Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.01.2012 13:13

Заборона продажу лікарських засобів через мережу Інтернет

Адвокат, юрист

Заборона продажу лікарських засобів через мережу інтернет.

        Довший час у фармацевтичній галузі відбувалась дискусія щодо можливості продажу лікарських засобів (далі - ЛЗ) через мережу Інтернет. За і проти цього явища було багато різних аргументів.  Кінець цій дискусії поставив наказ МОЗ України від 31 жовтня 2011 року №723 Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами. (далі - наказ)

                Відповідно до п. 1.1 – 1.2 цього наказу, Ці Ліцензійні умови розроблені відповідно до Законів України "Основи законодавства України про охорону здоров'я", "Про лікарські засоби", "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" та встановлюють кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші вимоги для провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Дія цих Ліцензійних умов поширюється на всіх суб'єктів господарювання - зареєстрованих в установленому законодавством порядку юридичних осіб незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, які провадять господарську діяльність, пов'язану з виробництвом лікарських засобів, оптовою, роздрібною торгівлею лікарськими засобами, а також на фізичних осіб - підприємців, які провадять господарську діяльність у зазначеній сфері (далі - суб'єкт господарювання).

У разі якщо суб'єкт господарювання провадить зазначений вид господарської діяльності не в повному обсязі, а частково, Ліцензійні умови поширюються на суб'єкта господарювання в частині, що встановлює вимоги до провадження господарської діяльності, зазначеної в ліцензії. У ліцензії вид господарської діяльності, який провадить суб'єкт господарювання, зазначається повністю або частково.

У п. 2.6. наказу вказано, що торгівля лікарськими засобами здійснюється виключно через аптечні заклади, крім випадків, передбачених підпунктом 3.5.2 пункту 3.5 розділу III цих Ліцензійних умов. Аптека та її структурні підрозділи, аптечний склад (база) є закладами охорони здоров'я.

Забороняється дистанційна (через мережу Інтернет) торгівля лікарськими засобами, а також продаж лікарських засобів поштою та через будь-які заклади , крім аптечних, та поза ними, крім випадків, передбачених підпунктом 3.5.2 пункту 3.5 розділу III цих Ліцензійних умов.

Отже, МОЗ України своїм наказом однозначно заборонило всім суб’єктам господарювання здійснювати продаж ЛЗ через Інтернет. Проте з іншої сторони як вказано, у п. 1.2 наказу він поширюється на виключне коло осіб, і особи на яких не поширюється цей наказ не мають заборони здійснювати торгівлі ЛЗ через Інтернет. За принципом, що не заборонено, то дозволено можуть діяти певні суб’єкти.

                Необхідно зауважити, що даний наказ МОЗ України є підзаконним актом, і не є законом України. На час публікації цієї статті немає жодного закону України, який би містив заборону продажу ЛЗ через мережу Інтернет.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]