Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.08.2024 23:58

Заброньований, але мобілізований: чому бронювання не завжди гарантує відстрочку?

Правозахисник, адвокат, голова ГО "Незалежне антикорупційне бюро України"

За яких підстав ТЦК можуть мобілізувати заброньовану особу? Пояснюю на прикладі судової практики.

На сьогодні питання мобілізації залишається одним із найактуальніших. Обумовлено це як зростаючою потребою в укомплектуванні Збройних Сил України, так і сумнівними діями з боку працівників ТЦК та СП. За таких обставин необхідно чітко розуміти свої законні права та обов'язки. 

В законодавстві визначено категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Однією з таких категорій є заброньовані працівники підприємств, установ та організацій. Бронювання є важливим механізмом, що дозволяє підприємствам продовжувати свою діяльність під час війни, забезпечуючи їх працівникам тимчасову відстрочку від призову на військову службу. Однак, для того щоб скористатися цим правом, необхідно дотримуватись установлених законодавством процедур.

Важливо розуміти, що особи, які мають право на відстрочку, повинні активно діяти та належним чином оформлювати всі необхідні документи. Часто військовозобов'язані, прочитавши закон і виявивши, що підпадають під певні умови для відстрочки, вважають, що це автоматично надає їм імунітет від мобілізації. Але це не так. Для того щоб бути впевненим у праві на відстрочку, військовозобов'язаний повинен вчасно стати на облік, мати всі необхідні військово-облікові документи, за потреби, пройти військово-лікарську комісію (ВЛК) та належним чином оформити свою відстрочку.

Нехтування цими вимогами або нерозуміння процедури може призвести до ситуацій, коли ТЦК, не маючи інформації про відстрочку, приймає рішення про мобілізацію.

Прикладом зазначеного є рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 16.05.2024 року у справі №260/1111/24. 

У цій справі чоловік звернувся з позовом до прикордонного загону (військової частини), в якому, зокрема, просив скасувати мобілізаційне розпорядження. У лютому 2024 року він мав намір перетнути кордон на законних підставах, однак був затриманий і доставлений до ТЦК, де пройшов медкомісію. Під час проведення медогляду стан здоров`я позивача не обстежувався, а скарги та факт перебування на військовому обліку в ТЦК як непридатного до військової служби до уваги не приймалися. Окрім цього, позивач був заброньований за ТОВ «Ф».

У військкоматі заявили, що чоловік не повідомив установу про свій статус, не надав документів, а інформації про це в додатку "Оберіг" не було.

Суд наголосив, що право на відстрочку від призову на військову службу повинно бути реалізоване військовозобов`язаним шляхом вчинення ним активних дій та оформлення його у відповідний спосіб уповноваженим органом (зокрема, районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки). При цьому реалізація такого права може бути здійснена лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця

У висновку, суд відмовив чоловіку, бо той не повідомив ТЦК вчасно, а отже, не скористався можливістю реалізації права на відстрочку.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи