Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.03.2013 17:46

Український уряд як переляканий страус – ховає голову у пісок

Народний депутат України VII скликання (2012-2014)

Вчора Микола Азаров заявив, що газові контракти між «Газпромом» та «Нафтогазом» не містять юридичних зачіпок для їх опротестування у суді. При цьому і Президент, і члени Кабміну неодноразово визнавали ці контракти несправедливими, економічно не обґрунтован

Вчора Микола Азаров заявив, що газові контракти між «Газпромом» та «Нафтогазом» не містять юридичних зачіпок для їх опротестування у суді. При цьому і Президент, і члени Кабміну неодноразово визнавали ці контракти несправедливими, економічно не обґрунтованими та кабальними. І українська економіка вже третій рік поспіль змушена нести цей тягар.

Сьогодні український уряд має відповідати за свою бездіяльність! Прем’єр-міністр не бачить юридичних підстав для перегляду контрактів? Дійсно, ми тільки й можемо, що розводити руками, і говорити про те, що до суду йти не варто, бо у нас нічого не вийде… Але чому б не спробувати?

В листопаді минулого року Польщі, наприклад, вдалося отримати 15% знижку на російський газ. А це – майже один мільярд доларів економії для бюджету щороку! Польща не побоялася йти з позовом до Арбітражного суду Стокгольма. Розумію, що це не легкий процес, на який може піти не один місяць чи навіть рік. Але його треба розпочати! Переговори про зниження цін на російський газ польська сторона почала ще восени 2010 року. І тільки на початку 2012-го подала до суду на «Газпром». В листопаді ж російський газовий гігант, нарешті, пішов на поступки і погодився продавати полякам газ дешевше. Польща відкликала свою скаргу зі стокгольмського арбітражу, і відразу оголосила про 10% знижку на газ для населення.

За останні роки «Газпром» зробив знижку для багатьох європейських клієнтів. Серед яких і компанії Німеччини, Франції, Австрії. Чому ж наш «Нафтогаз» не може отримати цих же знижок? Український уряд постійно їздить до Москви, розповідає про якісь переговори. Але результатів цих переговорів ми не бачимо! А тим часом, в пресі ми читаємо одне й теж: «Україна розраховує на зниження ціни на газ», «Україна планує знизити ціну на газ», «Україна сподівається «збити» ціну на блакитне паливо до наступного опалювального сезону»…  Розраховує, планує, сподівається… Це лише слова.

В угоді на поставку газу від 2009 року передбачено, що сторони можуть вступити в переговори про перегляд ціни на газ. Ініціатор цих переговорів письмово звертається до іншої сторони і якщо протягом 3 місяців сторони не домовляються, сторона-ініціатор має право звернутися до Торгової палати Стокгольмського Арбітражу аж до розірвання контракту. В першому кварталі цього року ціна російського газу для українців становить 406 доларів за 1000 м3. А прогнозована ціна на другий квартал – 426 доларів. Це підстава для перегляду ціни? Безумовно.

Крім того, контракт передбачає можливість зміни річної контрактної кількості закупівлі газу. Тобто, дає змогу переглянути те, за що «Газпром» виставляє «Нафтогазу» семимільярдні штрафні санкції. А ще, ми маємо право висунути Росії зустрічні претензії через порушення умов транзиту блакитного палива. І Кабмін може ініціювати штрафні санкції для «Газпрому» за ненадання відповідних обсягів газу для транзиту через територію України. Адже ми несемо мільйоні збитки!

Бездіяльність уряду у газових переговорах сьогодні бачить уся Україна. Досить переливати з пустого в порожнє. Влада має витягнути голову з піску, і нарешті почати діяти! 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]