Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.07.2024 11:05

Альтернативні інвестиції в Україні: антикваріат та предмети мистецтва

Адвокат, кандидат юридичних наук, партнер SLA Attorneys

Одним із найстаріших інвестиційно-привабливих ринків досі залишається ринок предметів мистецтва та антикваріату.

Інвестиції в нерухомість та цінні папери є поширеним способом зберегти та примножити заощадження. Попри той факт, що такі класичні інвестиції мають прогнозовану дохідність, вони передбачають тривалі терміни окупності та часто залежать від коливання на ринках, політичної ситуації в країні тощо.

Водночас одним із найстаріших інвестиційно-привабливих ринків досі залишається ринок предметів мистецтва та антикваріату. Це пояснюється високою прибутковістю та відсутністю залежності цін на такі об’єкти від більшості економічних показників, а також зростанням обсягів аукціонної та онлайн торгівлі, яка характеризується стабільним попитом на об’єкти, що мають культурну та колекційну цінність.

Експерти стверджують, що антикваріат, який користується попитом дорожчає в середньому на 10–20% на рік. Проте є абсолютні рекордсмени. Наприклад, картина Пікассо «Хлопчик з люлькою» в 1952 році коштувала всього 30 тисяч доларів, а в 2004 році була продана вже за 104 мільйони доларів (зростання ціни майже в 3,5 тисячі разів). Або ж перший комп’ютер Apple 1 спочатку продавався за 666,66 доларів США в 1976 році. За останні два роки повнофункціональні комп’ютери Apple 1 коштували від 450 000 до 500 000 доларів, а останні продажі вже були в районі 800 000 доларів. Намисто Van Cleef & Arpels було придбано в комісійному магазині в Палм-Біч за 25 доларів та було з часом продано за 110 000 доларів на аукціоні Sotheby’s у 2017 році. Таких прикладів є багато, а отже інвестиції в антикваріат можуть мати надвисоку дохідність.

При цьому антикваріат це завжди довгострокова інвестиція: для зростання ринкової вартості антикваріату можуть знадобитися роки, а в деяких ситуаціях навіть десятиліття. Протягом цього часу такі інвестиції не забезпечують будь-якої форми доходу, як це роблять інші традиційні інвестиції (дивіденди, виплачені інвестиційними фондами або дохід від оренди нерухомості).

Інвестиції в антикваріат та мистецтво зазвичай включають три основні етапи:

1. Пошук предметів для інвестування.

2. Зберігання та реставрація, візуальне та документарне оформлення предметів мистецтва та антикваріату.

3. Продаж антикварних речей.

Давайте розберемо кожен етап по порядку.

1. Пошук антикваріату для інвестування

До антикваріату в Україні відносяться речі матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення, підлягають збереженню, відтворенню та охороні і створені понад 50 років тому. В Америці антикваріатом вважаються вироби більш зрілі, випущені до 1830 року, а в Канаді до 1847 року. У Великій Британії антикварному предмету має бути не менше 100 років. У більшості країн річ має проіснувати не менше 60 років, аби вона вважалася антикварною.

Найбільш популярними для інвестування та отримання доходу з подальшого продажу вважаються наступні різновиди антикваріату:

Монети. Звичайно більш надійно вкладати гроші в екземпляри, виготовлені з цінних металів. Таким чином не лише знижується ризик натрапити на підробку, але й зростає потенційна дохідність від таких інвестицій, які до того ж залежать від зростання цін на золото, срібло та платину. Варто також зазначити, що продаж монет, виготовлених з цінних металів є більш простим завданням, адже такі монети користуються значно більшим попитом. Цікавим напрямком для інвестицій в монети є придбання сучасних монет із золота та срібла. В Україні такі інвестиційні монети можна придбати офіційно через Інтернет магазин НБУ https://coins.bank.gov.ua/ або через касу державних чи комерційних банків. При цьому такі монети прирівняні згідно законодавства до банківських металів, а отже слід враховувати обмеження щодо переміщення банківських металів через державний кордон та/або їх продаж.

• Порцелянові вироби. Різноманітні статуетки та вазочки – ідеальний вибір для старту інвестицій в антикваріат, адже саме у цій сфері досить мало підробок. До того ж такі предмети інтер’єру мають значний попит, особливо закордоном. Серед мінусів інвестування в порцелянові вироби – їх надзвичайна крихкість, що зумовлює додаткові труднощі при зберіганні. При цьому варто звернути увагу, що значна кількість порцелянових виробів, що продаються на ринку були виготовлені в радянські часи, а отже часто має символіку комуністичного режиму. На даний час, згідно із Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (із змінами), заборонено виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки тоталітарного режиму, зокрема у вигляді сувенірної продукції. Згідно Закону заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, в тому числі у приватних колекціях і приватних архівних зібраннях, як об’єктів антикварної торгівлі. Чи є предмет частиною колекції або антикваріатом - має визначати експертиза, що може зумовлювати певні складності при продажі та вивезенні таких речей закордон.

• Картини. Слід звернути увагу, що картини, як і рідкісні монети досить часто підробляють, а отже отримання експертної оцінки значно зменшить ризики втратити кошти. Наразі цікавим є ринок сучасного українського живопису, адже деякі художники мають визнання за кордоном, а їх картини часто продаються на відомих аукціонах. Особливості ціноутворення на картини часто залежать від світових економічних тенденцій, регіональних особливостей, кон'юнктури і моди. Наприклад, на кон'юнктуру ринку можуть впливати ряд галерей, які зарекомендували себе як високопрофесіональні учасники світового ринку і сам факт розміщення картин певних художників в таких галереях вже робить попит на їх твори. Іноді остаточні ціни на картини встановлюються на публічних торгах, у тому числі на міжнародних аукціонах. Найбільш відомі з них SOTHEBY'S (Нью–Йорк, США), «Christie's» (Лондон, Велика Британія). Для вивезення картин закордон слід дотримуватися процедури передбаченої Законом України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей», яка вимагає отримання спеціального висновку експерта Міністерства культури України. Такий висновок експерта вказує на те, що надана робота не є культурною цінністю національного масштабу та не є культурною спадщиною українського народу.

Водночас купуючи антикваріат для інвестицій слід зробити наступне:

- Проведіть дослідження різних категорій антикваріату та витворів мистецтва: шукайте найбільш рідкісні антикварні предмети, які не виробляються великим тиражом та користуються попитом серед колекціонерів.

- Намагайтесь обирати предмети антикваріату які мають фабричні клейма, печатки та/або підписи, що можуть допомогти ідентифікувати виробника та період виготовлення. 

- Слід обов’язково визначити рік виробництва/створення, ринкову вартість (вартість попереднього продажу або найвищі ставки на аукціоні) та інші важливі факти про антикварний предмет.

- Варто порадитися з експертом або дилером чи працівником в антикварному магазині, галереї або ж підняти питання про цінність антикварної речі на спеціалізованих онлайн форумах.

- Завжди остерігайтеся підробок: шукайте лише оригінальні вироби та уникайте репродукцій. Пам’ятайте, що продаж підробок є шахрайством та карається в Україні згідно ст. 190 Кримінального кодексу. За нагоди можна нагадати продавцю про це, якщо річ здається Вам сумнівною.

- Враховуйте специфіку антикварних речей. Наприклад якщо ви купуєте антикварні меблі, перевірте вироби на можливість їх використання. Крім цього, часто бувають випадки, коли оригінальні предмети мають певні недоліки, тому що вони були ручної роботи і ми власне такі недоліки роблять їх ексклюзивними. За таких умов не варто щось змінювати в них. 

- Якщо стан антикварної речі є незадовільним варто одразу визначити орієнтовні витрати на відновлення або ремонт. Якісний ремонт предметів антикваріату може коштувати дорого, а сам факт проведення таких робіт зменшити вартість окремих категорій антикваріату. 

- Ідентифікувати продавця та підписати договір купівлі-продажу з ним. В договорі треба детально описати предмети антикваріату, вказати вартість купівлі тощо.

2. Зберігання та реставрація, візуальне та документарне оформлення предметів мистецтва та антикваріату.

Догляд за предметами антикваріату, має вирішальне значення для збереження їх колекційного стану, а отже і їх вартості.

Як юрист, я рекомендую на кожну антикварну річ мати документи, які підтверджують право власності, тобто свідчать про законність придбання, що дозволить уникати зайвих питань під час зберігання та подальшого продажу.

Якщо мова йде про картини або досить цінні антикварні вироби, рекомендується отримати висновок експерта відповідної кваліфікації щодо вартості та автентичності виробу. Адже не маючи впевненості в автентичності можна тривалий час зберігати підробку та втратити час, а з ним і можливість повернути кошти з продавця.

Окремим питанням є зберігання колекційних монет, особливо виготовлених із цінного металу. Справа в тому, що такі монети мають одночасно декілька критеріїв оцінки при визначенні вартості. Так такі монети можуть бути рідкісними зважаючи на тираж чи історію пов’язану із їх обігом та історичним періодом чеканки. Деякі монети є браком чеканки або ж пробними зразками, що робить їх унікальними та рідкісними, а отже більш дорогими. Існують окремі колекційні монети пов’язані із подією чи видатною людиною. Наприклад закордоном цінуються монети підняті із затоплених кораблів (так звані shipwreck coins). Ці монети можуть мати надзвичайно високу цінність якщо вони супроводжуються відповідним сертифікатом, виданим компетентним органом, як наприклад Numismatic Guaranty Company (NGC) або Professional Coin Grading Service (PCGS) тощо. 

Монети виготовлені з дорогоцінних металів можуть також супроводжуватися сертифікатом із зазначенням проби виробу, його тиражу та містити унікальний номер сертифікату.

Втім якщо говорити власне про антикварні, тобто старовинні монети, то їх вартість цілком залежить від їх автентичності та стану. Якщо ви плануєте вкласти значні кошти в такі монети рекомендую одразу шукати сертифіковані, зазвичай поміщені у слаб (спеціальний бокс) монети. Нажаль в Україні таку сертифікацію із поміщенням монети в слаб практично ніхто не здійснює, а тому треба звертатися до закордонних експертів.

Якщо Ви маєте значну кількість антикварних речей доцільним буде вести їх детальний список: використовуйте програмне забезпечення для онлайн-інвентаризації, звичайний письмовий список або ж спеціальний мобільний додаток, щоб стежити за своєю антикварною колекцією. Таким чином, ви можете знати, де знаходяться ваші речі, коли їх слід перевіряти та коли їх варто продавати.

Для зберігання антикваріату варто забезпечити належні умови зберігання: уникайте зберігання дорогого антикваріату там, де він може бути пошкоджений під впливом яскравого світла, надмірної вологості та/або шкідників. Деякі мої клієнти зберігали досить дорогі картини на стіні вдома і були неприємно здивовані коли експертиза перед продажем вказала на втрату кольорів та відставання фарби через неправильне зберігання. 

Рекомендую дослідити питання про професійне зберігання дорогих картин з клімат-контролем тощо. Аналогічна ситуація із зберіганням пляшок колекційного вина, які стало досить модно колекціонувати та продавати на аукціонах, але які потребують окремих професійних умов зберігання.

Ну і питання безпечності зберігання є актуальним як ніколи. Якщо дрібні антикварні речі, такі як монети, нагороди можна відносно надійно зберігати у банківському сейфі, то великі картини чи габаритні речі туди не покладеш. В ідеалі зберігати антикварні речі в окремому сухому приміщенні, яке має вентиляцію. В цьому плані цікавими місцями зберігання є поширені в США Public Storage, які мають системи кондиціонування. В Україні з цим складніше, а отже слід обирати для інвестування більш компактні антикварні речі.

3. Продаж антикварних речей.

Найпоширеніші варіанти продажу антикваріату:

Комісійні чи антикварні магазини. Ви можете продати цінні речі у комісійний або антикварний магазин, але майте на увазі, що вам запропонують не найкращі ціни. Це пояснюється тим, що власники магазинів зазвичай пропонують низькі ціни, щоб потім отримати хороший прибуток від перепродажу. Крім того, не всі менеджери комісійних магазинів є експертами з антикваріату, тому вони часто недооцінюють коштовні речі.

Аукціони. Більшість інвесторів вважають за краще продавати свій антикваріат через аукціон або ж через платформу чи аукціон в Інтернеті. Процес зазвичай включає оцінку предмета, подання його до аукціонного дому та встановлення резервної ціни (мінімальної ціни, за яку ваш товар може бути проданий). Окрему увагу заслуговують міжнародні товарні аукціони, які представляють собою особливі, спеціально організовані ринки у заздалегідь обумовлених місцях, які діють з певною періодичністю у встановлені час і терміни. Їх влаштовують для дилерів, широкого кола покупців за різноманітними напрямками.

Антиквари. Антиквари зазвичай є експертами на певному антикварному ринку. Наприклад, ваш місцевий дилер може бути експертом з рідкісних монет.

Перш ніж вибрати антиквара, дізнайтеся про витрати на експертизу та комісії, які вам можливо доведеться сплатити.

Інтернет-платформи. Існує багато простих у використанні платформ для онлайн торгівлі, зокрема eBay, Wix і Shopify. Продаж антикварних речей через такі платформи дозволяє охопити міжнародну аудиторію. Водночас такі платформи не призначені для продажу вартісних речей або цінного антикваріату. Слід враховувати цей фактор.

Слід також памʼятати, що прибуток від продажу антикваріату, а значить і дохідність таких інвестицій залежить від попиту, який іноді змінюється особливо щодо популярних та модних для колекціонування речей. Тож антикваріат, який сьогодні користується великим попитом, як наприклад колекційне вино, через 10 років може не бути таким «модним» і це слід також враховувати при вирішенні питання про ідеальний час для продажу антикваріату.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи