Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.01.2023 19:11

Бізнес може зберігати запас пального для генераторів у розмірі до 2000 л

Народний депутат України ІX-го скликання, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу"

На період воєнного стану та протягом 30 днів із дня його припинення або скасування бізнес має право зберігати пальне

Це питання врегульовано в Законі України від 13.12.2022 № 2836-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України».

На період воєнного стану та протягом 30 днів із дня його припинення або скасування бізнес

✔️ має право зберігати пальне, яке використовується для заправлення генератора, обсягом до 2 000 л на кожному об’єкті, забезпеченому генератором, без отримання дозвільних документів (ліцензії на право зберігання пального);

✔️ зберігає пальне, яке споживається для заправлення генератора, обсягом понад 2 000 л на кожному об’єкті, забезпеченому генератором, на підставі безплатного подання до територіальних органів ДПС декларації про провадження господарської діяльності із зберігання пального (далі – декларація). Декларація може бути подана в довільній формі за вибором СГ: нарочного, поштою або в електронному вигляді.

Зверніть увагу! Генератор має перебувати на балансі суб'єкта господарювання, а право на зберігання пального, яке споживається для заправлення генератора, обсягом понад 2 000 л на кожному об’єкті, забезпеченому генератором, набувається з моменту подання декларації до податкового органу. Отже, не отримувати дозвільні документи (ліцензію або декларацію) мають право лише ті СГ, як дотримуються одночасно двох умов:

✔️ зберігають пальне виключно для заправлення генератора;

✔️ на кожному об’єкті, де розташований генератор, зберігається не більше ніж 2 000 л.

Якщо ж пальне використовується не для генератора, тоді незалежно від запровадження воєнного стану, зберігати пальне дозволено тільки за наявності ліцензії. Така вимога міститься в статті 17 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 481). У разі зберігання пального без наявності ліцензії до суб'єктів господарювання застосовуються штрафи у розмірі 500 тис. грн. Ця норма створила значні проблеми для аграріїв, що використовують пальне тільки для власного споживання і для роботи яких необхідно запастися пальним.

Розповім деякі нюанси отримання ліцензій на зберігання пального. 

Відповідно до ст. 1 Закону № 481 зберігання пального – діяльність із зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик. Місцем зберігання пального є місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування.

Підпунктом 14.1.6 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України передбачено, що паливний бак як ємність для зберігання пального безпосередньо в транспортному засобі або обладнанні чи пристрої не є акцизним складом, тому якщо при отриманні пального від постачальника одразу заливаєте його в баки своєї техніки, ліцензію на зберігання пального отримувати не потрібно.

Саму ж ліцензію на право зберігання пального потрібно отримати за місцем розташування місць зберігання пального,  для Миколаївської області це буде ГУ ДФС у Миколаївській області за адресою м.Миколаїв, вул. Нікольська, 47.

Ліцензія видається терміном на п’ять років і коштує 780 гривень за кожен рік. Суб’єкти господарювання отримують ліцензії на зберігання пального на кожне місце зберігання пального, тобто якщо у вас два місця де зберігається пальне для заправки техніки за різними адресами - необхідно дві ліцензії.

Для суб’єктів господарювання які планують використовувати пальне винятково для потреб власного споживання продовжують діяти спрощені правила отримання ліцензії. Тобто ані документи на землю, ані документи на введення об’єкта в експлуатацію, ані дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки подавати не потрібно (ч. 44 ст. 15 Закону № 481).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]