Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.06.2024 12:51

Чи змінять нові акумулятори ринок електромобілів?

Виконавча директорка Національної асоціації добувної промисловості України

Китайські «електрички» спричинили торгівельну війну Вашингтона з Пекіном та непокоять ЄС.

Нова технологія

Китайська компанія CATL – найбільший у світі постачальник батарей для електромобілів – зробила два важливі анонси, які можуть вплинути на весь ринок автомобілів без двигунів внутрішнього згоряння. На початку квітня CATL разом із партнером Yutung Bus повідомила про початок випуску літій-залізо-фосфатних (LFP) акумуляторів із гарантійним терміном експлуатації 15 років або 1,5 млн км. Батареї створювалися з прицілом на використання в автобусах та вантажівках, але будуть доступні також для легкового транспорту. Виробник електробусів Yutung Bus стане першою компанією, яка буде використовувати новинку у своїх продуктах. Китайська компанія продає електричні автобуси у 40 країнах світу, у тому числі у Франції, Іспанії та Великій Британії.

25 квітня у рамках виставки Auto China 2024 відбувся ще один важливий анонс від CATL. Китайці представили нові LFP-акумулятори Shenxing Plus із заявленим запасом ходу 1000 км від однієї зарядки. Крім відмінного запасу ходу, нові батареї підтримують технологію швидкої зарядки 4C, завдяки якій поповнення енергії акумулятора йде зі швидкістю 1 км дальності ходу за секунду. Іншими словами, п'ять хвилин зарядки вистачатиме на 300 км шляху. Звичайно, для цього і зарядні станції мають підтримувати нову технологію: CATL повідомила про плани разом із партнерами побудувати мережу із 600 станцій нового покоління у 271 місті Китаю. Батареї Shenxing Plus є удосконаленою версією акумуляторів Shenxing, представлених всього вісім місяців тому і пропонували запас ходу до 700 км, тому прогрес менш ніж за рік виявився дуже суттєвим.  

Дешева сировина

CATL постачає батареї для Tesla, Mercedes, Volvo, Hyundai, Kia, а також для багатьох китайських автовиробників. Частка компанії на ринку акумуляторів для електрокарів навіть без урахування Китаю у вересні 2023 року склала 28,1% - це стільки ж, скільки LG. Якщо ж розглядати весь глобальний ринок, CATL разом з іншим китайським гравцем — BYD займають 53% ринку. 

На відміну від конкурентів, які для виробництва батарей, окрім літію, використовують нікель, марганець і кобальт, CATL свого часу зробила ставку на LFP-батареї: фосфат заліза вдосталь наявний в природі й обходиться дешевше, ніж вищезазначені компоненти. Початкова проблема LFP-батарей - низька щільність зберігання заряду - була вирішена в акумуляторах Shenxing Plus, які забезпечують щільність зберігання заряду на рівні 205 Вт * год / кг. 

На початку 2024 CATL пообіцяла знизити ціни на батареї протягом року на 50%, що має позитивно вплинути як на появу більшої кількості недорогих електрокарів, так і на загальне зростання постачання автомобілів без ДВЗ.

Бар'єри для ринку

У 2023 році глобальні продажі автомобілів з електричними моторами (включаючи гібридні авто - PHEV) досягли14,2 млн одиниць, зростання щодо 2022 року становило 35%. Порівняно з 2022 роком, темпи зростання помітно впали — тоді цей показник був на рівні 55%. Хоча самі продажі автомобілів з електромоторами зростають, темпи зростання знижуються вже другий рік поспіль. Аналітики очікують, що 2024 року темпи ще знизяться — до 25%. При цьому дві третини глобального продажу автомобілів з електричними двигунами припали на Китай. Ця країна стала і найбільшим виробником подібних машин: у 2023 році їх було випущено 8,4 млн, тобто майже 60% від загального світового обсягу.

Динаміка продажів електромобілів, як і раніше, залежить від державної політики. Це видно на прикладі Німеччини, де минулого року уряд не став продовжувати податкові пільги для покупців. У результаті в I кварталі 2024 року продажі електрокарів знизилися на 14,1% порівняно з тим же періодом 2023-го, хоча загальний продаж автомобілів зріс на 4,2%. У січні, першому місяці після скасування пільг, продажі електромобілів і зовсім обвалилися на 55% порівняно з груднем 2023-го.

Крім того, до листопада 2024 року Євросоюз збирається запровадити підвищені мита на імпорт китайських електромобілів: очікується, що вони будуть підвищені з 10% до 15-30%, хоча деякі експерти впевнені, що для досягнення бажаного ефекту їх потрібно довести до 55%. Поки що ж за підсумками 2024 року частка китайських «електричок» на ринку ЄС може зрости з 7,9% до 11%.

Надлишок пропозиції

Однак, поява акумуляторів нового покоління не призведе до миттєвих змін на глобальному ринку електромобілів. Навіть китайським виробникам знадобиться певний час, щоб представити автомобілі з новими батареями, так що на домашньому ринку варто очікувати на оновлені моделі в кращому випадку у 2025 році. Плюс ще кілька років піде на будівництво мережі станцій із підтримкою нових технологій швидкісної зарядки.

У Китаї середньозважена ціна електромобілів вже нижча, ніж в автомобілів із двигуном внутрішнього згоряння, і це без урахування субсидій на їхню покупку. У 2023 році на внутрішньому ринку продавалося близько 50 доступних моделей електромобілів, багато з яких можна було купити дешевше $15 000. У Європі та США електрокари, особливо в початковому та середньому цінових сегментах, все ще дорожчі за аналогічні автомобілі на викопному паливі, що відлякує багатьох покупців попри потенційну подальшу економію на бензині та обслуговуванні. 

Однак і в КНР, попри низькі ціни, виробництво електромобілів має проблеми з попитом. Декілька нових виробників вже збанкрутували через надмірні потужності в галузі. За прогнозами, у 2025 році обсяг випущених на території Китаю електричних та гібридних авто досягне 36 млн, тоді як місцевий ринок зможе «перетравити» лише 17 млн, тобто більш ніж половину виробленого доведеться експортувати. На тлі протекціоністських заходів у багатьох країнах реалізація такої кількості автомобілів стане складним завданням.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи