Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.07.2020 12:47

Урядова стратегія дає збій. Чи можна виправити ситуацію?

Доцент кафедри кримінального права та кримінології в Державному податковому університеті

Кабінету Міністрів слід терміново переглянути стратегію відновлення української економіки.

Інакше низка галузей може зазнати системної стагнації, а країна в цілому ризикує опинитися біля розбитого корита. І це не жарти.

Тиждень тому, 9 липня, Міністерство розвитку економіки оприлюднило на своєму сайті огляд економічної активності в Україні за січень-травень 2020 року. Дані невтішні. Показник падіння ВВП зріс до 5,9%, і це гірше, ніж урядовці очікували навесні.

Нагадаю, що 11 квітня Верховна Рада прийняла закон №3279-д, яким внесла зміни до державного бюджету на поточний рік. В основу нових розрахунків були покладені скореговані урядом показники падіння ВВП, а саме - 4,8%. На жаль, цей прогноз не справдився. У Кабміні негативну динаміку пояснюють, серед іншого, глобальними наслідками пандемії COVID-19. Хоч, як на мене, цей аргумент не є переконливим.

До речі, за прогнозом МВФ падіння ВВП в Україні протягом 2020 року має сягнути 7,7%!

У Мінекономіки вказують на падіння розвитку різних галузей економіки у порівняні із січнем-травнем 2019 року. Зокрема, обсяги промислового виробництва скоротилися на 8,7%, сільського господарства – на 2,0%, торгівлі – на 1,1%. Найвищі темпи падіння демонструє транспортна галузь – 13,7%, що й не дивно.

Так, можна говорити про те, що послаблення карантинних обмежень поступово повертає наш бізнес до життя. Скажімо, в квітні скорочення темпів будівництва сягало 16%, а сьогодні воно становить 7,1%. Але ж ми хочемо, аби наша економіка не лише повернулася на втрачені позиції, а й отримала поштовх для розвитку.

Натомість, бачимо, що попри окремі успіхи задекларована Кабміном економічна стратегія не виправдовує очікувань. Маємо загрозливу тенденцію до поглиблення кризи і стагнації низки провідних галузей економіки.

Життя доводить – без системних, послідовних і деталізованих рішень жодна красива декларація не працюватиме. Переконаний, що уряд має негайно врахувати реалії сьогодення і переглянути свій доленосний документ.

Охоче допоможу з його корегуванням. Це не складно зробити, адже ми з колегами регулярно пропонуємо Кабінету Міністрів власні варіанти розв’язання нагальних проблем в економіці. Я лише тезово нагадаю ці ідеї. Вони стосуються, насамперед, запровадження доступних кредитів для якнайширшого кола представників малого й середнього бізнесу (на жаль, державна програма «Доступні кредити 5-7-9%» враховує інтереси далеко не всіх підприємців). Це також звільнення ФОПів від сплати ЄСВ щонайменше до кінця 2020 року, лібералізація податкового законодавства, суттєве зменшення державного регулювання підприємництва, діджиталізація податкових сервісів для підприємців тощо.

Переконаний, що державну програму відновлення економіки треба вдосконавлювати, робити більш реалістичною, а в підсумку й ефективнішою.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]