Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.03.2023 10:43

Релокація бізнесу: Державна підтримка та досвід компаній

Координатор Дніпровського Офісу Європейської Бізнес Асоціації

Для підтримки бізнесу в перші місяці війни уряд запустив програму релокації і на сьогодні за її допомогою вдалося перевезти 772 підприємства та зберегти понад 35 тисяч робочих місць.

Після 24 лютого 2022 року українська економіка зазнала значних втрат. Щоб підтримати бізнес та зберегти виробничі потужності, які знаходилися на території бойових дій, Кабінет Міністрів України (далі – КМУ) ухвалив Постанову №305 від 17.03.2022 р. та регламентував безоплатне перевезення майна вітчизняних установ та організацій. А вже розпорядженням КМУ №246-р від 25.03.2022р. було сформовано план невідкладних заходів щодо переміщення виробництв з територій, де ведуться бойові дії та/або є загроза бойових дій, на безпечну територію.

Програма релокації має дійсно прості умови участі: бізнесам потрібно заповнити заявку, яку розглядають від 1 до 5 днів, вказавши необхідні запити щодо транспортування виробництва, розміщення працівників, приміщення тощо. За програмою релокації вже вдалося перевезти 772 підприємства та зберегти понад 35 тисяч робочих місць.

Ми поспілкувались з представниками компаній, які переїхали в більш безпечні регіони України, та дізнались, як вони почуваються на новому місці, яку допомогу вони отримали від держави, чи вдалося їм перезапустити свої виробництва та продовжувати надавати послуги.

Релокація з Сєверодонецька до Дніпра: знання та напрацьовані бази дозволяють продовжувати вести бізнес

Представник виробничого сектору, директор ТОВ «Східна хімічна компанія» Жан Кисіль розповів, що питання релокації далося важко, оскільки ринок для їх галузі здавався незрозумілим та нестабільним. Тому рішення ухвалювалось в останню чергу, коли вже не було часу для міркувань. Залишалися до травня в Сєверодонецьку, бо, як і всі мешканці Луганщини, вірили в швидку перемогу. Найважче було зробити перший крок – знайти людину, яка б погодилася, не зважаючи на всі ризики, поїхати в гарячу точку та забрати обладнання. Вдалося забрати не все: сировину та готову продукцію, найліквідніші товари та матеріали. Обладнання вивезли частково за програмою релокації, яка компенсувала та покрила деякі витрати, а органи влади м.Дніпра відгукнулись на проблему щодо розміщення засобів виробництва та допомогли з пошуком грантової підтримки.

Наразі компанія намагається відновлювати зв’язок зі старими клієнтами та напрацьовує клієнтську базу, а в Дніпропетровській області вбачає нові можливості для розвитку.

Релокація з Міста-героя Бахмута до Черкащини: будемо працювати та відбудовувати Україну!

Вже не перша релокація від російської агресії для ТОВ «Завод «Діалог». Ще в 2014 році вони переїхали з Донецька до Бахмута, а в 2022 тікали від повномасштабного вторгнення росії. Завдяки партнерам у м. Кривий Ріг, які дозволили скористатися своїми майданчиками для виробництва, першочергово вивезли туди кольоровий метал. Під час евакуації обладнання на блокпостах необхідно було надати всі документи та договори, що підтверджували власність компанії та виключали можливість мародерства. Адміністрація м.Бахмута активно сприяла різними інструментами та допомагала в релокації: направляла офіційні запити до відповідних органів, оперативно вирішувала всі нагальні потреби щодо житла працівників та виробничих площ в інших регіонах. Завод вже працює на новій локації, але через брак енергопостачання не може відновити виробництво на повну потужність. Готовим продуктом на заводі є тролейбусні дроти, матеріали для залізничного ремонту двигунів, дроти для трансформаторів. Компанія сподівається долучитися до відбудови енергетичного сектору України, а також розраховує на гнучку кредитну підтримку від держави для участі в тендерах.

Коли релокація неможлива: складні часи для бізнесу Duty Free

У той час, як західні ЗМІ в лютому 2022 року поширювали новини про ймовірне вторгнення з боку росії, деякі наші бізнеси планували масштабування та відкриття нових представництв саме 24 лютого минулого року. На превеликий жаль, доступ до стратегічних об’єктів, на яких знаходились магазини, було втрачено ще в перші дні війни. «Продукція компанії «Travel Retail» ввозилась за регулювання Державної митної служби України та Фонду державного майна України, без акцизного збору та нарахування ПДВ, що обмежує можливість переміщення по території країни без додаткового погодження»,- зазначила власниця компанії Юлія Тимошенко. Але бізнес, який залишився на деяких пропускних пунктах, продовжує працювати. Це дозволяє компанії підтримувати комунікацію з постачальниками та популяризувати українську продукцію на прилавках діючих магазинів Duty Free. Для цього вузькому сектору вкрай важливе закінчення бойових дій та відбудова інфраструктурних об’єктів. Всупереч складній ситуації, їм вдається за допомогою міцних зв’язків залучати підтримку та іноземну допомогу для ЗСУ.

Зважаючи на надихаючі історії та незламність, яку демонструють українці день за днем, Європейська Бізнес Асоціація, у свою чергу, анонсувала ініціативу для залучення інвестування в проєкти майже всіх областей України – Investment Map of Ukraine. Такий крок є надважливим для підтримки економічного фронту та майбутнього відновлення країни, бо надає потенційним вкладникам інформацію щодо актуальних бізнес-можливостей в різних галузях, а також сприяє поширенню української комерції в міжнародній спільноті.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]