стосується тих підприємців, чия діяльність передбачає масове скупчення людей.

Я переконаний, що банк не повинен одноосібно визначати, хто з клієнтів здатний виконувати свої кредитні зобов’язання, а кому слід дозволити і далі перебувати на «кредитних канікулах». Уніфікований підхід виглядає дискримінаційним і потенційно небезпечним, адже створює чимало можливостей для зловживань.

На мою думку, керівництву Нацбанку слід було б завчасно узгодити свою позицію з Урядом. А ще ліпше – запропонувати конкретні умови, які б визначали спроможність позичальника виконувати свої зобов’язання перед банком. Головним критерієм, я вважаю, може стати відповідь на питання: чи дозволяють наявні карантинні обмеження провадити позичальникові свою повноцінну господарську діяльність? Такі серйозні питання, як припинення дій антикризових заходів, мають прийматися після комплексного аналізу та зважування інтересів усіх суб'єктів економічної діяльності.
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи