Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.03.2023 11:29

Рекордна підтримка: фермери отримують гранти для створення теплиць та садів

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Українські аграрії отримали від держави на розвиток теплиць та садів 98 грантів на загальну суму у 472,3 млн грн.

Заявки від фермерів на гранти для створення теплиць та садів продовжують приймати. В Мінагро вже підписали 86 наказів, що стосуються садів, та ще 12 про теплиці. Загальна площа землі, яку видали під ці проекти становить 1317,40 га. Погоджена сума гранту щодо теплиць сягає 83,9 млн грн. Що стосується садів, там вона – 388,4 млн грн.

Лідерами за площею створених теплиць та садів залишаються наступні регіони:

- Закарпатська область – 245,2 га,

- Київська область – 191,6 га,

- Львівська область – 151,1 га.

Закарпатська область лідирує за сумою і кількістю погоджених грантів на закладення садів та створення теплиць. Аграрії Закарпаття отримають понад 82 млн грн у межах урядової програми «єРобота».

Завдяки цьому 12 суб’єктів господарювання матимуть можливість висадити більш ніж дві сотні гектарів фундука, волоського горіха, яблунь, лохини та чорниці, ще 2 агропідприємства отримають грант для будівництва модульних теплиць.

Дніпропетровська область за цим показником є другою з 58,1 млн грн. Замикає трійку лідерів Київська область з 50,5 млн грн.

За умовами програми, допомогу можуть отримати аграрії, які хочуть розвивати чи створити сад на ділянці землі, площею 1 – 25 га. Серед основних вимог вказаної програми зазначена і необхідність створення робочих місць.

Що стосується теплиць, грант можна отримати на одну модульну теплицю, орієнтовна площа якої сягає 0,4 га – 2,4 га.

Наразі в держбюджеті на фінансування грантових програм зі створення та розвитку садів і теплиць передбачено 997 млн грн. Якщо минулого року кошти виділялися з резервного фонду і могли бути певні проблеми з фінансуванням, то цьогоріч вони передбачені в конкретній бюджетній програмі, тому всі погоджені заявки фінансуються оперативно.

Тонкощі подачі заявок на грантові програми для створення або розвитку садівництва, ягідництва, виноградарства і тепличного господарства вичерпно викладені в презентації за посиланням.

Детальніша інформація по грантах у розрізі регіонів, культур, площ, обсягів виплат оновлюється на сайті Мінагрополітики щотижня у форматі дашборду.

Нагадую, за умовами програми за напрямком садівництва площі угідь для розвитку чи створення саду мають варіюватися від 1 до 25 га. Також серед основних вимог програми є створення робочих місць згідно з умовами, які передбачені в Порядку надання коштів.

За напрямком теплиці гранти надаються на будівництво однієї модульної теплиці орієнтовною площею від 0,4 га до 2,4 га відповідно до типового проєкту. Кількість створених робочих місць має бути не менше 14 на 1 га. Заявка на створення теплиць повинна містити проєкт модульної теплиці.

Крім того, програма по обох напрямках передбачає співфінансування: від 30% власних коштів забезпечує її учасник, а 70% – держава. Цими коштами можна оплатити витрати, визначені порядками Постанови КМУ № 738. Детальніше – тут.

Вичерпна інформація з умовами та правилами подачі заявки для отримання:

- гранту на сад – тут;

- гранту на теплиці – тут.

Подавайтеся, реалізуйте нові проекти, створюйте робочі місця, допомагайте швидше перемогти нашій країні!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]