Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2024 16:10

Антимонопольна політика компанії та для чого потрібний антимонопольний комплаєнс

Адвокат, експерт у галузі антимонопольного законодавства

Заходи комплаєнсу є індивідуальними для суб’єктів господарювання.

Беручи до уваги важливу роль антимонопольного та конкурентного права, а також для того, щоб уникнути надмірної уваги зі сторони Антимонопольного комітету України (надалі – АМКУ) до суб’єктів господарювання, компанія може запровадити заходи, які допоможуть попередити про порушення у сфері недобросовісної конкуренції та правильно використовувати на практиці норми антимонопольного законодавства.

Заходи комплаєнсу є індивідуальними для суб’єктів господарювання. Одна із порад - аналіз основних повноважень та практики АМКУ (річні звіти АМКУ), аналіз проблемних питань допоможе уникнути неприємностей у майбутньому.

Що ж таке «антимонопольний комплаєнс»?

Комплаєнс у розумінні бізнесу означає законність дій компанії в цілому та всіх її співробітників без виключення. Відповідно антимонопольний комплаєнс – це відповідність компанії вимогам антимонопольного законодавства, тобто нормативним актам у сфері захисту конкуренції. Зокрема, такими нормативно-правовими актами є Закон України "Про захист економічної конкуренції", Закон України "Про публічні закупівлі", Закон України "Про захист від недобросовісної конкуренції", Закон України "Про Антимонопольний комітет України", Положення про узгоджені дії, Положення про концентрацію тощо.

Отже, антимонопольний комплаєнс потрібний для того, щоб звести до мінімуму ймовірність виникнення будь-якого ризику у сфері захисту від недобросовісної конкуренції або хоча б зробити більш м’якими його наслідки.

Не штрафами єдиними.

Штрафи, які можуть сягати до 10% річного обороту у випадку зловживання монопольним становищем чи антиконкурентних узгоджених дій, або до 5% у випадку недобросовісної конкуренції, значно відобразяться на фінансах компанії.

Також, суб’єкти господарювання, яких притягнуто до відповідальності за змову на торгах можуть потрапити до «чорного списку» АМКУ і на три роки втратити можливість брати участь у закупівлях.

Відповідно до Закону України "Про захист економічної конкуренції" та Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції", відповідальність за порушення конкурентного законодавства передбачена, зокрема, у вигляді накладення штрафів, примусового поділу, застосування адміністративної відповідальності посадових осіб.

Отже, ми бачимо, що законодавством передбачено достатньо серйозну систему відповідальності за порушення правил конкуренції.

Керування ризиками та впровадження антимонопольного комплаєнсу в компанії.

Антимонопольна політика компанії – внутрішній нормативний документ Товариства, який встановлює принципи та підходи Товариства з питань дотримання антимонопольного законодавства під час здійснення господарської діяльності, а також встановлює заходи протидії порушення антимонопольного законодавства.

По-перше, потрібно розробити та прийняти розпорядження про впровадження антимонопольного комплаєнсу в компанії, тобто розробити внутрішню політику щодо дотримання антимонопольного законодавства.

По-друге, призначити працівника відповідального за виявлення ризиків у сфері захисту конкуренції (наприклад, юриста чи іншу особу компетентну в даному питанні). Або ж створити відділ комплаєнс-контролю.

По-третє, проведення навчальних, роз’яснювальних заходів з працівниками компанії, забезпечити обізнаність працівників про заборонені практики у галузі антимонопольного законодавства, проведення тренінгів з питань антимонопольного законодавства для працівників, які обіймають посади з підвищеними антимонопольними ризиками.

По-четверте, відстежувати порушення у сфері захисту економічної конкуренції і реагувати на них відповідним чином.

По-п’яте, проводити регулярні перевірки (наприклад на відповідність антимонопольному законодавству при рекламування лікарських засобів, оскільки реклама лікарських засобів перебуває у фокусі підвищеної уваги органів АМКУ), стежити за змінами в антимонопольному законодавстві, підтримувати знання в актуальному стані.

Порушення антимонопольного законодавства може мати негативні наслідки як для вашої компанії, так і вашого контрагента. Тому краще не нехтувати перевіркою потенційного партнера перед співпрацею. А отже, даний етап є важливим моментом при виборі контрагента.

Сучасна компанія, яка розвивається прагне вести бізнес з тими діловими партнерами, які мають бездоганну ділову репутацію, займаються законною господарською діяльністю та дотримуються сумлінної конкуренції.

Таким чином, забезпечення та введення антимонопольного комплаєнсу в прогресивній, сучасній компанії допоможе уникнути порушень у сфері недобросовісної конкуренції і не тільки. Розуміння того, що дотримання конкурентного законодавства є необхідною умовою сталого та відповідального ведення бізнесу буде ключовим для керівників таких компаній.

Ефективну програму комплаєнсу можна порівняти з потужною лінією захисту, що послугує компанії для усунення юридичних ризиків та великих фінансових втрат. Дана програма підтримає здорову конкуренцію та буде слугувати довгостроковому успіху.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]