Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.04.2024 17:09

Не тільки до Президента або як місцеві петиції впливають на устрій громад

Комунікаційниця НАЗК

Петиції до органів місцевого самоврядування також впливають на устрій громадян та суттєво допомагають привернути увагу місцевої влади до проблем, які можна вирішити на рівні територіальних громад.

З початку повномасштабного вторгнення електронні петиції до Президента України, Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України стали одним з найбільш популярних інструментів громадського контролю. Люди подають звернення щодо присвоєння звання героїв, перейменування вулиць та навіть зміни правопису назв сусідньої держави. Однак електронні петиції не обмежуються тільки колом посадовців вищих чинів. Петиції до органів місцевого самоврядування також впливають на устрій громадян та суттєво допомагають привернути увагу місцевої влади до проблем, які можна вирішити на рівні територіальних громад.

Вимоги до електронної петиції до органів місцевого рівня

Вимоги до електронної петиції залишаються незмінними незалежно від органу, якому адресована петиція. Таким чином, у петиції мають зазначатися
- суть звернення,
- прізвище, ім’я, по батькові автора (ініціатора) електронної петиції,
- адреса електронної пошти.

Для подання електронної петиції до органів місцевого самоврядування зазвичай використовують Єдину систему місцевих петицій — EDEM. Однак, частина громад має власні платформи для роботи зі зверненнями. Рух Чесно опублікував статистику щодо використання платформ Еdem та власних платформ для подання петицій.

Відповідно до Закону України про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян" щодо електронного звернення та електронної петиції до визначення у статуті територіальної громади" вимоги щодо кількості зібраних підписів громадян на підтримку електронної петиції варіюються залежно від кількості населення територіальної громади та статутом територіальної громади.

До прикладу, громада з населенням до 1 тисячі жителів, для розгляду електронної петиції потребує не менше ніж 50 підписів,
від 1 тисячі до 5 тисяч жителів - не менше ніж 75 підписів;
від 5 тисяч до 50 тисяч жителів - не менше ніж 100 підписів;
від 100 тисяч до 500 тисяч жителів - не менше ніж 250 підписів;
від 500 тисяч до 1 мільйона жителів - не менше ніж 500 підписів;
понад 1 мільйон жителів - не менше ніж 1000 підписів.

Точну кількість та термін збору підписів територіальна громада визначає самостійно.

Успішні кейси у використанні місцевих петицій.

У Коломийській громаді петиція щодо зняття з посади секретаря Коломийської міської ради набрала 206 підписів із 200 необхідних. Петицію передали на розгляд міської ради. Під час сесійного засідання за звільнення з посади секретаря проголосували 23 депутати із 38.

Варто зазначити що у Коломийській громаді це вже другий випадок, коли через такий інструмент громадського контролю знімають секретаря міської ради.

У Сумах завдяки розглянутій електронній петиції перейменували вулицю Павлова на честь героя України Євгена Ковальчука.

Завдяки місцевій петиції у Володимиро-Волинському міська рада рекомендувала виконавчому комітету не затверджувати план території, за яким планувалася зміна цільового призначення земельної ділянки для будівництва об'єктів бізнесу.

Порядок відповіді на електронну петицію

Електронна петиція, яка не набрала необхідної кількості голосів – розглядається як звернення громадян.

Якщо електронна петиція набрала необхідну кількість голосів, питання зазначене у петиції розглядається на сесії ради.

Відповідно до статті 23-1 Закону України "Про звернення громадян" у відповіді на електронну петицію повідомляється про результати розгляду порушених у ній питань із відповідним обґрунтуванням.

Зверніть увагу, що відповідь на електронну петицію не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду оприлюднюється на офіційному вебсайті органу, якому вона була адресована, а також надсилається у письмовому вигляді автору

Загалом тенденція використання електронних петицій – це один з успішних кейсів громадського контролю, завдяки якому населення може впливати на події громади або ж привертати увагу влади до нагальних проблем.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]