Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.09.2017 09:27

Чи потрібно ліквідовувати обласні відділення Антимонопольного комітету

Доктор економічних наук, професор

Нещодавно газета українських юристів «Юридична практика» розмістила спільне інтерв’ю голови АМКУ Ю. Терентьєва та голови Громадської ради при АМКУ О. Завади щодо структурної реформи органів Комітету під назвою «Розійтись з міфом»

Нещодавно газета українських юристів «Юридична практика» розмістила спільне інтерв’ю голови АМКУ Ю. Терентьєва та голови Громадської ради при АМКУ О. Завади щодо структурної реформи органів Комітету під назвою «Розійтись з міфом»  (29 серпня 2017). 

Основною причиною реформування було названо те, що в країні запроваджено новi механізми регулювання ринків, якi перебувають у станi природної монополiї, що дозволило частково зняти навантаження з АМКУ. Очевидно, слід розуміти, що роботи тепер буде не так багато, тому без проблем можна ліквідувати 17 з 24 обласних територіальних відділень АМК (ТВ). Однак, доречно було б нагадати, що відповідно до річного звіту комітету, обласні відділення припиняють 93,6 % всіх порушень, тобто виконують левову частку роботи. 

Тут слід зазначити, що по-перше, система регулювання природних монополій у нас знаходиться ще в стані становлення. Відповідні комісії регулювання зазначених сфер або ще не створені взагалі (транспорт), або досі не запрацювали у повній мірі. Їх то створюють, то реорганізовують, то просто не створюють елементарних умов для повноцінної роботи. У таких умовах регулюючі функції у відповідних галузях, в межах своїх повноважень та можливостей, крім того, здійснюють центральні та місцеві органи влади, Антимонопольний комітет України, суди тощо. Громадський контроль у цих сферах намагаються здійснювати об'єднання споживачів. Це свідчить, що на сьогодні в Україні ще не створена достатньо ефективна комплексна система, яка б надійно захищала споживачів від зловживань природних монополістів. Працюють лише окремі елементи такої системи. Тому виявляється й припиняється лише невелика частина порушень, які завдають непоправної шкоди суспільству. 

А по-друге, повноваженням АМК є припинення зловживань монопольним становищем не тільки природних монополiстів, але й великої кількості інших підприємців, які займають монопольне становище на ринках, що не знаходяться у стані природної монополії. Насправді таких монополістів в країні має бути лише незначна частина. Бо там, де ефективно працює конкурентне відомство, процедура платного контролю за концентрацією, яку здійснюють антимонопольні органи, має попереджувати створення монополістів на конкурентних ринках. А у нас, не зважаючи на таку функцію АМК, монопольними вже стали не тільки окремі підприємства, але й цілі галузі. Тепер для припинення їх зловживань потрібні неабиякі зусилля. 

Тут також важливо зазначити, що при твердженні«мы не можем позволить себе дублировать полномочия других органов», Ю.Терентьєв посилається на  світовий досвід, що у даному контексті є не зовсім коректним.Коли він говорить, що у США є лише 8 тервідділень, то хочеться зауважити, що це тільки підрозділи Федеральної торгової комісії. Доречно буде нагадати про справжню конкуренцію самих конкурентних органів у цій країні. Там захистом конкуренції опікується ФТК, а для розгляду найбільш складних, кримінальних справ у цій сфері ще працює відповідний департамент при Міністерстві юстиції. У нас контроль за додержанням конкурентного законодавства здійснюються лише органами АМК. Інші органи влади  зобов'язані йому сприяти у цьому, їм заборонено втручатися у його роботу. Тобто він є повністю незалежними у своїй діяльності. Комітет підконтрольний тільки Президенту України. Отака у нас монополія Антимонопольного комітету. 

У США при порушенні конкурентного законодавства заявник на вибір може звернутися і до ФТК, і до Мінюсту. Обидві ці структури мають регіональні підрозділи у окремих штатах. Вони тісно співпрацюють один з одним. Крім того, цими питаннями опікуються і уряди штатів. Важливо, також, і те, що задля припинення порушення можна звернутися безпосередньо до суду. А суди в Америці не під стать нашим. У нас, в законі записано, що до суду можна звернутися лише при оскарженні рішень АМК(ст.60). Однак таке звернення не зупиняє їх виконання, крім окремо визначених випадків. 

Вище ми розглянули напрямки роботи АМК тільки з монополістами. Але, крім того, він має, по можливості, проводити демонополізацію ринків, сприяти усуненню штучних бар’єрів доступу на них. Зокрема, виявляти антиконкурентні дії органів влади, яких особливо багато на регіональних ринках. Найважливішою функцією конкурентних органів у цивілізованих країнах світу є також припинення змов підприємців, які у нас спостерігаються на кожному кроці. Однак до них у АМК рідко доходять руки. Величезний пласт порушень – недобросовісна конкуренція, коли має місце некоректна реклама, незаконне використання чужої інтелектуальної власності, тощо. Сюди слід також додати величезне навантаження у зв’язку з прийняттям двох нових законів - «Про публічні закупівлі» та «Про державну допомогу суб’єктам господарювання».  

Все це свідчить, що у АМК і на загальнодержавних, і на регіональних ринках все ж таки залишається значний обсяг роботи, яку він і так не встигає виконувати належним чином. То про яку ліквідацію його обласних відділень може йти мова? Говорити потрібно про покращення роботи системи в цілому, удосконалення роботи не тільки територіальних відділень, але й, в першу чергу, центрального апарату, налагодження корпоративної культури в колективі, припинення розбрату та незадоволення найкращих фахівців. Потрібно не дестабілізувати систему у такий складний момент, а усіляко добиватися збільшення її матеріального забезпечення та чисельності фахівців. Що, на жаль, не було зробленно при суттєвому збільшенні обсягу повноважень. Саме тому в реаліях робочого часу для розгляду справ про порушення власне конкурентного законодавства у працівників комітету вже не залишається часу, вони не можуть приділяти їм достатньої уваги. 
 
Рішення про зазначену реорганізацію планувалось винести для голосування на засіданні комітету ще 6 липня поточного року. Були підготовлені необхідні документи з усіма візами та пояснювальною запискою. Однак, коли громадськість почала висловлювати своє обурення такими поспішними таємними діями у відпускний період, питання тимчасово зняли з порядку денного. А 10 липня 2017 р. на «Цензор. Нет» з’явився коментар  «Сегодняшняя работа теротделений Антимонопольного комитета - это фикция, - Глава АМКУ Терентьев о сокращении 17 ТО»  

У цьому коментарі причиною знищення ТВ АМК Ю.Терентьєв назвав їх назадовільну роботу. При цьому не було сказано ні слова про роль центрального апарату та й самого голови АМК в низькій якості роботи підпорядкованих йому структур. Тобто у нього, навіть, не виникло і думки про те, що відповідальність за таку неефективну діяльність системи захисту конкуренції несе перш за все керівництво комітету. А це, до речі, не тільки голова, але й державні уповноважені АМК, оскільки всі члени комітету при прийнятті рішень цього колегіального органу мають рівне право голосу. 

У зазначених виступах голови АМК наголошувалось, що ліквідація  ТВ як юридичних осіб потребуватиме близько року. Однак нові міжобласні структури почнуть працювати практично зразу, не пізніше вересня 2017 р. При цьому у офіційних документах комітету нині зазначається, що модель реформи органів комітету на сьогодні ще обговорюється з іноземними експертами. При цьому, судячи зі слів О.Завди, вона вже отримала одобрямс карманної Громадської ради АМК. Виникає питання - а чому вона у незалежному режимі не обговорюється з вітчизняними фахівцями, які значно краще розуміють особливості умов конкуренції в нашій країні? Та і як вона може обговорюватися широким загалом юристів, науковців, підприємців, представників органів влади, якщо Концепції реформи немає, навіть, на сайті відомства. Очевидно, що така важлива для економіки країни справа не може обговорюватися кулуарно, а рішення, без належного обговорення громадськістю, не може приймати одна людина. 

Вважаю, що уряд має приділити негайну увагу проблемам, які виникли в АМК і широко обговорюються громадськістю. Ці проблеми розбалансовують діяльність АМК у такий важливий момент, коли навантаження на цю структуру суттєво збільшується і світова громадськість очікує від нас позитивних змін у конкурентній політиці.  
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]