Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.04.2020 17:42

Кроки назустріч малому та середньому бізнесу

Доцент кафедри кримінального права та кримінології в Державному податковому університеті

Цього тижня влада зробила досить помітні кроки назустріч підприємцям. Взяти, наприклад, прийнятий Верховною Радою законопроект №3279-д від 11 квітня 2020 року.

Внесено зміни у держбюджет 2020

Якщо говорити в цілому, то це - черговий пакет рішень, направлений на боротьбу із наслідками поширення коронавірусу та введення карантину.

Наприклад, законопроектом внесено зміни до бюджету України на 2020 рік в частині створення фонду боротьби з COVID-19, виділення коштів місцевим громадам, дотацій пенсійному фонду та фонду державного страхування.

Крім того, допущена можливість використання фінансування, запланованого місцевими бюджетам на соціально-економічний розвиток регіонів, на боротьбу із коронавірусом та подолання негативних наслідків епідемії.

Окремо хочеться згадати про встановлення максимального порогу заробітньої плати керівництву державного сектору, що відтепер обмежується 10 розмірів мінімальної заробітної плати.

Конкретизовано норму про орендну плату

Гадаю, не останню роль у прийнятті таких законопроектів відіграють громадські організації та бізнес-асоціації, які об’єднують підприємців та експертів, створюють майданчики для обговорення проблем, пов'язаних з карантино-обмежувальними заходами, та генерують слушні пропозиції, які потім стають підґрунтям законодавчих ініціатив та урядових програм.

Приємно, що законодавці дослухались до звернень представників малого та середнього бізнесу, викладених, зокрема й в листі громадської організації Ради інституційних реформ від 09.04.2020 за №0506/7. Як результат - вже згаданим мною законопроектом були внесені важливі поправки до п. 14 редакції законопроекту №3275 від 29.03.2020 в частині справляння плати за користування орендованим майном.

Нагадаю, що законопроект №3275 та прийнятий на його основі закон №540​-ІХ від 30.03.2020 містив РІЗНІ варіанти викладення п. 14, а саме:

• у законопроекті - « З моменту установлення карантину, …… і до його завершення в установленому законом порядку наймач звільняється від плати за користування майном відповідно до частини шостої статті 762 цього Кодексу».

• у Законі - «З моменту встановлення карантину, …., і до його завершення в установленому законом порядку наймач може бути звільнений від плати за користування майном відповідно до частини шостої статті 762 цього Кодексу".

Якщо перший варіант зобов’язував орендодавця звільнити від плати за користування майном наймача, то другий, по суті, залишив це питання на розсуд сторін.

В свому відкритому листі до Кабміну Рада Інституційних реформ пропонувала внести визначеність та прибрати подвійне тлумачення даного положення. Також, з метою забезпечення справедливого підходу до обох сторін, було запропоновано дозволити орендодавцям справляти з наймачів плату, яка б покривала комунальні та інші постійні витрати орендодавця.

І от, законопроектом 3279-д від 11.04.2020 визначено наступну редакцію зазначеної статті:

«14. Установити, що з моменту установлення карантину, введеного постановою … і до його відміни (скасування) в установленому законом порядку, плата за користування нерухомим майном (його частиною) підлягає зменшенню за вимогою наймача, який здійснює підприємницьку діяльність з використанням цього майна, впродовж всього часу, коли майно не могло використовуватися в підприємницькій діяльності наймача в повному обсязі через запроваджені обмеження та (або) заборони.

У випадку, визначеному абзацом першим цього пункту, розмір плати за користування майном не може перевищувати сукупний (пропорційно до орендованої площі) обсяг витрат, які наймодавець здійснив або повинен буде здійснити за відповідний період для внесення плати за землю, сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і сплати вартості комунальних послуг.

Вказані витрати покладаються на наймача як плата за користуванням майном за відповідний період пропорційно площі нерухомого майна, яку він наймає відповідно до договору, якщо договором не передбачений обов’язок наймача самостійно сплатити ці витрати повністю або частково.

Дана норма не поширюється на суб’єктів господарювання, які впродовж дії карантину фактично здійснювали діяльність з використанням цього майна в своїй господарській діяльності в повному обсязі, а також на договори найму майна, яке належить територіальній громаді».

Що змінилося після корегування “пункту про оренду”?

Тепер, на відміну формулювання «наймач звільняється від плати за користування майном», - вживається: «підлягає зменшенню за вимогою наймача». Тобто на наймача, як сторону, що зазнає фінансових труднощів внаслідок карантину, покладено право ініціювати зменшення орендної плати.

На відміну від формулювання «наймач може бути звільнений від плати за користування майном» - вжито більш однозначне визначення, що зобов’язує орендодавця знизити орендну плату за проханням наймача.

Крім того, визначено, що максимальний розмір орендної плати, не може перевищувати суму витрат, що несе орендодавець в незалежності від того, використовується об’єкт найму в господарській діяльності чи ні.

Встановлено також перелік таких витрат орендодавця, а саме: комунальні платежі, плата за землю, податку на нерухоме майно.

Дана норма не поширюється на тих наймачів, що використовували об’єкт найму в своїй господарській діяльності у повному обсязі. І це логічно.

А на практиці?

Наймач, у разі неможливості використання об’єкт найму в своїй господарській діяльності у повному обсязі, має звернутися до орендодавця із письмовим зверненням, щодо зменшення орендної плати з посиланням на норми законопроекту №3279-д від 11.04.2020.

Орендодавець, в свою чергу, має визначити обсяг своїх витрат, та визначити суму їх компенсації, що пропорційна до орендованої наймачем площі.

Таку домовленість доречно буде оформити у вигляді додатку до діючого договору оренди, укладеного сторонами.

Наймачу слід звернути увагу на наступні нюанси:

• Перелік витрат, що підлягають компенсації орендодавцю, включає плату за землю, сплату податку на нерухоме майно. Потрібно пам’ятати, що згідно закону № 3220 від 16.03.2020, в період з 01.03.2020 по 30.04.2020, земельний податок, орендна плата та податок на нерухоме майно - не нараховується та не сплачується.

• Впевнитись, чи не покладено діючим договором оренди, сплату комунальних платежів на самого наймача?

• Запросити в орендодавця калькуляцію собівартості метра орендної площі, та переконатись в правильній сумі пропорційної компенсації витрат наймачем.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]