Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.04.2020 17:52

Малий та середній бізнес в Україні треба рятувати

Доцент кафедри кримінального права та кримінології в Державному податковому університеті

Мої багаторічні дослідження процесів у вітчизняній економіці – ще до кризи, викликаної пандемією COVID–19 – приводили до невтішних висновків.

Саме тому я постійно наголошував на критичній необхідності докорінних реформ у податковій системі, яка ґальмувала економічне зростання. Сьогодні ж ситуація погіршується з кожним днем. 

І мова має йти вже про те, щоб допомогти вижити бізнесу. Перш за все, малому та середньому, який згенерував минулого року 55% ВВП України.  

Мене дуже надихають такі ініціативи, як проєкт #Бізнес_Реанімація, організований громадською організацією Рада інституційних реформ. Її експерти налагоджують діалог з  владою й наголошують на необхідності вживання більш дієвих заходів, спрямованих на порятунок малого та середнього бізнесу. У рамках проєкту організатори вдаються до різних методів побудови діалогу між бізнесовою спільнотою та урядом і парламентом: проводять громадські обговорення на онлайн майданчиках, скеровують звернення до владних структур тощо. Творча команда #Бізнес_Реанімації, в яку входять відео продакшн студія Cinemagic та cтудія графічного дизайну і оформлення комунікацій WHY NOT GROUP - компаній-представників малого бізнесу - навіть розпочали створення тематичних відео. 

Одне з них -  «Звернення до українського уряду щодо підтримки підприємців», оприлюднили минулого тижня. Його  вже переглянуло понад 40 тис. людей, що свідчить про актуальність порушеної теми. У відео підприємці з різних сфер діяльності розповідають власні історії виживання. Також вони наголошують на важливості державної підтримки бізнеса у цей скрутний час.

Крім того, представники Ради інституційних реформ надіслали звернення до уряду з низкою ініціатив щодо порятунку малого й середнього бізнесу.

Автори звернення наголошують, що вже прийняті закони, спрямовані на підтримку населення та бізнесу в умовах карантину, не вирішують усіх проблем, пов’язаних із новими викликами. І запропонували уряду зокрема:

• Мінімізувати загальний податковий та фінансовий тиск на малий та середній бізнес (заборонити блокування банківських рахунків малого та середнього бізнесу; поновити мораторій на перевірку малих підприємств до кінця року; скасувати будь-яку податкову та фінансову звітність за І квартал 2020 тощо).

• Стимулювати видачу кредитів під 0% річних виключно для виплати зарплати працівникам, які перебувають удома на карантині; запровадити стабілізаційні кредити під 3-5% річних для малих та середніх приватних підприємств, які перебувають на межі банкрутства.

• Відстрочити сплату ЄСВ на півроку. 

Окремо хотів би зупинитися на пропозиції врегулювати положення Закону №540-IХ від 30.03.2020, створивши простий та дієвий механізм звільнення від плати за користування майном та виключивши можливості різних тлумачень цієї норми.

Маю на увазі пункт 14, де вказано, що «наймач може бути звільнений від плати за користування майном відповідно до частини шостої статті 762 цього Кодексу».  

Що значить «може бути звільнений»? Закон має чітко визначати: «звільняється» чи «не звільняється». Інакше виникає можливість для зловживань і маніпуляцій. Адже згідно з пунктом 14, господар майна сам, на власний розсуд, може вирішувати, стягувати плату з наймача за користування цим майном, чи ні. Цю невизначеність законодавцям слід якомога скоріше виправити. 

Якщо влада дослухається до означених пропозицій, Україна матиме шанс вийти з кризи зі значно меншими економічними втратами. І – головне – врятує малий і середній бізнес і збереже мільйони робочих місць.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]