Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.07.2024 12:30

Європейська рада схвалила висновки щодо інфраструктури електромережі ЄС

Засновник, Старший партнер, Керівник судової практики АО "Овчаров та Партнери"

ЄС прагне створити повністю інтегровану, взаємопов’язану та синхронізовану енергетичну систему в Європі

Загарбницька війна Росії в Україні призвела до енергетичної кризи в Європі, що підштовхнуло лідерів Європейського Союзу до радикальних змін у підходах до енергетичної політики. У березні 2022 року була підписана Версальська декларація, в якій керівники країн ЄС погодилися на покращення взаємозв’язку європейських газових та електричних мереж і повну синхронізацію електромереж у всьому ЄС. Це стало першим кроком до створення енергетичного союзу, здатного забезпечити стабільність і незалежність від зовнішніх постачальників, особливо від Росії.

"З 2004 року частка відновлюваних джерел енергії у виробництві електроенергії зросла більш ніж удвічі й досягла майже 40%. Висновки Ради узгоджуються з цим розвитком і відображають прагнення Європейського Союзу стати більш екологічним, конкурентоспроможним і стійким в енергетичному секторі, наголошуючи на необхідності розгортання супермережі ЄС для включення більшої кількості відновлюваних джерел енергії, підтримки електрифікації, стабілізації цін і підвищення енергетичної безпеки" - Тінне Ван дер Стратен, міністр енергетики Бельгії.

У квітні 2024 року Європейська рада зробила ще один важливий крок, закликавши продовжити роботу над енергетикою як рушійною силою конкурентоспроможності.

У своїх висновках вона підкреслила необхідність створення справжнього енергетичного союзу, який служитиме двом цілям: досягненню енергетичного суверенітету Європи та кліматичної нейтральності. Для цього передбачено амбітний перехід до електроенергетики та значні інвестиції в мережі, сховища та взаємозв’язки.

Однією з основних новин стало те, що ЄС прагне створити повністю інтегровану, взаємопов’язану та синхронізовану енергетичну систему в Європі. Висновки Ради ЄС підкреслюють необхідність довгострокового скоординованого планування інфраструктури електромережі на європейському рівні. Особливу увагу було приділено зростаючій проблемі перевантаження мережі, що вимагає нових підходів та інноваційних рішень.

Таке планування має поєднуватися з координацією національних планів на регіональному рівні знизу вгору та враховувати особливості регіонів, які не пов’язані між собою або недостатньо взаємопов’язані. Це є ключовим для забезпечення енергетичної безпеки та стабільності в усіх куточках ЄС.

Рада також нагадала про висновки Європейської ради щодо досягнення справжнього Енергетичного Союзу та важливості взаємозв’язків у досягненні цієї мети. Європейська комісія отримала завдання запропонувати посилену структуру, яка гарантує, що планування та розгортання мережі відповідатиме кліматичним та енергетичним цілям ЄС. Це має підвищити прозорість і відстежуваність всього процесу планування та розвитку електромережі.

Висновки також закликають Комісію оцінити та виявити прогалини, а також розробити заходи для покращення системи управління на рівні ЄС щодо планування, вибору та впровадження транскордонної інфраструктури. Мета полягає в забезпеченні достатньо інтегрованого європейського та регіонального підходу.

Таким чином, Європейський Союз рухається стрімким кроком до визначених цілей Green Deal. Реалізація цих планів не лише забезпечить енергетичну незалежність Європи, але й сприятиме досягненню кліматичної нейтральності, що є важливим елементом у боротьбі зі зміною клімату. Інвестиції в енергетичні мережі та синхронізація зусиль на європейському рівні створять стабільне та безпечне енергетичне майбутнє для всіх громадян ЄС.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи