Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.10.2024 11:24

Навіщо компанії ERP-система

Співзасновник ІТ-консалтингової компанії Clarity Ukraine

Якщо ERP-проєкт – складна і недешева історія, то варто знати навіщо її вроваджувати та порахувати переваги.

Роками чую – навіщо компанії ERP-система?

Власне, це цитата від замовників. Вони часто-густо задають таке питання – чи то собі, чи то нам... Питання логічне. Якщо ERP-проєкт – складна і недешева історія, то варто знати навіщо її вроваджувати та порахувати переваги. Але відповідь на запитання «Навіщо нам ERP-система?» може бути різна.

Є банальні відповіді на кшталт «наша поточна ERP вже стара, не підтримується вендором» або «нам потрібно замінити 1С, тому що він російський». А є більш складні – «ми плануємо оптимізувати складські залишки, бо в нас там завжди купа неліквідів на мільйони/мільярди» або «ми очікуємо отримувати управлінську звітність швидко і більш достовірно, ніж раніш, і це дасть нам конкуренту перевагу в швидкості прийняття рішень». Взагалі, є навіть концепції розрахунків повернення інвестицій (ROI) в ERP, які можна застосувати і порахувати.

Але що цікаво: з власного досвіду в кілька сотень ERP-проєктів, 99% з замовників робили проєкти без розрахунків переваг. Тобто, парадокс полягає в тому, що сама ідея гарна, але тих, хто бажав би реально порахувати ефект в грошах, не знаходилося. Ті кілька компаній, що таку розмову починали, так до впровадження і не підходили в кінці кінців. Єдиний приклад, що маю – колись ми дуже попросили компанію, яка є досить великим дистрибутором, порахувати ефект після впровадження. Вони спочатку посміхалися, а потім вирішили сказати так – "Ми зекономили і повернули інвестиції в ERP вже за рік після впровадження завдяки прозорому розумінню руху товарів, роботі з залишками (коректне резервування та облік товарів, яких запитував клієнт, але їх не було в наявності), і відповідно зменшенню неліквідів".

Я маю десь в середньому 10 зустрічей на місяць з C-level менеджментом різних компаній та організацій, які розглядають впровадження ERP-системи. Якщо екстраполювати цю цифру на весь мій професійний шлях у ERP в 20+ років, то це більше 2'000 зустрічей з власниками чи керівниками.

Отже, вибірка непогана. Стосунки вибудовуються по-різному. Хтось виявляється дуже просунутим і все знає, хтось щось чув і читав, хтось взагалі не в темі. Звісно, легше спілкуватися з тими, в кого був відповідний досвід. І, маю зазначити, що людей з досвідом впровадження якоїсь ERP стає все більше. В порівнянні з 2000-ними – прогрес суттєвий.

Але є кілька, на мій погляд, помилок, які ці компанії припускаються в процесі вибору системи та підрядника. Ділюся цими помилками та порадами, як їх уникнути.

✔ Демонстрація певного прикладу в ERP-системі, що розглядається. Тобто не достатньо подивитися красиві слайди зі скрін-шотами. Краще – домовитися про певний сценарій показу певного функціоналу, підготувавши деякі данні для цього; з’ясувати, хто саме буде проводити демо – важливо щоб це була людина, яка в майбутньому може бути учасником проєкту впровадження, наприклад, архітектор чи старший консультант. Тоді в процесі демонстрації Ви точно відчуєте наскільки близький Вам сам продукт і наскільки професійними є експерти потенційного партнера.

✔ Адекватно прокумунікувати обсяг проєкту. Іноді просять дати показники бюджету і термінів проєкту, але для цього надають мінімум інформації. Тобто має бути відповідність – якщо Ви даєте верхньорівневий опис вимог щодо ERP, то очікуйте на таку ж верхньорівневу оцінку вартості та тривалості. Але, якщо потрібна деталізована оцінка, з очікуваним завантаженням всієї команди, з переліком ризиків та припущень щодо буферів, потрібних для кастомізацій під Вашу специфіку – інвестуйте у діагностику (Discovery). Так, Ви витратите кілька тисяч доларів, але отримаєте реалістичну оцінку проєкту. До речі, іноді вендор ERP-системи може дати фінансування на подібну діагностику.

✔ Всі серйозні гравці мають красиві сайти та соц.мережеві сторінки. Але не всі серйозні гравці мають реально успішні проєкти та надають реально якісні послуги. Дізнатися про справжній стан речей можна, якщо не лінуватися довідатися про майбутного партнера більше інсайдерської інформації. Перевірити чи є спільні знайомі/партнери по ринку, які перетиналися з цією компанією. Перевірити портфоліо замовників і пошукати чи є там знайомі, які дадуть відгук. Також попросити про референс з клієнтами власне самого потенційного партнера.

Зазначені поради досить прості, але вони дієві. Якщо взяти їх до уваги і застосувати, Ви отримаєте більш цілісну картину і будете мати зважену позицію щодо фінального рішення. А це зекономить багато часу, грошей та нервів.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]