Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2024 14:53

Як підприємці пропонують змінити правила гри та побороти свавілля силовиків

Асоційований партнер, керівник практики захисту бізнесу ASA Group, адвокат, кандидат юридичних наук

Бізнес проти правоохоронців.

Чесні та конкретні правила гри — це те, що завжди бізнес чекає від влади.

На жаль, справа Мазепи стала причиною зустрічей з представниками влади, активної роботи провідних бізнес-асоціацій та розроблення законопроєктів для підтримки підприємництва в умовах воєнного стану.

Мета одна — зменшити тиск правоохоронців на бізнес, який призводить до значних економічних втрат та зриву надходжень до державного бюджету.

Хочу розповісти про 8 пропозицій від підприємців для змін до КПК і нових правил взаємодії правоохоронців з бізнесом.

1. Участь оперативників СБУ в неналежних за їхньою юрисдикцією справах хочуть обмежити: їх можуть не допускати жодним чином до процесів розслідування та фактичного здійснення слідчих дій, зокрема допитів та обшуків, якщо це справи проти бізнесу, а не з питань захисту обороноздатності України.

2. Пропонується покласти на слідчих суддів обов'язок контролю за свавіллям правоохоронців: якщо орган розслідуватиме злочин з невластивої для нього сфери, суд має право повернути подане йому клопотання.

3. Учасники кримінального провадження зможуть оскаржувати будь-які незаконні дії, рішення чи бездіяльність прокурорів і слідчих, а не лише деякі, як зараз, чим значно обмежать зловживання правоохоронців.

4. Слідчі повинні будуть чітко визначити в клопотанні на обшук, які речі вони планують вилучити, з якою метою та для яких цілей у рамках розслідування злочину. Водночас певні активи можна буде вилучити лише за виключних умов: вони отримають захищений статус «критично важливого майна». І взагалі, якщо конкретні об'єкти не будуть зазначені в ухвалі, слідчі не зможуть законно вилучити їх.

5. Власник майна, яке вилучили в ході обшуку, зможе особисто ознайомитися з матеріалами справи, на підставі яких такий обшук було надано. Якщо він сам або з допомогою адвоката знайде там певні порушення, він зможе оскаржити ухвалу про проведення обшуку.

6. Ухвала про арешт майна «житиме» лише 60 днів: якщо за цей час слідчі не вручать підозру власнику майна, суд повинен буде скасувати арешт за заявою власника, якщо прокурор не доведе необхідність подальшого арешту цього майна.

7. Коли прокурор отримає судове рішення про повернення власнику тимчасово вилученого майна, він упродовж 24 годин повинен надати відповідну вказівку слідчому, а впродовж 72 годин проконтролювати, щоб орган, який вилучив майно, повернув його власнику.

8. Пропонується встановити, що максимальний розмір застави не може перевищувати мінімального обсягу інкримінованих збитків, підтверджених висновком експерта та прибрати виключні випадки для призначення застави, що перевищує встановлені кодексом розміри, щоб справа Мазепи більше не повторювалась.

Ці пропозиції ми обговорили на зустрічі з представниками Ради з питань підтримки підприємництва, народними депутатами та бізнес спільнотою в надії, що Президент до них дослухається.

Бізнесмени та народні депутати, які підтримують ці ініціативи, жартують: «Якщо нас не почують, давайте хоч разом сфотографуємося на пам’ять, бо вже не знаємо, кого наступного з нас свавільно закриють у СІЗО».

Зрозуміло, що реформи не можуть відбуватися без уваги та думки громадськості. Спільно ми можемо досягти більш прозорого, ефективного та справедливого середовища для бізнесу та всіх громадян.

Теги: бізнес
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]