Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2024 16:14

Грейдинг в ІТ-консалтинговій компанії як інструмент сталого розвитку

Співзасновник ІТ-консалтингової компанії Clarity Ukraine

У даній статті розглянемо впровадження системи грейдів на прикладі ІТ-консалтингової компанії. 

Сфера ІТ-консалтингу постійно знаходиться у динаміці, ІТ сервіси потребують все більшої кількості якісних кадрів в короткі терміни. Постійне зрощування внутрішніх компетенцій команди, стимулювання до вдосконалення знань та навичок та проходження сертифікацій – це абсолютна необхідність у сфері ІТ сервісів. Отже, постає питання мотивації персоналу йти шкалою компетенцій та знань у певному темпі. У цьому може допомогти впровадження системи грейдингу. 

Що ж дає грейдинг, розглянемо детальніше:

• Грейдинг допомагає окреслити чіткі критерії оцінювання знань та набутого досвіду співробітників при цьому надаючи повну прозорість цього процесу з боку адміністративної команди.

• Грейдинг стимулює розвиток та мотивує співробітників до професійного самовдосконалення, зростанню компетенцій, вивченню нових технологій тощо.

• Завдяки чітко окресленим ролям в ході менторингу та побудові певної ієрархії по грейдах, у команді визначаються рівні відповідальності та проєктні ролі. Це позитивно впливає на продуктивність роботи, скоординованість дій та командну роботу.

• Наявність грейдингової системи, а як результат, й індексації заробітної плати, працює на утримання персоналу, знижує плинність кадрів, а також збільшує привабливість компанії серед потенційних кандидатів.  

Керівниця з персоналу у Clarity Ukraine – Леся Кривослицька, описує наш підхід до грейдингу так: «Ми точно знаємо, що у міру інтенсивного зростання складу команди, грейдинг є ключовим інструментом, який допомагає координувати безліч важливих питань для кожного співробітника. Це стосується й подальшого розвитку, й справедливої винагороди та посадових обов'язків, назви посади та прозорості організаційних процесів оцінки. Підхід до впровадження грейдингу потребує чимало зусиль зі сторони СЕO, Team Lead та HR команди, тому що мова йде про аналіз ключових критеріїв потенціалу усієї команди, зваженого підходу до зарплатних діапазонів та дизайну самої процедури.

Тож, коротко про переваги процедури грейдингу в нашій компанії:

У Clarity діє система грейдингу, яка охоплює три ключові кар'єрні рівні: Junior, Middle та Senior, що розподілені на дев'ять детально визначених підгрейдів з чіткими критеріями ключових навичок і відповідальностей.

• Перегляд грейдів відбувається раз на рік для кожного співробітника в рамках щорічної двокомпонентної оцінки: вимірювання навичок і потенціалу.

• Існує чітка шкала для оцінювання співробітника.

• Практикуються регулярні фідбек сесії з Team Lead та CEO щодо отриманих результатів і подальших кроків.

• Своєчасно оновлюються плани розвитку в рамках кожного грейду із чіткими дедлайнами.

За таким результатом стоїть велика та злагоджена робота з впровадження всіх важливих HR процесів» – зауважує Леся.

Наведемо декілька порад для тих компаній, які ще стоять на порозі таких змін:

• Необхідно розробити грейдову схему, яка відображає рівень досвіду, знань та відповідальності для кожного грейду та підгрейду. 

• Окреслити чіткі критерії з описом компетенцій та навичок які необхідні кожній посаді та грейду.

• Запропонувати конкурентну систему індексації оплати праці, що заохочує працівників.

• Розробити чітку процедуру оцінювання яка ґрунтується на встановлених критеріях та передбачає співбесіди, тестування, аналіз проєктів тощо.

• Забезпечити регулярний зворотний зв’язок з командою та надавати всі необхідні ресурси та підтримку для їхнього розвитку.

Як правило, грейди в ІТ сфері або бізнес-консалтингу виглядають приблизно так: 

• Trainee: 0-1 роки досвіду 

• Junior: 1-2 роки досвіду

• Middle: 3-5 років досвіду

• Senior: 5+ років досвіду

• Team Lead: 10+ років досвіду

У кожної спеціальності та компанії можуть бути свої грейди та критерії, ми наводимо усереднений приклад.

Щоб процес запровадження грейдингу став органічним кроком розвитку команди та зустрів лише позитивний фідбек, залучайте співробітників до обговорення критеріїв, щоб вони відчували себе частиною великого процесу. Чітко та прозоро поясніть принципи та головну мету запровадження грейдів. Надайте співробітникам більше інформації та всі необхідні ресурси для досягнення наступних грейдів та просування кар’єрними сходинками. Фінансова мотивація звісно працює, але й не забуваємо про реалізацію професійних амбіцій та відчуття власної значущості у реалізації дійсно потужних проєктів.

Система грейдингу має бути синхронною із вашими бізнес-цілями, із рівнем винагороди, що пропонується на ринку праці, та очікуваннями серед кандидатів. Тоді команда зростатиме в унісон. Відзначайте успішні кейси, поширюйте історії успіху та кар’єрного зростання серед команди, адже мотивація та натхнення дуже важливі. Впровадження грейдингу у вашій компанії може стати потужним інструментом для розвитку компетенцій, командної співпраці та вмотивованості персоналу. І неодмінно стане. Тож не відкладайте зміни у довгу перспективу та зростайте разом із командою.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]