Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2024 11:16

Як звичайним громадянам в умовах війни та тотальних блекаутів отримати енергонезалежність?

Позаштатний радник на громадських засадах голови Укравтодору, президент Української Асоціації проектних організацій (UADO)

З 20 липня 2024 року кожен середньостатистичний українець може енергетично децентралізуватися для подолання дефіциту електроенергії.

Так, у зв'язку з постійними обстрілами енергосистеми України, підвищенням тарифів на електроенергію, систематичним відключеннями світла, особливо в "пікові" години 99% громадян України почали задумуватися, як стати більш енергонезалежними в умовах війни?

Дехто почав переналаштовувати своє домогосподарство на "зелену" енергетику ще до широкомасштабного вторгнення, а навіть дехто ще й до Революції Гідності, але більшість українців спокійно себе почували навіть без Powerbank-ів.

Як кажуть - у темні часи видно світлих людей? Так от зараз якраз настали такі часи, що світло та й всі інші блага "цивілізації" нам стають чи не стають доступними за графіком стабілізаційних відключень, а інколи й без нього.

Таким чином, теплу пору року і аномальну спеку ми ще якось там перенесемо, увімкнувши всі свої винахідницькі таланти, накопичивши під час включень світла енергоресурси та мінімізувавши енергоспоживання. 

Проте, що ми будемо робити восени? А взимку? 

Ось саме для цього, Урядом було розроблено та вже 20 липня 2024 року запроваджено Програму «Енергонезалежність фізичних осіб – власників домогосподарств» (тут далі - Е-програма).

Як звичайним громадянам в умовах війни та тотальних блекаутів отримати енергонезалежність?
449762667_25838888785755156_5567117788588122314_n

За реалізацію державної підтримки фізичним особам для проведення заходів Е-програми щодо енергоефективності та енергозбереження відповідатиме Фонд розвитку підприємництва (далі - ФРП).  

Тепер кожен середньостатистичний українець може енергетично децентралізуватися для подолання дефіциту електроенергії закупивши та встановивши у себе гібридну сонячну електростанцію, або вітрогенератор.

Зокрема, кожен громадянин України, який бажає придбати та встановити сонячні, вітрові електростанції разом з системами накопичення електроенергії, може отримати кредит під 0% річних, а держава повністю компенсує відсоткову ставку. 

Як звичайним громадянам в умовах війни та тотальних блекаутів отримати енергонезалежність?
450100060_25838888822421819_3994755327720791710_n

За цією програмою можна придбати станції потужністю до 10 кВт. Максимальна сума кредиту може складати до 480 тисяч гривень, а  термін кредитування збільшено до 10 років.

Вимоги до бажаючих отримати такий кредит є простими:  не бути громадянином Росії, не бути під санкціями, не притягуватися до кримінальної відповідності за злочини проти нацбезпеки, не фігурувати у провадженнях про банкрутство чи неплатоспроможність.

Джерело: постанова КМУ від 07 червня 2024 р. № 673 Порядок надання фінансової державної підтримки фізичним особам, які встановлюють у власних домогосподарствах генеруючі установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи