Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.02.2023 11:09

Перша організація водокористувачів

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

Днями сталася визначна подія: пройшли установчі збори, в ході яких була утворена перша в Україні організація водокористувачів у зоні осушення

Її назвали «Лесині джерела».

Неймовірно радію тому, що моя з колегами законодавча ініціатива працює. Як зазначає Мінагро, ініціатором  створення ОВК стало фермерське господарство «Аделаїда», яке вирощує сільськогосподарські культури у Звягельському районі Житомирської області.

«Мотивуючи своє рішення представники фермерського господарства зазначають, що ті культури, які ними вирощуються є вимогливими до вологи та потребують необхідності здійснення водного регулювання на полях протягом усього періоду вирощування», - йдеться у повідомленні.

Трохи про осушувально-зволожувальні системи, однією з яких є Теснівська, навколо якої створили першу ОВК.

Це системи подвійного регулювання, що поєднують функції осушення та зрошення. Це дозволяє регулювати водно-повітряний режим ґрунту не лише відведенням поверхневих вод та зниженням рівня ґрунтових вод, а й подачею води для зволоження ґрунту в періоди з недостатньою для розвитку посівів кількістю опадів.

Набуття права самостійного управління інфраструктурою Теснівської осушувальної системи новоствореною ОВК надасть можливість аграріям суттєво збільшити площі сільськогосподарських земель з регульованим водним режимом, дозволить гарантовано отримувати стабільні врожаї картоплі, гречки, пшениці, ріпака тощо. А також дасть змогу залучати інвестиції у сферу водокористування та застосовувати нові енерго- та водоощадливі технології.

Для інформації: площа осушення Теснівської осушувальної системи складає 4197,3 га, з них 2905,1 з гончарним дренажем. Також до системи належать 68 гідротехнічних споруд, а протяжність каналів водогосподарської мережі складає 109,7 км.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]