Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.07.2024 16:48

5 міфів про власника бізнесу. Вони нічого не роблять?

Консультант з управління, лектор, засновник міжнародної консалтингової компанії "Visotsky Consulting"

У цій статті я розберу п'ять популярних міфів про власників бізнесу та розвію їх, ґрунтуючись на реальних прикладах та фактах.

Існує безліч міфів про власників бізнесу, які часто не відповідають реальності. Ці стереотипи можуть створювати хибне уявлення про те, яким є насправді життя підприємців. В результаті одні люди бояться розпочинати свою справу, а інші приходять у бізнес та розчаровуються. У цій статті я розберу п'ять популярних міфів про власників бізнесу та розвію їх, ґрунтуючись на реальних прикладах та фактах.

Міф 1: Власник бізнесу нічого не робить, а лише ставить завдання

З боку співробітників чи людей, не залучених до бізнесу, може здатися, що власник компанії нічим не зайнятий, а лише сидить у кабінеті, кудись дзвонить та роздає вказівки. Насправді, власники бізнесу несуть відповідальність за стратегічне планування, розвиток компанії, вихід на нові ринки, співробітників та багато іншого. Якщо вони не займатимуться цими завданнями та виконуватимуть «ручну» роботу лінійних співробітників та менеджерів, то компанія стоятиме на місці. А коли компанія стоїть на місці — не зростають зарплати, не приходять нові клієнти і бізнес не розвивається.

Прикладом може бути історія американської компанії Westgate Resorts, заснованої в Орландо, Флорида. Власник компанії Девід Сігел протягом багато часу сам займався всіма операційними завданнями: від управління фінансами до обслуговування клієнтів. Це призвело до стагнації компанії, оскільки він не міг приділяти достатньо часу стратегічному розвитку та масштабуванню бізнесу. Зрештою, компанія втратила конкурентоспроможність і зупинилася у розвитку (AIContentfy).

Міф 2: Власники бізнесу завжди одержують великі гроші

Багато хто вважає, що власники бізнесу завжди багаті. Насправді вони часто стикаються з фінансовими ризиками та нестабільністю. Кожен підприємець на початкових етапах стикається з тим, що бізнес «з'їдає» все: постійно виникають якісь непередбачені витрати, залучення клієнтів, виготовлення продукту та зарплати працівників також необхідно оплачувати. І у багатьох йдуть роки, щоби просто повернути ці гроші.

У непередбачених ситуаціях власники бізнесу зазвичай ризикують більше, ніж співробітники. На початку пандемії COVID-19 багато малих і середніх підприємств опинилися на межі банкрутства. Власники змушені були вкладати власні кошти для підтримки бізнесу на плаву: потрібно було платити зарплати, щоб утримати співробітників, думати, як перевести хоча б частину бізнесу на віддалення тощо.

Навіть успішні підприємці можуть довго працювати без прибутку. Згадайте історію Amazon: Джефф Безос багато років реінвестував весь прибуток назад у бізнес, щоб забезпечити його зростання. Лише через роки компанія ці інвестиції почали окупатися.

Міф 3: Власник бізнесу сам собі господар

Чомусь прийнято вважати, що власники бізнесу не залежать від когось і можуть робити те, що їм подобається. На практиці, вони піддаються впливу клієнтів, інвесторів, постачальників та ринкових умов. Власники бізнесу повинні враховувати вимоги та очікування всіх цих сторін під час прийняття рішень.

Прикладом може бути історія компанії Cava, невеликого виробника середземноморської їжі США. Cava змушена враховувати переваги своїх клієнтів, постійно адаптуючи меню та пропонуючи нові продукти залежно від потреб ринку. Наприклад, вони почали пропонувати веганські та безглютенові опції, щоб задовольнити зростаючий попит на здорове харчування. Крім того, Cava повинна дотримуватися суворих харчових регламентів і законів, щоб зберегти довіру клієнтів і уникнути юридичних проблем (Crawford Technologies) (Countingup).

Міф 4: У підприємців багато вільного часу

Цей міф припускає, що власники бізнесу можуть собі дозволити працювати, коли захочуть і часто відпочивають. Реальність така, що власники бізнесу часто працюють більше, ніж наймані співробітники. Вони зайняті управлінням, стратегічним плануванням, маркетингом та багатьма іншими аспектами бізнесу. Багато підприємців взагалі не уявляють, як це залишити компанію без свого контролю хоча б на день.

Звичайно, це неправильно: власник бізнесу не повинен на 100% контролювати всі завдання та витрачати свій час на операційну систему. У Business Booster ми допомагаємо підприємцям усвідомити це, прийняти свою роль лідера та впровадити інструменти управління, щоб звільнити свій час для найважливіших завдань. Один з наших клієнтів пройшов навчання, впровадив інструменти управління та найняв ключових керівників, а потім поїхав до Гімалаїв на тиждень. І з його компанією нічого не сталося.

Те, що у наших клієнтів з'являється багато вільного часу, це, безперечно, добре, але це не тільки для відпочинку. Підприємці починають займатися стратегією, їздити бізнес-форумами, залучати інвестиції та укладати нові контракти. І, при цьому, у них залишається час на подорожі та сім'ю.

Міф 5: Власник бізнесу завжди нервовий

Хоча управління бізнесом справді може бути стресовим, успішні власники знаходять способи справлятися зі стресом та балансувати між роботою та особистим життям. Вони розробляють системи та процеси, які допомагають справлятися з повсякденними завданнями та знижують рівень стресу. Багато сучасних підприємців багато вкладають в емоційне здоров'я: займаються медитацією, спортом та їздять на різні духовні практики.

Завдяки сучасним інструментам управління, такі як делегування, автоматизація та загальному тренду на усвідомленість, світ вже відходить від образу підприємця як вічно втомленої людини з набором хронічних нервових захворювань.

Прикладом може бути компанія «Health in Harmony», невелике підприємство в Торонто, яке займається консультуванням з питань благополуччя. Власник Росалі Москоу активно використовувала делегування та автоматизацію процесів для оптимізації роботи. Вона наймала професіоналів, які допомагали справлятися з рутинними завданнями, що дозволяло їй зосередитися на стратегічному розвитку компанії та особистого життя. Наприклад, делегування завдань з управління клієнтами та маркетинговими кампаніями дозволяло Росалі приділяти більше часу на розробку нових послуг та покращення клієнтського досвіду. Це допомагало уникнути вигоряння та зберігати мотивацію (Small Business UK) (Business News Daily).

Висновок

Я вважаю, що ці міфи створюють у людей неправильне уявлення про бізнес, і вони або розчаровуються в цьому, або бояться відкривати свою справу. Важливо розуміти реальну картину життя та роботи власників бізнесу, щоб усвідомленіше підходити до створення своєї компанії або наведення порядку в існуючій.

Так, ми стикаємося з безліччю викликів, але також маємо великі можливості для розвитку та зростання. Визнаючи це, ми можемо краще зрозуміти та підтримати тих, хто будує та розвиває бізнес, вносячи значний внесок в економіку та суспільство.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи