Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.08.2024 11:06

Гендерно-інклюзивна перебудова: кроки та плани для досягнення рівних прав для всіх

Громадська діячка, гендерна експертка. Керівниця групи з адвокації та комунікацій у HIAS Ukraine

Гендерна рівність визнана в усьому світі пріоритетом для досягнення сталого розвитку. Як війна в Україні та пост-воєнна відбудова вплине на вже існуючи проблеми в цій царині?

Гендерна рівність визнана в усьому світі пріоритетом для досягнення сталого розвитку для всіх. Уряди та міжнародні партнери розробили і підписали зобов'язання щодо просування гендерної рівності через гуманітарне реагування, технічний розвиток та спільну наполегливу працю у досягнені сталого миру та безпеки.

Війна в Україні, яка триває вже понад два роки, обтяжила вже існуючи проблеми в суспільстві та створила нові, які ще більш суттєво впливають на жінок і дівчат, а також на вразливі та історично маргіналізовані групи. Старі парадигми створюють ще більший розрив у рівні добробуту та достатку між чоловіками та жінками, про що свідчить офіційна статистика міністерства економіки України: прошарок суспільства, який живе за межою бідності у державі на 70-80% складається з жінок та дівчат. І проблема полягає у відсутності рівноправного та рівноцінного доступу до можливостей. Зокрема, жінки в Україні частіше стикаються з різними видами гендерно зумовленого насильства, включаючи сексуальне насильство, пов'язане з війною. З серед 14,6 мільйонів осіб, які потребують гуманітарної допомоги, більшою частиною є жінки та дівчата. Незважаючи на активну участь жінок в гуманітарних, оборонних та відновлювальних заходах, існують перешкоди для їх політичного представництва в процесах прийняття офіційних рішень.

Українське суспільство зробило значні зусилля для вирішення цих питань. Наприклад, гендерну рівність було включено у плани відновлення та реконструкції з моменту першої Української конференції з відновлення в Лугано 2022 року. А вже наступного року було сформовано Платформу з гендерної інклюзивної перебудови у ході Лондонської конференції. Платформу активно підтримує  Віце-прем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. Окрім цього, для змістовного включення експерток та організацій захисту прав жінок в обговорення щодо відбудови в було утворено Консультаційну панель ГО. Ця платформа має на меті забезпечити постійний діалог між урядом України, жіночими  організаціями громадського суспільства та міжнародною спільнотою. Платформа працює над технічним забезпеченням процесу включення жінок та дівчат у плани з відбудови, а саме над розробкою чіткої методології, інструментів та координації.

Цього ж року, процеси перейшли з технічного на політичний рівень. На конференції в Берліні було створено новий Альянс з гендерно-трансформаційної та інклюзивної відбудови. Альянс є мультистейкхолдерною групою за участі міжнародних партнерів, урядів та громадянського суспільства України,  в чиїх силах забезпечити гендерно-інклюзивну  відбудову. Члени Альянсу, куди входить Уряд України,  беруть на себе зобов'язання робити більше для підтримки гендерної рівності та доступу жінок до прав, політичного представництва під час прийняття рішень щодо сприяння відновленню та реконструкції України. Пріоритетними групами жінок та дівчат визначено переміщених жінок, жінок, які повернулись з-закордону, жінок з інвалідністю, ветеранок, сільських жінок та ЛГБТІK+ спільноту.

Разом з Платформою та Консультаційною панеллю ГО, Альянс об'єднує зусилля для побудови кращого, більш рівного та інклюзивного відновлення. Члени Альянсу втілюватимуть міжнародні зобов'язання, забезпечуючи, що жінки беруть активну участь у прийнятті рішень щодо відновлення та реконструкції, а гендерна рівність та потреби жінок і дівчат у всіх секторах пріоритетизуються в структурах координації донорів та міжнародних заходах, присвячених досягненню цілей сталого розвитку. Зокрема, ведеться робота над залученням бізнес-спільноти, яка  відіграє важливу роль у забезпеченні економічної інклюзії як засади для рівності. Останні доcлідження показують, що 46% жінок активно прагнуть кар'єрного зростання і лідерських позицій, проте вказують на війну як основну перешкоду.

Існують конкретні заходи щодо подальшого руху вперед. План України на 2024 рік включає конкретні кроки для забезпечення гендерно-чутливого і інклюзивного відновлення 

1. Інтеграція гендерної перспективи у фінансування відновлення, з включенням збільшення фінансування проектів та програм, що підтримують гендерну рівність, зміцнення та захист прав жінок та дівчат. Моніторинг, відстеження та звітність про розподіл коштів.

2. Забезпечення участі жінок у процесах прийняття рішень щодо відновлення та реконструкції на різних рівнях, включаючи координаційну платформу для донорів, майбутні конференції з відновлення, а також секторальні, національні, регіональні та місцеві планувальні процеси.

3. Пріоритизація прав і потреб жінок через надання фінансової та технічної підтримки, орієнтованої на відповідь на гендерні питання за допомогою інструментів гендерно-чутливого планування та бюджетування, включаючи фінансування проектів, спрямованих на ці мети.

Аби забезпечити виконання перерахованих вище заходів, наразі необхідно:

1. Розробити належну методологію, інструменти, систему моніторингу та оцінки, включаючи визначення базових наявних показників і методику вимірювання прогресу.

2. Створити місце зустрічі для обміну досвідом та спільного навчання, що має збирати учасників з різних сфер.

3. Проводити спільну адвокацію на національному та міжнародному рівнях, спрямовану на досягнення спільних цілей.

4. Включати голоси різних спільнот, даючи можливість впливати тим, хто стикається з множинною дискримінацією - етнічні меншини, особи з інвалідністю, ЛГБТІК+ спільноти, примусово переміщені особи.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи