Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.10.2010 15:01

НК. Принято за основу.

Директор аудитфірми, адвокат

 

 

В четверг ВРУ приняла за основу проект Налогового Кодекса. В информации ВРУ об этом событии, говорится, в частности:

1. Предусмотрено снижение налогов:

«Інвестиційно-інноваційна складова реформування податку на прибуток підприємств, згідно із проектом, забезпечуватиметься поетапним зниженням ставки податку на прибуток з 25 до 16 відсотків (2011 та 2012 роках - 19 відсотків, 2013 та 2014 роках - 18 відсотків, 2015 році - 17 відсотків, з 2016 року - 16 відсотків). «

2. реформирование упрощенной системы налогообложения:

«В умовах реформування спрощеної системи оподаткування передбачається надання спеціальних інвестиційних пільг: запровадження на 5 років нульової ставки податку для новоутворених суб'єктів господарювання, а також підприємств з щорічним обсягом доходів до 3 млн. грн. з метою залучення інвестицій в оновлення основних засобів, створення додаткових робочих місць, збільшення обсягів виробництва продукції, робіт, послуг.»

3. вводится налог на недвижимость –для укрепления финансовой базы местных советов:

«Проектом Кодексу передбачено зміцнення фінансової бази місцевих бюджетів з одночасним скасуванням неефективних місцевих податків і зборів. Зокрема, пропонується запровадити податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Платниками податку визначено осіб, які є власниками об'єктів житлової нерухомості. На кожний об'єкт житлової нерухомості (який є у власності платника податку та у якому він зареєстрований) надається пільга - 40 кв. м неоподатковуваної площі на кожну зареєстровану в ньому особу. При цьому, в розрахунку на один об'єкт житлової нерухомості, така пільга не може бути меншою 100 кв. м у містах та 200 кв. м - у сільській місцевості.»

4. уменьшено общее количество налогов

«Документом пропонується скасувати дванадцять місцевих податків і зборів, а саме: ринковий збір; комунальний податок ;податок з реклами; дев'ять інших місцевих податків і зборів, які не відіграють істотної ролі в наповненні місцевих бюджетів (збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг; збір за право використання місцевої символіки; збір з власників собак; збір за видачу ордера на квартиру; збір за участь у бігах на іподромі; збір за виграш на бігах на іподромі; збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі; збір за право проведення кіно- і телезйомок; збір за проведення місцевого аукціону, конкурсного розпродажу і лотерей).»

5 и.т.п.

Что из себя представляет кодекс фактически?

1.      значительно увеличены права и полномочия ГНИ.

2.      уничтожена упрощенная система налогообложения.

3.      налог на недвижимость –никоим образом не «укрепит финансовую базу местных советов» -т.е. проблема останется.

4.      отмена двенадцати местных налогов – шаг прогрессивный.  Однако, он вызван вовсе не желанием снизить налоговую нагрузку –просто эти налоги не выполняли основную – фискальную функцию. Не имеет смысла налог, затраты на администрирование которого  превышают доходы от его поступления.

5.      «общая система» налогообложения – прибыль и НДС. Здесь лучше. Данные налоги были неплохо прописаны, и внесены (в принципе) совсем небольшие изменения. Из негативного можно отметить три факта.

-Первое: по налогу на прибыль –за счет пресловутых «налоговых разниц» -резко увеличивается сложность учета.

- Второе: из налога на прибыль –убрали «первое событие» (приблизили к бухгалтерскому учету) – шаг прогрессивный, но тоже… Ведь в НДСе первое событие осталось. Т.е. тоже – усложнение учета.

- И третье. Снижение налоговых ставок –это хорошо. Но то, как  налоговый кодекс «ложится» на сегодняшние реалии – заставляет  усомниться в планируемом снижении налоговой нагрузки. При существовании все увеличивающихся «планов от ГНАУ» + увеличение прав-полномочий ГНИ – все это, наверняка, превратится  в «выбивание» налогов их предприятий. С целью выполнения плана в ход пойдут –уже опробованные – непринятие деклараций, снятие НК по НДС по «розбижностям», а также будут предложены новые пути «БОРЬБЫ» с налогоплательщиком.

 

Вообще, планируется серьезная перестройка налоговой системы. Как это будет? Посмотрим. Анализ (прогноз?) начнем с упрощенки. А именно -с вопроса: что делать сегодняшнему единщику??? (см. следующий блог)

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]