Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.08.2024 04:21

Україна відновлює експорт електроенергії: як це поєднується з очікуванням важкої зими

Журналіст, комунікаційник

Повідомлення про відновлення експорту електроенергії спровокувало чергову хвилю критичних коментарів у соціальних мережах.

З огляду на те, що з моменту останніх планових відключень минуло зовсім небагато часу, окремі “лідери думок” коментували твердження про профіцит електроенергії в енергосистемі в уїдливій манері без жодних на те підстав.

Від початку повномасштабного вторгнення енергетична галузь стала мішенню для масових дезінформаційних атак та маніпуляцій. Найпоширенішим міфом, що циркулював у соціальних мережах в період блекаутів, було твердження про експорт електроенергії, яке не мало під собою жодного підґрунтя. Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, загалом близько половини своїх генерувальних потужностей. Враховуючи масштаб руйнувань, відновлення графіків погодинних відключень було лише питанням часу. Так воно й сталося влітку 2024 року з початком аномальної спеки. За таких умов дефіцит електроенергії не могла компенсувати навіть синергія сонячної та атомної генерації.

Коли ж наприкінці серпня з планового ремонту вийшов черговий енергоблок однієї з атомних електростанцій, а друга фаза аномальної спеки нарешті скінчилася, у денні години в мережі з'явився профіцит, тобто надлишок електроенергії. Його забезпечують саме сонячні електростанції.

Стабільна робота енергосистеми вимагає балансу між виробництвом та споживанням електроенергії. Щоб уникнути перебоїв у її постачанні, при надлишковому виробництві, зокрема, за рахунок сонячних електростанцій, необхідно або тимчасово обмежити їх роботу, або збільшити експорт. Оператор мережі цей момент детально роз'яснив.

Оскільки обмеження роботи сонячних електростанцій з економічної точки зори не має логіки, Україна цілком слушно вирішила повернутися до експорту електроенергії з 25 серпня. Таке рішення дозволить українським виробникам ефективніше використовувати власні потужності.

При цьому оператор мережі спеціально підкреслює, що експорт здійснюватиметься виключно тоді, коли в енергосистемі є надлишок електроенергії, а саме – під час активної роботи сонячних станцій. Тобто, коли споживання менше, ніж виробництво. Водночас у години пікового навантаження, коли потреба в електроенергії є найбільшою, а виробничі потужності обмежені, експорт електроенергії буде припинено. Щоб переконатися в цьому, достатньо відвідати сайт європейської енергосистеми ENTSO-E і переглянути спеціальну вкладку Scheduled Commercial Exchanges.

Очевидно, що експорт електроенергії – це тимчасове явище, яке триватиме допоки потужності генерації перевищуватимуть рівень внутрішнього споживання. Натомість вже сьогодні експерти прогнозують суттєвий дефіцит електроенергії під час опалювального сезону. Звісно, усе залежатиме від швидкості відновлення пошкоджених об'єктів генерації. Але не виключено, що разом із дефіцитом повернуться й віялові відключення. Усі ці нюанси особливо важливо розуміти на тлі масової дезінформації про роботу енергетичної галузі в умовах війни.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи