Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.05.2023 16:49

Обстеження на вибухонебезпечні предмети потребує третина площі нашої Країни

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Процес розмінування є не менш важливим ніж відновлення соціальної та критичної інфраструктури, питання гуманітарного розмінування території України

Урядом визначено розмінування одним із п’яти ключових пріоритетів швидкого відновлення країни. Процес розмінування є не менш важливим ніж відновлення соціальної та критичної інфраструктури, питання гуманітарного розмінування території України є однією з головних тем зустрічі офіційних представників України з міжнародними партнерами. Україна вже створила підґрунтя для посилення співпраці з партнерами в галузі розмінування. Так, в рамках платформи на підтримку України «United24» відкрито рахунок, кошти якого будуть спрямовані на гуманітарне розмінування території держави, а в червні в Лондоні відбудеться важлива для України конференція з питань відновлення. Одним з елементів програми буде сесія, присвячена прискоренню гуманітарного розмінування. Окрім того, Урядом створена бюджетна установа «Центр гуманітарного розмінування», яка координуватиме очищення території України. 

Згідно з офіційною статистикою зараз обстеження на вибухонебезпечні предмети потребує приблизно третина нашої країни. Це понад 174 тис. кв. км, зокрема, 14 тис. км морської акваторії, в зоні ризику перебувають 6,1 млн людей. За оцінкою Світового банку, повний комплекс робіт із гуманітарного розмінування України  коштуватиме 37 млрд 400 млн доларів. Наразі держава реалізує план з пріоритетного розмінування земель сільгосппризначення, за яким першочерговому обстеженню та очищенню підлягає 470 тисяч гектарів економічно цінних сільськогосподарських земель.

Понад 30 саперних груп Держспецтрансслужби (зокрема 3 – підводного розмінування) працюють у Харківській, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській, Київській та інших областях. Загалом на розмінуванні в Держспецтрансслужбі працюватимуть майже 3 тис. людей.

Сьогодні в пріоритеті – розмінування транспортної та критичної інфраструктури: залізниця, мости, автодороги, акваторії річок і водоймищ, ЛЕП, газогони. Землі сільськогосподарського призначення йдуть другою чергою, а підприємства, населені пункти, житлові будинки та решта – уже в третю.

З початку повномасштабного вторгнення сапери Держспецтрансслужби встигли перевірити й розмінувати:

  • - майже 7 тис. га суходолу та 16,34 га акваторії річок і озер.

  • - 2024 км залізничних і 553 км автомобільних доріг.

  • - 287 км ЛЕП і 33 км газогонів.

  • На інтерактивній мапі територій, які потенційно можуть бути забруднені вибухонебезпечними предметами відображуються місця, на яких вже виявлені або ймовірно знаходяться вибухонебезпечні предмети, та ступінь загрози від них згідно з наявною у ДСНС інформацією (похибка локалізації становить до 30 м). Рекомендую використовувати інформацію з інтерактивної мапи при відвідувані місць, на яких велись бойові дії.

Наразі розмінування земель сільськогосподарського призначення в Україні проводиться здебільшого вручну, тому неможливо прогнозувати, як швидко всі аграрні угіддя стануть доступними для обробітку.

Також не у всіх служб наявна необхідна кількість механізованих систем розмінування. Їхня наявність в рази пришвидшила б процес. Один сапер вручну розміновує 15 — 20, іноді до 50 кв. м на день. Машина, залежно від марки та рельєфу території, може розмінувати до 5 тис. кв. м за зміну. Прогнозувати час на розмінування землі сільгосппризначення можна тільки після обстеження та оцінки всієї території. Наразі Держслужба з надзвичайних ситуацій обробляє заявки обласних військових адміністрацій і виділяє команди розмінування. 

Лише за останній тиждень в Україні розміновано понад 1400 га земель сільгосппризначення. Але ця цифра могла б бути в рази більша, аби ми мали достатньо техніки, людей та більшу підтримку міжнародного співтовариства, сьогодні в Україні працюють близько 2000 піротехніків з підрозділів державних інституцій та близько 600 – від неурядових операторів з розмінування, до робіт залучено 12 машин з розмінування. Для пришвидшення обстеження і в разі необхідності розмінування території України необхідно значно більше підготовлених людей, машин для розмінування, перевезення вибухонебезпечних боєприпасів, особового складу та обладнання.

При розмінуванні Держслужба з надзвичайних ситуацій використовує хорватські DOK-ING MV-10, а Збройні Сили – словацькі Bozena-5. Вартість кожної системи, в залежності від марки, – до 1,5 млн євро. Чим більше машин, тим швидше пройде розмінування. Але після машин однаково потрібна перевірка людьми.

Будьте пильними, тисячі боєприпасів залишаються нездетонованими після ворожих обстрілів. Міни та інші вибухонебезпечні предмети можуть бути у покинутих будинках, на вулицях, на дитячих майданчиках, у полях, лісах, на узбіччях доріг тощо.

У випадку виявлення вибухонебезпечного або підозрілого предмета:

- В жодному разі не торкайтесь підозрілого предмета. Не намагайтеся доторкнутися (рукою, ногою чи іншим предметом), пересунути, підняти або знешкодити підозрілий предмет. Не чіпайте покинуту техніку.

- Відійдіть на безпечну відстань. Тримайте дистанцію від підозрілого предмета не менше 100 метрів.

- Позначте місце, де знаходиться підозрілий предмет. Позначте палицями, одягом, камінням тощо місце підозрілого предмета.

- Попередьте інших. Попередьте про знахідку інших осіб поруч. Відведіть їх та відійдіть самі на безпечну відстань.

- Поінформуйте про знахідку. Офіційні канали повідомлень: 101 - ДСНС, 102 - Поліція.

Щоб повідомити про потенційну загрозу мінування також можна скористатися цим посиланням Повідомити про мінування. Також завантажуйте на свій телефон мобільний застосунок “Розмінування України” для Android у Google Play або для iPhone у в App Store, що спрямований на створення інформаційно-комунікаційної платформи між органами ДСНС та громадянами, направленої на вжиття заходів щодо розмінування території України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]