Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.07.2024 09:59

Міністерство оборони впроваджує стандарти НАТО в процеси закупівель

Волонтерка, радниця заступника Міністра оборони, членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони

А чи не саме цього кожен з нас хоче?

Так що там нового в Міністерство оборони України?

Велике видно здалеку. Вам може здаватися, що процеси які відбуваються у Міністерстві жодним чином не стосуються кінцевого бенефіціара, який сидить в окопі. Але це далеко не так. Якщо відійти від, по суті, «щурящих забігів», в які ми всі залучені кожного дня, та подивитись на ситуацію трошки здалеку, наприклад з території країн союзників, то можна побачити величезну кількість змін, які спрощують та вирішують питання забезпечення якраз того самого кінцевого бенефіціара, який сидить в окопі. Це раз. Два. Що не менш важливо - економить бюджетні кошти, як платників податків України, так і наших союзників.

В сухому залишку.

1.⁠ ⁠Тилові закупівлі під час повномасштабної війни були виведені на Prozorro і проходять в конкурентному середовищі.

2.⁠ ⁠Міністерство оборони створило 2 агенції, і відмежувало політику закупівель від самих закупівель, передавши функцію проведення тендерів двом Агенціям. Правила проведення тендерів встановлюємо ми в Департаменті політики закупівель Міністерства оборони.

3.⁠ ⁠Завершується формування Наглядової ради, яка буде здійснювати контроль над діяльністю DOT - Державний оператор тилу. З цією метою Міністерство оборони обрало через Prozorro рекрутингову компанію World Executive Partners.Саме ця компанія склала short list на посади трьох незалежних членів Наглядової ради ДОТ. Загалом обрано 9 претендентів з 7 країн світу, таких як з Великої Британії, Данії, Литви, Норвегії, Туреччини та Чехії. Три кандидати пройшли у short list від України.

Минулого тижня представники Міністерства оборони провели інтервʼю, з метою відібрати трьох незалежних членів до Наглядової ради. Про результати незабаром. 

Таким чином, контролювати діяльність ДОТ, буде саме незалежна Наглядова рада. До складу якої увійдуть професіональні закупівельники і логістики з досвідом діяльності в країнах НАТО. Один з членів Наглядової ради буде відповідати за стратегію розвитку агенції. Другий - за аудит. Тобто, незалежний аудит ДОТу буде здійснюватись постійно, і це буде гарантією виключення недобросовісних проведень закупівель. Третій член Наглядової ради буде займатись саме стратегією закупівель.

Хотілось би додати, що навіть попри війну, Міністерство оборони намагається знайти баланс між безпекою та встановленням нормальної, здорової комунікації з суспільством. Окрім того, Міністерство оборони впроваджує стандарти НАТО в процеси закупівель та забезпечення Збройних Сил України. А чи не саме цього кожен з нас хоче? За себе можу відповісти.Так, я саме цього і хочу. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи