Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.12.2015 10:34

Енергетичний підсумок року 2015

Політконсультант. Президент Розвиткової Агенції Досліджень та Аналітики "RADA"

Центр дослідження енергетики провів опитування серед енергетичних практиків, експертів, стейкхолдерів. На День Енергетика стали зрозумілі основні результати опитування, яке визначило найбільш впливових персоналій в енергетиці України, хід реформи, енергет



ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ПРОВАЛ 2015. Підсумки року

23.12.2015
ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ПРОВАЛ 2015. Підсумки року

Результатом кардинальних змін, що відбулися в Україні у 2013-2014 рр. стало повне «перезавантаження» Уряду країни та зміна геополітичного напрямку – країна обрала для себе європейський шлях розвитку. Це, своєю чергою, призвело до жорсткого спротиву з боку Російської федерації та подальшого загострення ситуації вже у військовій площині – на східних кордонах країни триває неоголошена війна. Крім того, всі ці події витягли «на білий світ» найгостріші проблеми, що існували у країні, зокрема енергетичні. Однією з головних є те, що попередні керманичі методично та досить вдало, й здавалось назавжди, підсадили Україну на «російську газову голку»…

П’ять політичних сил, що отримали довіру українців створили коаліцію та підписали коаліційну угоду, значна частина якої присвячена саме питанням реформ у енергетиці та енергонезалежності країни. Звісно ж, переважна більшість пунктів цієї угоди відрізняються декларативністю й «розмитістю формулювань», але, в цілому, напрямок вектору був визначений як відмова від російської залежності у сфері постачань енергоносіїв:
«Ми будемо формувати державну політику, яка надаватиме чіткі та прогнозовані орієнтири щодо структурного розвитку енергетичної галузі. Проведемо структурні реформи в енергетичній галузі, що передбачають лібералізацію газового, електроенергетичного, вугільного ринків, ефективну реорганізацію НАК «Нафтогаз України» та перехід на єдині для всіх споживачів принципи ринкового ціноутворення на газ та електроенергію з метою створення стимулів для їх економії, зниження непродуктивних витрат держави та підтримки стійкого економічного розвитку. Забезпечимо необхідні умови щодо залучення інвестицій в енергетичну галузь для проведення її структурної модернізації, реконструкції об’єктів інфраструктури та збільшення власного видобутку газу, нафти та вугілля з метою формування конкурентоздатної та ефективної інфраструктури галузі, зменшення залежності від імпорту енергоносіїв та гарантування стабільності постачання енергії споживачам. Здійснимо широку диверсифікацію джерел постачання імпортованих первинних джерел енергії та палива для атомних електростанцій з метою посилення безпеки та надійності енергопостачання, розвитку конкуренції між постачальниками, зменшення рівня монополізації та загрози ізоляції українського енергетичного ринку. Забезпечимо перехід до енергоефективного та енергоощадливого використання і споживання енергоресурсів із впровадженням інноваційних технологій, що дозволить скоротити енергоємність ВВП не менше ніж на 20% протягом п’яти років».

Експерти та аналітики Центру досліджень енергетики провели, без перебільшення, масштабну роботу, результатом якої стане серія матеріалів присвячених аналізу та об’єктивній оцінці всього того, що вже відбулось, відбувається та буде відбуватися найближчим часом як вцілому в енергетичному секторі так і в окремих його підгалузях /підрозділах.

Згадуючи осінь 2014 р., перш за все, на думку спадають розповіді про неймовірно складну ситуацію у країні, про кризу, про нестачу вугілля, про нестачу газу, про війну, про нестачу коштів на модернізацію та запровадження систем енергоефективності й багато чого іншого. За рік ситуація не тільки не змінилась, Україна у 2015 році у підготовці до осінньо-зимового періоду (ОЗП) зав’язла в кризовому болоті по самі вуха. Крім того, на шпальтах газет та інтернет-порталів топ-темою протягом року були й залишаються «енергетичні скандали». Більше того, 15 грудня 2015 р. наша країна вже вдруге у поточному році ввела надзвичайний стан в енергетиці й це попри те, що у березні Уряд звернувся по допомогу до кращих міжнародних фахівців*. Але знову й знову лунають гасла про енергетичну кризу, про нестачу вугілля та газу, про війну, про нестачу коштів, проблеми, проблеми, проблеми…

Щоб не бути голослівними, нагадаємо, що з серпня 2015 р. Центр досліджень енергетики започаткував серію круглих столів під загальною назвою: «Сто днів до зими». Саме для того, щоб розібратись у ситуації, дослухатись до думок фахових енергетичних експертів, визначити шляхи подолання кризи та забезпечення сталого розвитку й функціонування енергетичної галузі. У підсумковій зустрічі, яка не випадково відбулась 22 грудня – в «День енергетика», експерти майже одностайно сказали про те, що 2015 рік став роком втрачених можливостей і розчарувань.

Крім того, методом прямого телефонного опитування було проведено інтерв’ювання профільних народних депутатів, політологів та експертів у сфері енергетики:

 
Кость Бондаренко
 
Вікторія Войцицька
 
Андрій Герус
  

Кость Бондаренко

Есперт, фонд «Українська політика»

Вікторія Войцицька

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, член депутатської фракції Політичної партії "Об'єднання "САМОПОМІЧ"

Андрій Герус

Екс-член НКРЕКП (серпень 2014-червень 2015), виконавчий директор Concorde Capital (з липня 2015 р.)

Світлана Голікова
 
Михайло Гончар
 
Валентин Землянський
  

Світлана Голікова

Директор «Трансенергоконсалтинг»

Михайло Гончар

Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»

Валентин Землянський

Директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин НАН України 

 
Наталія Кацер-Бучковська
 
Юрій Кияшко
 
Генадій Кобаль
  

Наталія Кацер-Бучковська

Голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, член депутатської фракції Політичної партії "Народний фронт "

Юрій Кияшко

Експерт, Енергетична асоціація України

Генадій Кобаль

Аналітик консалтингової компанії «Нюфолк»

Юрій Корольчук
 
Олександр Майстренко
 
Дмитро Марунич
  

Юрій Корольчук

Член Наглядової ради  Інституту енергетичних стратегій

Олександр Майстренко

Експерт, головний редактор сайту «Енергетика України»

Дмитро Марунич

Співголова Фонду Енергетичних стратегій

Олег Мусій
 
Ерік Найман
 
Олександр Нарбут
  

Олег Мусій

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, позафракційний, голова міжфракційного об’єднання народних депутатів "Врятуємо вугільну галузь"

Ерік Найман

Експерт, партнер у Asadel Capital (Kazakhstan, UAE) та керуючий партнер в Capital Times

Олександр Нарбут

Президент Київського інституту енергетичних досліджень

 
Олена Павленко
Олександр Паращій
 
Лев Підлісецький
  

Олена Павленко

Dixi group, президент

Олександр Паращій

Експерт з питань енергетики, керівник аналітичного відділу Concorde Capital

Лев Підлісецький

Голова підкомітету з питань електроенергетики та транспортування енергії Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Член депутатської фракції Політичної партії "Об'єднання "САМОПОМІЧ"

Продан
Віталій Радченко
 
Дениса Саква
Юрій Продан

Екс-міністр палива та енергетики України

Віталій Радченко

Партнер юр. фірми CMS Cameron McKenna

Денис Саква

Старший аналітик інвесткомпанії Dragon Capital

 
Богдан Соколовський
  
Олег Устенко
Ущаповський

Богдан Соколовський

Експерт, екс-уповноважений президента (В.Ющенка) з міжнародних питань енергетичної безпеки

 Олег Устенко

Директор Міжнародного фонду Блейзера

Костянтин Ущаповський

Екс-головний диспетчер НЕК «Укренерго»

Олександр Харченко
 
Чернявський Олексій
 
Олександр Рогозін

 Олександр Харченко

Генеральний директор, Центр дослідження енергетики

Олексій Чернявський 

Експерт, керівник порталу «Енергетика України»

Олександр Рогозін

Віце-президент Всеукраїнської громадської організації «Енергетична Асоціація України»

Інтерв’юерам було запропоновано відповісти на такі питання:

  1. Топ-5: знакові позитивні події (досягнення) в енергетичній сфері у 2015 р.;
  2. Топ-5: провалів в енергетиці. Що не вдалось зробити та чому;
  3. Топ-5: «Енергетичні персони» - впливові особи в енергетиці України. Позитивний й негативний вплив;
  4. Діяльність міністерства енергетики та вугільної промисловості. Загальна оцінка;
  5. Діяльність інших учасників ринку: державних та приватних. Загальна оцінка;
  6. Стан енергетики України 2015 рік: загальна оцінка проходження ОЗП у 2014-2015 рр.; підготовка та проходження ОЗП 2015-2016 рр.; енергонезалежність України - чи є досягнення; реформи та законодавчі зміни;
  7. Фокусні питання енергетичного сектору у 2016 році.

Кортке узагальнення того, яким експерти бачать минулий рік і на що сподіваються в майбтньому ми представили у вигляді підбірок ТОП-5:

Знакові події року

Провали року в енегетиці

Плани енергетика 2016

Енергетик року 2015

Отже пропонуємо вашій увазі експертний погляд на стан енергетики України у 2015 році через призму політичних баталій та безпосередньо самих реформ у підгалузях енергетики таких як:

  • Чи відбулися закодавчі реформи в енергетиці у 2015 році?
  • Роль особистості в енергетиці
  • #Зради та #перемоги: енергетичні реалії минулого року
  • Місце держави в енергетиці країни
  • Вплив енергетики та її місце в Україні

Слідкуйте за публікаціями...

 

* Координаційна українська група під керівництвом Валерія Вощевського та експертна група американо-канадсько-європейських фахівців під керівництвом заступника міністра енергетики США з міжнародних питань Вільяма Браяна. До складу координаційної групи увійшли представники: урядів України та США, Міненерго, ДСНС, Мінрегіонрозвитку, Мінінфраструктури, Мінюсту, Мінфіну, Мінекономики, Міноборони, Мінекології, НКРЕКП, Мінохоронздоров'я, МВС, Мінсоцполітики, СБУ, уряду Канади, Канадська газова асоціація, НАК «Нафтогаз України», ДП НАЕК «Енергоатом», ДП НЕК «Укренерго», ВАТ «Укргідроенерго», ВАТ «Центренерго», ДТЕК, «Донбасенерго», Європейська комісія, міністерство енергетики США, Тихоокеанська північно-західна національна лабораторія, Аргонська національна лабораторія, Міністерство внутрішньої безпеки США, Федеральна агенція з управління у надзвичайних ситуаціях США, Національна дирекція з готовності та програм США.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]