Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2024 18:25

Чим відрізняються три найбільш інвестиційно привабливі країни Європи від України?

Засновник Фонду прямих інвестицій Фортрес

Вгадайте три країни ЄС, де бізнесмену найвигідніше всього розміщати чи будувати нове виробництво

  1. Швейцарія

  2. Словенія

  3. Румунія

Що ж там роблять?

  1. В кожній створено окремий Офіс для залучення інвестицій. 

  2. Бізнесмена зустрічають в аеропорті, везуть в готель, за який вже оплачено. Маленький, але важливий жест люб’язності.

     3. Кожну презентацію ретельно вивчають. У місцевої влади автономія самостійно ухвалювати рішення, тому рішення приймається швидко без необхідності додаткових дозволів від купи міністерств. 

Наприклад, Швейцарія поділена на кантони - це така форма автономії, коли уряд кожної області сам визначає внутрішні пріоритети. 

Тобто якщо бізнес-пропозицією зацікавити місцеву владу, вже не потрібно отримувати ухвалення від купи міністерств. 

Так, в одному кантоні можуть вирощувати корів, обрізаючи їм роги (бо тоді вони дають більше молока), а в іншому - заборонити це (бо коровам це не подобається), але і молоко продавати на 5% дорожче. 

4. Інвестору надається повний карт-бланш: пільги на землю, на податки та допомога у фінансуванні проєкту, підбір найкращої локації залежно від задач (первинна чи вторинна/ ліс, водойми чи траса) - всі умови, якщо ти плануєш побудувати тут реальний бізнес та працевлаштувати місцевих.

Чому? Бо:

а) задача уряду - створити умови, аби люди мали купівельну спроможність, споживали електрику, заправляли автівку. Це вигідніше виплат соцдопомоги :)

б) kpi - кількість запущених бізнесів, бо саме це - світле майбутнє країни. Навіть якщо у підприємця і не вдасться, все одно держава в плюсі: нові робочі місця, податки, стимулювання споживання і виплачений кредит. 

Це все одно краще за “соціалку”.

При цьому, є досить висока ймовірність, що все ще й вдасться. Бо люди з високою експертизою «на вході» від початку ставлять на тих, хто добіжить до фінішу. 

Найбагатші країни змагаються за інвестиції, підписують договори, уважно вивчають всі бізнес-плани, навіть розуміючи, що 80% - це про експорт. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи