Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.06.2023 12:55

Розробка газових родовищ – питання національної безпеки

Голова ради директорів Асоціації захисту активів

Боротьба з ворожим впливом в економіці не повинна знищувати економіку.

В Україні триває процес очищення бізнесу від російського впливу. Процес непростий, багаторівневий, але про важливість, думаю, говорити багато не треба.

Проте, чи настільки він шкодить агресору, наскільки шкодить національній економіці? Останнім часом спостерігаю явища, які підштовхують до невтішних висновків.

Яскравий кейс групи «Смарт Холдинг», яку пов’язують з нині підсанкційним олігархом Новинським. Наскільки відомо, менеджмент «відсторонив» його від керування, передавши права дорадчим керуючим та створивши траст. Та все ж бюрократичну машину було не зупинити, і зараз газові родовища, які розробляв один з бізнесів групи, простоюють через припинення дії спецдозволів на видобуток. Наслідки цього простою вже відчутні - група Smart Energy повідомляє, що з квітня по червень бюджет недоотримав вже 300 мільйонів гривень, а 35 мільйонів кубометрів газу не було видобуто.

В час, коли українська економіка проходить перевірку на виживання, коли для підтримання військово-оборонного комплексу та відновлення пошкодженого агресором майна та інфраструктури потрібні сотні мільярдів доларів, держава сама лишає себе без прибутку.

Подібна ситуація стала можливою через недосконалість законодавства, яке не гарантує механізму підтримання операційної діяльності підприємств в час «боротьби» за володіння ними. Раніше на це звернули увагу NADRA.info і вже звернулись до Ради національної безпеки. Поки власники відстоюють свої права в судах, поки держава шукає нових менеджерів, що б не відбувалось «в кабінетах» - індустрія, особливо пов’язана з видобутком критично важливих ресурсів, має функціонувати.

Це треба вирішувати терміново. Розробка газових родовищ в Україні – питання національної безпеки. І від того, наскільки швидко РНБОУ та профільні міністерства знайдуть спільне вирішення проблеми, наскільки оперативно Офіс президента візьме її під контроль, залежить дохід держави та енергетична незалежність України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]